Hepatita B şi C - Cercetători, ONG-uri şi ţări africane trag un semnal de alarmă

Data publicării: 05-04-2018

Cercetători, ONG-uri şi guverne ale unor state africane au denunţat într-o declaraţie publicată miercuri "insuficienţele politicilor de luptă împotriva hepatitei B şi hepatitei C", boli care reprezintă "o urgenţă sanitară mondială", informează AFP.

"Cu aproape 1,4 milioane de morţi pe an şi 328 de milioane de persoane infectate, hepatitele B şi C depăşesc astăzi cele trei mari endemii - HIV, tuberculoză şi malarie - atât ca număr al deceselor, cât şi ca număr de persoane afectate", au subliniat semnatarii unui apel public ce a fost lansat miercuri în oraşul francez Bordeaux.

Printre semnatarii textului se află Francoise Barre-Sinoussi - laureata premiului Nobel pentru medicină pe anul 2008, ONG-ul Medicins du monde şi miniştrii Sănătăţii din Coasta de Fildeş şi Burkina Faso.

Declaraţia a fost făcută publică în prima zi a celei de-a noua conferinţe internaţionale organizate de AFRAVIH (Alianţa francofonă a actorilor din domeniul sănătăţii care luptă contra HIV şi hepatitei), care se se desfăşoară în oraşul Bordeaux până sâmbătă.

Semnatarii solicită "o întărire a politicilor de prevenţie" (vaccinare contra hepatitei B, depistare precoce a celor două tipuri de hepatită menţionate pentru populaţiile cele mai afectate).

Ei doresc, de asemenea, "un acces la tratamentul pentru toţi". Tratamentele contra hepatitei C "trebuie să fie accesibile sub formă generică sau la tarife compatibile cu economiile ţărilor", au estimat ei.

Autorii acestei scrisori publice au pledat pentru ca "tratamentul contra hepatitei B cronice prin tenofovir (medicament antiviral folosit şi contra HIV, virusul care declanşează SIDA, n.r.) să fie disponibil la preţuri rezonabile şi adaptate, aşa cum se întâmplă în cazul pacienţilor infectaţi cu HIV".

Semnatarii textului au mai cerut ca lupta contra hepatitelor B şi C să fie "înscrisă în dispozitivele internaţionale de finanţare precum The Global Fund şi Unitaid.

Hepatita este o inflamaţie a ficatului provocată de un virus. Boala există în cinci tipuri, însă B şi C sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din noile cazuri de cancer hepatic, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Potrivit OMS, doar 9% din bolnavii afectaţi de hepatita B şi 20% din cei afectaţi de hepatita C de pe plan mondial ştiu că au contractat această infecţie.

Obiectivele OMS vizează diagnosticarea a 90% din pacienţii infectaţi cu hepatita B sau C şi tratarea a 80% din totalul bolnavilor până în anul 2030.
Sursa: Agerpres, 05-04-2018, Vizualizari 504
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.