Opțiuni de tratament pentru hemoroizi

©

Autor:

Opțiuni de tratament pentru hemoroizi
Hemoroizii sunt o problemă deranjantă frecvent întâlnită. Cele mai afectate sunt persoanele de peste 50 de ani, incidența fiind mai mare în special în cazul femeilor. Deși în general nu sunt o afecțiune gravă, disconfortul și persistența acestora fac stringentă pentru cei afectați găsirea unui tratament pentru Hemoroizi.

Vă propunem, în continuare, un ghid complet și accesibil despre această problemă și, mai ales, despre opțiunile de tratament.

Ce sunt  hemoroizii?

Hemoroizii sunt principala problemă anală diagnosticată de medici. Din punct de vedere medical, aceștia sunt niște formațiuni alcătuite din vase de sânge dilatate, alături de mușchi, țesut conjunctiv și piele. Tratamentul pentru hemoroizi trebuie stabilit în strânsă legătură cu cauza lor, care trebuie identificată cu ajutorul medicului specialist.

În funcție de originea acestora și de poziționarea lor (în interiorul rectului sau în jurul anusului), hemoroizii sunt clasificați astfel: interni și externi.

Hemoroid versus Hemoroizi

Trebuie să știți că sistemul venos hemoroidal este prezent de la naștere în zona anală, îndeplinind funcții specifice în eliminarea prin anus a gazelor și a fecalelor. Astfel, se poate spune că hemoroidul (termen folosit impropriu pentru a desemna afecțiunea) este o parte integrantă a sistemului venos din zona anusului.

Pe de cealaltă parte, hemoroizii devin o problemă ce apare atunci când aceste vene primesc o cantitate prea mare de sânge sau sunt supuse unei presiuni ce determină umflarea și deplasarea acestora.

Simptome

Simptomele cele mai frecvente includ:

  • proeminențe în zona anală
  • durerea la defecare sau în timpul activităților ce presupun efort fizic
  • disconfort când se stă în poziția șezut pentru mai mult timp
  • iritație locală anală
  • mâncărimi
  • fisuri anale
  • sângerare

Sângerarea hemoroizilor trebuie atent observată și monitorizată, pentru a-i putea comunica medicului caracteristicile acesteia. De regulă, sângerarea cauzată de aceștia se observă fie pe hârtia igienică, fie pe vasul sau scaunul de toaletă și are o culoare roșie deschisă.

În unele cazuri, se pot observa și tulburări ale digestiei, printre care și constipația, cu siguranță printre cele mai deranjante.

Poziționarea anatomică a vaselor de sânge trombozate, hemoroidale, face ca foarte frecvent, persoanele ce au această problemă să nu se prezinte la medic, din cauza jenei și a reținerilor de tot felul, motiv pentru care netratați, pe lângă disconfort, pot cauza sângerări, dar și alte complicații:

  • tromboză
  • infecții
  • ulcerație anală
  • incontinență
  • abces

Hemoroizi interni

Hemoroizii interni sunt, de fapt, vase de sânge inflamate, umflate, situate în interiorul rectului. Aceștia se inflamează în timpul eliminării scaunelor, mai ales dacă persoana suferă de constipație și are dificultăți la eliminare.

Vasele hemoroidale interne nu provoacă în mod obișnuit durere, pentru că, datorită situării lor la interior, nu sunt inervați de nervi cutanați.
Un indiciu în privința hemoroizilor interni, în lipsa durerii, este reprezentat de sângerările după defecare.

Aceștia pot totuși să devină dureroși dacă sunt strangulați sau traumatizați în orice mod, cât și dacă se deplasează spre exterior. De asemenea, pot cauza sângerări, dermatite și chiar infecții.
 

Hemoroizi externi

Hemoroizii externi sunt cei mai frecvenți și totodată cei care creează cel mai mare disconfort pentru persoana afectată. Aceștia cauzează dureri și sângerări care apar, de regulă, în urma depunerii unui efort fizic ce antrenează și zona rectală: exercițiile fizice, defecarea forțată, defecarea în condițiile constipației, diaree.

Durerea formațiunilor externe poate persista destul de mult, îngreunând buna defășurare a activităților de zi cu zi, iar sângerarea poate și si ea persistentă și recurentă (poate să reapară după un episod aparent încheiat).

