Herpesul palpebral

Herpesul palpebral

©

Autor:

Herpesul palpebral
Herpesul palpebral este o infectie virala acuta, recurenta, generata de catre virusul herpes simplex – de obicei acest patogen provoaca leziuni la nivelul pielii si mucoaselor (labiala si genitala), dar poate cauza leziuni si la nivel ocular (poate afecta inclusiv anexele globului ocular).

Infectia primordiala cu virusul herpetic ramane de obicei asimptomatica, sau poate prezenta manifestari subclinicevirusul herpes simplex face parte din familia Herpesviridae; infectia primordiala acuta este subclinica; urmatoarele infectii sunt latente, datorita prezentei constante a virusului in organism; exista doua tipuri de virusuri herpetice, tipul 1 (transmis prin intermediul salivei infectate) si tipul 2 (care se transmite prin intermediul secretiilor genitale).

Atunci cand infectia herpetica recidiveaza, simptomatologia este destul de suparatoare pentru pacient; la nivel palpebral, pacientul acuza o intensa senzatie de arsura si prurit (mancarime); tegumentul pleoapelor este edematiat si prezinta multiple leziuni veziculare, diseminate pe un ford eritematos. Continutul veziculelor nu este purulent; veziculele se pot sparge cu usurinta, generand o ulceratie care va fi acoperita de o crusta, care dupa maxim o saptamana se exfoliaza.

Tratament

Infectiile herpetice palpebrale pot fi tratate cu ajutorul unguentelor ce contin antivirale, aplicate local – aceste unguente ajuta la scurtarea perioadei de evolutie a bolii; tot local, pot fi aplicate o serie de pudre cu rol antiseptic, iar pentru a preveni aparitia unor suprainfectii bacteriene, pot fi utilizate unguente cu antibiotice. Pe cale generala, pot fi administrate medicamente din gama antiviralelor – aciclovir – sub forma de comprimate sau perfuzii intravenoase.

Data actualizare: 10-03-2014 | creare: 29-04-2010 | Vizite: 11033
Bibliografie
P. Cernea – Tratat de oftalmologie, Ed. Medicala 2002, pag. 171-217
D. Chiselita – Oftalmologie generala, Ed. Stef, 2008, pag. 63-70
V. Papilian – Anatomia omului, Vol.II, Ed. All, 2008
Guyton – Fiziologie umana si mecanismele bolii, Ed.Amaltea, 1997
V. Rusu – Dictionar Medical, Ed. Medicala 2001
Jack J. Kanski – Clynical Ophtalmology, Ed. Butterworth Heinemann – 2009
Basic and Clinical Science Course, Ed.: American Academy of Ophtalmology, 2009
Clinical Diagnosis in Ophthalmology, Autor: Jack J. Kanski, Ed. Mosby 2006
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul laser care schimbă culoarea ochilor
  • Herpesul genital în sarcină
  • Cum se reactivează virusul herpetic în condiÈ›ii de stres
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum