Hemoragii intracraniene din encefalopatia hipertensiva

©

Autor: Redacția ROmedic

Encefalopatia hipertensiva survine ca urmare a hipertensiunii arteriale maligne, dar poate fi si o complicatie a sarcinii, a insuficientei renale sau feocromocitomului. Barbatii sunt mai afectati decat femeile.

 

Manifestarile clinice cele mai frecvente includ cefaleea occipitala, retinopatie cu edem papilar (incluzand cecitate tranzitorie), urermie, greata, varsaturi, confuzie, vertij, tinitus, mergand pana la stupor si coma. Aceste semne au fost atribuite spasmului vaselor cerebrale si edemului cerebral.

 

Alte aspecte critice ale hipertensiunii maligne sunt decompensarea cardiaca si alterarea rapida a functiei renale, iar in unele cazuri motivul de prezentare a bolnavului la medic poate fi doar oliguria.

 

Semnele neurologice de focar sunt rare si, daca sunt prezente, sugereaza ca infarctul, hemoragia sau atacurile ischemice tranzitorii indica alte forme de boala vasculara.

 

Leziunea vasculara caracteristica hipertensiunii maligne este necroza fibrinoida a peretilor arterelor mici si arteriolelor. Sub un tratament antihipertensiv corect acest proces poate fi stopat. La necropsia acestor pacienti au fost descoperiti chiar trombi multipli in vasele cerebrale. Se pare ca exista doua procese independente care contribuie la semnele si simptomele asociate: dilatarea arterelor cerebrale si necroza fibrinoida arteriolara generalizata. Deoarece retina este singurul tesut in care arterele si arteriolele pot fi examinate direct, examenul oftalmoscopic repetat ofera posibilitatea de a observa progresia efectelor vasculare ale hiperten­siunii.

 

Hipertensiunea maligna este o urgenta medicala. Obiectivele principale ale tratamentului sunt:
- corectarea compli­catiilor medicale
- reducerea presiunii diastolice cu o treime, dar nu sub 95 mmHg


Data actualizare: 28-08-2009 | creare: 13-01-2009 | Vizite: 9159
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!