Pe lângă sângerare, durere, mâncărime, dificultate la statul pe scaun și la diverse activități fizice, acestea pot să îngreuneze și igiena locală.

De ce apar hemoroizii ? Principalele cauze

Hemoroizii apar atunci când vascularizațiile din interiorul rectului, din diverse motive, se inflamează, primind o cantitate mai mare sânge și devin iritabile în condițiile unei presiuni exercitate pe acestea.
Cei interni, situați în interiorul anusului, de obicei nu prezintă simptome și nu afectează în niciun mod persoana în cauză, dacă nu sunt stimulați, presați.

Trauma acestora poate duce la trombozarea lor (sângele care circulă prin ei se îngroașă), astfel că se deplasează, ieșind în afara rectului și cauzând simptomele cunoscute. Această deplasare de la interior, către exterior generază prurit (mâncărime) în zona anusului și, pentru că mucoasa anală este traumatizată, forțată, în momentul deplasării acestora, apar sângerările.

Constipația și statul îndelung pe scaun, deși sunt considerate cauze ale apariției hemoroizilor, sunt de fapt doar factori adicenți celor interni, care pot favoriza ieșirea la exterior și disconfortul intens. Asocierea lor cu  constipația constă în faptul că presiunea intensă exercitată în timpul defecării forțate contribuie la umflarea hemoroizilor interni.

Problema apare mai frecvent la persoanele în vârstă și asta pentru că în timp, structurile de susținere din zona anală se slăbesc și facilitează deplasarea la exterior a formațiunilor hemoroidale interne.

Alți factori de risc pentru hemoroizii externi dureroși sunt:

  • obezitatea – este exercitată o presiune ridicată în zona rectală
  • probleme ale măduvei spinării
  • intervenții chirurgicale anterioare în zona anală
  • bolile inflamatorii intestinale
  • practicarea de raporturi sexuale anale

De asemenea, vasele de sânge hemoroidale apar foarte frecvent la femeile însărcinate sau la cele care au născut.

Hemoroizii in sarcina

Hemoroizii apar adesea la femeile însărcinate, mai cu seamă după luna a cincea sau a șasea. Se estimează chiar că aproape jumătate dintre femeile gravide se confruntă cu această problemă anală.

Iată care sunt principalele explicații:

  • în timpul sarcinii, cantitatea de sange din organism creste, vascularizarea fiind mai bogata, motiv pentru care vasele de sânge se adaptează, mărindu-și volumul
  • pe durata sarcinii, presiunea sângelui crește în zona pelvină, în a cărei vecinătate este și rectul
  • uterul se mărește, pentru a găzdui fătul, iar greutatea acestuia apasă pe rect

De regulă, după nașterea copilului, hemoroizii ar trebui să se vindece de la sine; există însă numeroase cazuri în care aceștia se accentuează, din cauza efortului depus la naștere. O greutate mai mare a copilului poate contribui la formarea lor atât pe durata sarcinii, cât și după, din cauza efortului suplimentar depus la expulzare.

Pentru că femeile însărcinate au opțiuni de tratament reduse, fiindu-le contraindicate majoritatea procedurilor medicale, cât și medicamentuoase, recomandările pentru amelioarea hemoroizilor în timpul sarcinilor se limitează la:

  • consumul de fructe, legume, alimente bogate în fibre
  • consumul mare de apă
  • băile călduțe ale șezutului
  • compresele reci în caz de durere acută
  • extrasele din plante, sub supravegherea medicului
  • activitatea fizică moderată, pe cât posibil

Cum se trateaza hemoroizii ?

Hemorozii, deși în sine nu reprezintă un pericol pentru sănătate, necesită un tratament adecvat, stabilit de medicul specialist. Acesta trebuie să identifice cauza particulară a apariției acestora, factorii favorizanți în cazul persoanei respective, stadiul, gravitatea și, mai cu seamă, ce rezolvare convenabilă poate fi găsita.

Cum decurge controlul medical al hemoroizilor

Pentru diagnosticare și evaluare, medicul specialist proctolog va parcurge următorii pași:

  • evaluarea stării fizice a pacientului (de pildă, obezitatea e un factor de risc și trebuie luat în calcul)
  • examinarea rectului pentru a identifica hemorozii externi
  • efectuarea unui tuseu rectal – medicul introduce un deget în rect pentru a inspecta textura și eventualele neregularități și ulcerații ale țesutului intern
  • realizarea unei anoscopii – presupune inspectarea internă mai detaliată a țesutului anusului și rectului, prin introducerea în anus a unui instrument numit anoscop

Precizări relevante:

  • în timpul examinărilor, veți fi așezată pe partea stângă, cu genunchii aduși la piept
  • pentru a reduce disconfortul examinării, vor fi folosite anumite unguente cu efect anestezic și relaxant.
  • vor fi consemnate orice aspecte anormale: mucus, sângerări, fisuri, umflături

Stadiul hemoroizilor

Stadiul în care se află hemoroizii este esențial pentru a stabili tratamentul acestora, în funcție de gravitate.

Medicii proctologi folosesc în mod obișnuit o schemă standard de evaluare a stadiului acestora. Iată care sunt cele patru stadii în funcție de care se stabilește tratamentul:

  • Stadiul I – hemoroizi interni ce nu se deplasează la exterior, însă sângerează ocazional
  • Stadiul al II-leaformațiuni hemoroidale interne care ies la exterior în timpul defecării (mai mult sau mai puțin forțate), însă revin la interior după încetarea presiunii
  • Stadiul al IIl-eaformațiuni hemoroidale dureroase care ies în afară spontan sau la forțarea anală
  • Stadiul al IV-lea – hemoroizi cu o componentă dublă, internă și externă, care sunt proeminenți permanent și care nu revin la interior în nicio condiție.

În funcție de observațiile și clasificarea facute de medicul specialist, se va stabili dacă hemoroizii pot fi tratați nechirugical (fără operație) sau e strict necesară operația (tratamentul chirurgical).

Soluții neinvazive de tratament

Soluții ușoare care ameliorează simptomele:

Băile călduțe ale șezutului

În cazurile mai ușoare, disconfortul poate fi mult redus prin efectuarea frecventă a unor băi calde. E important să se adopte o poziție diferită de cea obișnuită în momentul defecării, pentru ca sfincterul să se poată relaxa. Băile în cadă sunt considerate a fi cele mai potrivite în acest sens.

Prevenirea și tratarea constipației

Constipația este un factor favorizant și totodată agravant al hemoroizilor, pentru că determină forțarea în timpul defecației și poate duce la inflamarea hemoroizilor interni.
Astfel, mai ales în primele doua stadii, reglarea tranzitului intestinal poate funcționa în sensul ameliorării și chiar rezolvării problemelor de acest tip.

O dietă bogată în fibre, lactate și cu un aport suficient de lichide, vor creea condițiile necesare unei eliminări normale, fără efort. Pentru un efect sporit în acest tip de tratament al hemoroizilor, se pot consuma și suplimente alimentare pe bază de fibre.

De asemenea, e esențial să reduceți pe cât posibil timpul petrecut la toaletă. Poziția specifică defecării tensionează sfincterul și țesutul anal și perianal și favorizează problema vaselor hemoroidale.
Concret, e bine să renunțați la tabietul de a citi cât timp sunteți la toaletă.

Controlarea diareei

Așa cum constipația pune probleme pentru inflamarea hemoroizilor interni, nici diareea nu este inofensivă. Scaunele reduse, apoase și repetate pot determina iritarea zonei rectale și anale.

Administrarea de creme și alți agenți locali

O soluție la care se apelează frecvent este folosirea supozitoarelor, însă trebuie spus că acestea au un rol foarte mic în tratamentul hemoroizilor.

Se poate recurge la anumite creme și unguente care să reducă senzația de mâncărime și durere și chiar sângerare. Una dintre substanțele frecvent incluse in aceste produse este hidrocortizolul; sunt necesare însă precauții în acest tip de tratament pe termen lung.

Nici tratamentele pe bază de nifedipină și nitroglicerină nu sunt indicate pe o durată mare de timp, din cauza efectelor specifice reduse și a implicațiilor adiacente.

Tratament fara operatie pentru hemoroizi (nechirugical)

Care sunt opțiunile nechirurgicale pe care le aveți pentru tratamentul stadiilor I și II ?

  • ligatura cu banda de cauciuc
  • scleroterapia
  • fotocoagularea la infraroșii
  • ligatura arterială transanală
  • ablația laser
  • înghețarea cu CO2
  • dilatarea anală

Variantele de mai sus, toate nechirurgicale, sunt foarte eficiente atunci când sunt efectuate corect și pot înlocui cu succes operația chirurgicală. Mai mult, cu multă pricepere, pot consistui opțiuni de tratament pentru hemoroizi aflați în stadiile III și IV.

Ligatura cu banda de cauciuc

Ligatura cu banda de cauciuc este una dintre cele mai simple și totodată cele mai eficiente metode de tratament, fiind larg recomandată mai multor stadii.
Durata mică a procedurii, recuperarea rapidă și puțin dureroasă sunt avantaje majore a ligaturii cu bandă de cauciuc.

Procedura presupune fixarea unei benzi de cauciuc la baza hemoroidului, pentru a opri alimentarea acestuia cu sânge. Nevascularizat, acesta va cadea de la sine în maximum o săptămână. Metoda, deși larg recomandată, nu se adresează pacieților cu hemoroizi mari, celor aflați sub tratament anticoagulant (sau care au tromboză) și nici acelora ce suferă de alte afecțiuni rectale și anale cronice.

Scleroterapia

Scleroterapia, folosită în tratarea hemoroizilor este o metodă recomandată doar pentru formele ușoare. Procedeul vizează injectarea internă a unei substanțe cu efect cicatrizant, care oprește circulația sângeului către hemoroizii interni.

Scleroterapia este eficientă în cazul formațiunilor mici, cât și în acele cazuri în care nu se poate pune problema unui tratament mai complex. Metoda este rapidă, puțin dureroasă și  cu o recuperare rapidă, prezentând rezultate în aproximativ 10 zile.

Precizăm că scleroterapia poate trata maximum trei hemoroizi pe ședință.

Dilatarea anală

Metoda de tratament prin dilatare anală se face pentru a lărgi canalul anal. O îngustare excesivă determină o presiune sporită pe hemoroizi și o dificultate simțitoare la defecare; analog, o lărgire a canalului anal ar putea relaxa zona și a intinde sfincterul.

Dilatarea, efectuată sub anestezie, este făcută manual de către medicul proctolog, urmând ca după procedură, pacientul să folosească timp de 6 luni un dilatator anal.

Dilatarea anală este considerată a fi o opțiune puțin viabilă de tratament a hemoroizilor. Problema constă atât în faptul că procedura e inconfortabilă, jenantă, cât și în faptul că slăbește sfincterul. Slăbirea sfincterului duce la eliberare necontrolată de gaze și chiar la imposibilitatea de a controla în totalitate scaunele (pot apărea eliberări involuntare de materii fecale).

Crioterapia pentru hemoroizi

Crioterapia este folosită în tratamentul hemoroizilor pentru a reduce durerea cauzată de aceștia, prin  micșorarea vaselor de sânge și pentru a duce la uscarea țesutului bolnav.

Procedura folosește un dispozitiv care este răcit prin intermediul nitrogenului lichid; pe acesta se aplică o cremă specială, după care este introdus în rect.

Deși procedura este incofortabilă și chiar dureroasă, din cauza temperaturilor extrem de scăzute, crioterapia este foarte eficientă, deși riscul recurenței nu este exclus.

Ligatura arterială transanală

Ligatura arterială transanală se efectuează prin folosind ghidarea Doppler; prin intermediul acesteia, se identifică arterele hemoroidale și se realizează ligatura acestora, pentru a opri fluxul sanguin spre hemoroizi. Procedura se face sub sedare, însă recuperarea  după aceasta este foarte ușoară.

Fotocoagularea la infraroșu

Fotocoagularea la infraroșu este o soluție de tratare a unui număr mai mare de hemoroizi odată. Procedeul constă în coagularea proteinei din țesuturile afectate, prin acțiunea radiațiilor infraroșii ce vor acționa în interiorul anusului, prin intermediul unui anoscop.

Electrocoagularea bipolară

Electrocoagularea bipolară se aseamănă cu fotocoagularea la infaroșu, permite tratarea tuturor hemoroizilor la o singură ședință, necesitând aproximativ 10 minute pentru fiecare. Unul dintre avantaje este acela că nu necesită anestezie și permite o tratare mai rapidă decât alte proceduri.

Ablația prin radiofrecvență

Ablația prin radiofrecvență este o tehnică de tratament a hemoroizilor care realizează oprirea rapidă a fluxului sanguin în vasele de sânge inflamate și totodată cicatrizează. Este considerată de specialiști drept o metodă foarte eficientă și sigură, care durează foarte puțin și nu necesită anestezie.

Tratamentul laser pentru hemoroizi

Tratamentul pentru hemoroizi prin tehnologia laserului realizează oprirea vascularizării vaselor hemoroidale prin intermediul impulsurilor elecrice. Tratamentul laser e o opțiune viabilă pentru cei externi, având numeoroase avantaje:

  • oferă o recuperare rapidă
  • durerile postoperatorii sunt mici
  • nu apar sângerări
  • nu există riscul de infecție
  • hemoroizii reapar doar în cazuri foarte rare

Tratament prin operatie pentru hemoroizi (chirurgical)

Tratamentul chirurgical al hemoroizilor se recomandă, de obicei, în ultimă instanță. Recomandarea medicilor este de a încerca mai întâi metode terapeutice de ameliorare și tratamente nechirugicale, care pot da rezultate foarte bune în multe din cazuri.

Când însă pacientul nu răspunde la aceste tratamente, constată o mare recurență a problemei, sau se confuntă cu hemoroizi mari, care sângerează frecvent, soluția recomandată este tratamentul prin operație.

Deși poate reprezenta unica soluție de tratament pentru unele persoană, există anumite categorii de persoane care nu ar trebui să recurgă la operația chirurgicală a hemoroizilor:

  • pacienții cu intoleranță la anestezice
  • persoanele care suferă de incotinența fecală
  • femeile cu rectocel (fisurarea septului rectovaginal, ce poate surveni la nașterea naturală sau la histerectomie)
  • persoanele cu deficiențe de coagulare a sângeului
  • persoanele cu hipertensiune portală
  • cei care suferă de boala Crohn

Cele două variante pe care le aveți la dispoziție, dacă decideți o abordare chirurgicală, sunt hemoroidectomia excizională și hemoroidopexia cu stapler.

Hemoroidectomia excizională

Hemoroidectomia excizională este calea clasică de tratament chirurgical a hemoroizilor, recomandată pentru cazurile de tromboză a acestora și a episoadelor de durere acută, în primele 72 de ore de la debut.

Prin operație sunt îndepărtați hemoroizii externi dureroși, care devin simptomatici din cauza unei tromboze acute. Prin această operație, se realizează extirparea hemoroidului și ligatura arterei care îl alimentează sanguin.

E strict necesară extirparea atât a vasului de sânge tromobozat, cât și a țesutului și a pielii care formează hemoroizii, pentru a exista siguranța că acesta nu se va forma din nou, în scurt timp.

Procedura chirurgicală poate implica dureri ulterioare, care pot fi ținute sub control cu analgezice. Pacientul tratat trebuie să supravegheze sângerările ulterioare și să adopte o serie de măsuri terapeutice, precum băile calde ale șezutului.
Dezvantajul major al tratamentului chirugical clasic este acela că recuperarea este destul de lungă și de dureroasă, putând să vă îngreuneze semnificativ viața de zi cu zi.

Hemoroidopexia cu stapler

Hemoroidopexia cu stapler este o tehnnică mai nouă de tratament chirurgical, ce a debvenit o alternativă preferată, în comparație cu excizia hemoroizilor.

Această opțiune chirurgicală este destinată în special formațiunilor de gradul al III-lea și nu se recomandă în tratamentul hemoroizilor mari și dureroși.

Procedura cu stapler nu îi extirpă, ci slăbește țesutul de susținere al vaselor de sânge cu probleme.

Operația cu stapler este mai sigură, mai ușoară și mai puțin dureroasă decât operația chirurgicală clasică pentru extirparea hemoroizilor, avantaje destul de importante. Totuși, operația chirurgicală cu stapler nu oferă aceeași asigurare că hemorozii nu vor ieși la exterior din nou.

După cum puteți observa, fiecare dintre soluțiile propuse mai sus, deopotrivă chirurgicale și non-chirurgicale au avantaje și dezvantaje, care trebuie discutate în detaliu cu medicul specialist.

E necesară o evaluare foarte strictă a cauzei hemoroizilor dumneavoastră, a modului în care vă afectează, a istoricului medical și a stării de sănătate, toate corelate cu stilul de viață și cu așteptările pe care le aveți după tratament.

Tratament naturist pentru hemoroizi

Din cauza jenei de a merge la medic sau din cauza temerilor legate de durerea și complicațiile implicate de diversele proceduri de tratament, unele persoane consideră că tratamentele naturiste sunt o soluție viabilă pentru hemoroizi.

Tratament homeopat

Homeopatia este un principiu naturist ce presupune administrarea unei substanțe naturale active, într-o formă foarte diluată, care ar putea duce la ameliorarea simptomelor unei anume afecțiuni.
„Medicamentele” homeopate se găsesc în diverse forme: prafuri, pastile, granule, tincturi, supozitoare.

Vă puteți informa în detaliu despre principiile homeopatiei și puteți consulta argumentele pro și contra homeopatie, vizitând secțiunea de Medicină naturistă.

Iată care sunt câteva dintre remediile homeopate pentru tratatamentul hemoroizilor:

Aloe vera – se spune că această plantă, ar fi eficientă în cazul hemoroizilor externi, vizibili cu ușurință.
Arnica montana – indicată de homeopați pentru tratarea hemoroizilor sensibili, care reacționează la efort
Hammamelis – tratamentul cu această plantă este indicat de terapia homeopată pentru tratarea hemoroizilor ce provoacă o durere acută, internă, cu pulsații și frecvente sângerări
Nux vomica – plantă recomandată pentru tratamentul homeopat al hemoroizilor ce provoacă durere, mâncărime, iritație, asociați cu constipația cronică.

Puteți consulta și alte remedii homeopate pentru hemoroizi aici.

Tratament prin fitoterapie

Fitoterapia este o formă de medicină naturistă, bazată pe efectul vindecător al plantelor, ce acționează, spun specialiștii din domeniu, asemenea unor medicamente clasice.

O diferență majoră între tratamentele medicamentoase obișnuite și fitoterapie este acela că în timp ce primele se concentrează pe bolă și simptome, preparatele din plante consolidează rezistența organismului la agenți exteriori nocivi, întărindu-i imunitatea,

Despre fitoterapie vă puteți documenta pe larg aici.

In tratarea hemoroizilor, fitoterapia ar putea ajuta în sensul îmbunătățirii fluxului sanguin și a microcirculației, prin administrea de preparate pe bază de:


Castan (Aesculus hippocastanum)
Centella asiatica
Ruscus aculeatus
Hammamelis

Coada calului
Crușin
Tătăneasă
Aloe Vera
ș.a.

Tratamentul prin acupunctura

Acupunctura este o tehnică asiatică străveche, bazată pe stimularea anumitor centri energetici prin intermediul acelor. Terapia prin acupunctură pleacă de la premisa că diversele afecțiuni și stări de rău ale corpului se explică prin blocaje energetice.

Nu există dovezi științifice reale care să confirme acest mod de tratare a afecțiunilor organismului, însă s-au constatat, în cazul anumitor persoane, îmbunătățiri semnificative.

Mai multe despre acupunctură, aici.

Practicienii acestei tehnici susțin că acupunctura ar putea constitui un tratament valabil și pentru formele ușoare de hemoroizi, reducând durerea și micșorând umflăturile produse de inflamarea vaselor de sânge.

Așa-zisele puncte energetice care pot fi stimulate în această afecțiune sunt situate în partea de jos a urechilor, brațelor și picioarelor, dar și sub fese sau în spatele genunchilor.

Notă:
Romedic recomandă tratamentele și terapiile convenționale, recomandate de medicul specialist și adaptate stării dumneavoastră de sănătate.
Medicina naturistă poate funcționa în cazul unor persoane, însă vă recomandăm să fiți informați, selectivi și cu simț critic când vine vorba de terapii ce nu pot fi probate din punct de vedere științific.

Prevenirea aparitiei hemoroizilor și protecția pe termen lung

O dietă bogată în fibre, vă poate ajuta să aveți o digestie mai bună. De asemenea, sunt benefice și produsele lactate, ce conțin bacterii care facilitează tranzitul intestinal.

În acest mod, se poate asigura o eliminare ușoară a substanțelor nedigerate din organism, prevenindu-se constipația, ce poate traumatiza sistemul venos și pielea anusului, factori care duc la apariția hemoroizilor.

Consumați o cantitate mare de apă, pentru a preveni de asemenea constipația și pentru a „seta” tranzitul intestinal spre o funcționare normală. Consumul de apă este benefic de principiu pentru sănătate, iar în acest caz vă poate ajuta să digerați mai ușor alimentele și să eliminați mai ușor scaunele.

Persoanele obeze și supraponderale sunt mai predispuse la hemoroizi decât cele în formă, pentru că presiunea asupra arterelor din rect și anus e mai mare. Pentru a preveni apariția acestora și pentru a vă asigura că nu vor reveni după ce ați urmat unul din tratamentele descrise anterior, e recomandat să vă păstrați o greutate normală.
Pentru acest lucru, trebuie să includeți, pe lângă o dietă sănătoasă, bogată în fibre și un program de exerciții fizice.

Nu în ultimul rând, fiți stricți când vine vorba de igiena locală. Spălați-vă zilnic zona anală, pentru a nu lăsa drum deschis infecțiilor. Folosiți geluri de igienă speciale pentru zona intimă, non-iritante și aveți grijă ca apa să nu fie foarte fierbinte.

Alegeți piese de lenjerie intimă din bumbac, lejere, care să nu încorseteze zona și să nu favorizeze iritațiile.

Evitați a freca zona cu hârtie igienică după defecare, pentru că puteți cauza mâncărimi și iritații.

Dacă hemorozii sunt dureroși și nu răspund la măsurile terapeutice, e bine să fiți precauți. Nu stați foarte mult timp așezată – dacă e strict necesar, evitați suprafețele tari. Vă puteți folosi de o pernă așezată sub fund, pentru un confort sporit.

Monitorizați atent simptomele și modul în care acestea pot fi influențate de măsurile terapeutice și dacă acestea persistă ca frecvență și intensitate, e bine să vă prezentați la medic, pentru a stabili ce tratament pentru hemoroizi vă este indicat.


Data actualizare: 20-02-2014 | creare: 18-10-2013 | Vizite: 181538
Bibliografie
1. Hemoroizi, link: https://www.romedic.ro/hemoroizi
2. Hemorrhoids.Topic Overview, link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/hemorrhoids-topic-overview
3. Hemorrhoids, link: https://www.healthline.com/health/hemorrhoids
4. Hemorrhoids and what to do about them, link: https://www.health.harvard.edu/newsweek/Hemorrhoids_and_what_to_do_about_them.htm
5.Hemorrhoids. Medications,link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/hemorrhoids-medications
6. Hemorrhoids can often be prevented and treated with supplements, diet and exercise, link: https://www.washingtonpost.com/national/health-science/hemorrhoids-can-often-be-prevented-and-treated-with-supplements-diet-and-exercise/2013/10/14/0c56dc44-06af-11e3-88d6-d5795fab4637_story.html
7. Internal Hemorrhoids: First- to Fourth-Degree, link: https://www.webmd.com/digestive-disorders/internal-hemorrhoids-first--to-fourth-degree
8. Hemorrhoids, link: Home Treatmenthttps://www.webmd.com/a-to-z-guides/hemorrhoids-home-treatment
9. Hemorrhoids, link: https://www.acupuncture.com/Conditions/hemorrhoidc.htm
10. Anoscopy, link: https://www.healthline.com/health/anoscopy
11. Relieve Anal Itching Using Acupuncture, link: https://www.progressivehealth.com/hemorrhoid-acupuncture.htm
12. Home Remedies for Hemorrhoids, link: https://suite101.com/a/hemorrhoids-a204422
13. Hemorrhoids and varicose veins: a review of treatment options, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11302778
14. Homeopatie, link: https://www.romedic.ro/homeopatie-0C215
15. Polemica privind homeopatia - argumente pro și contra, link: https://www.romedic.ro/polemica-privind-homeopatia-argumente-pro-si-contra-0P32549
16. Modificarile corpului in timpul sarcinii, link: https://www.romedic.ro/modificarile-corpului-in-timpul-sarcinii-0C468#hemoroizi
17.Afectiuni tratate homeopat. Hemoroizi, link: https://www.romedic.ro/hemoroizi-0P9121
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Discuție: cea mai bună intervenție pentru hemoroizi (ligatura, scleroterapia, capsarea, extirpare chirurgicala, etc.)
  • Hemoroizii se pot vindeca spontan (fără tratament)?
  • Sunt cremele pentru hemoroizi eficiente?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum