Herpesul palpebral

©

Autor:

Herpesul palpebral

Herpesul ocular este cauzat de virusul herpes simplex de tip 1 și este o infecție virală frecventă și recurentă care afectează ochii. Acest tip de virus (herpes) poate provoca inflamația și cicatrizarea corneei, care face referire uneori la herpesul de la nivelul ochiului. Herpesul ocular poate fi transmis prin contact apropiat cu o persoană infectată al cărei virus este încă activ. (1)


Atunci când o persoană are herpes, aceasta poate prezenta o varietate de simptome. Ele se pot manifesta la nivelul ambilor ochi, dar, de multe ori, unul dintre ochi este afectat mai tare decât celălalt.
Unele simptome depind și de partea ochiului care este afectată. Printre simptome se numără:

  • - senzația că ai ceva în ochi
  • - durere de cap și febră
  • - sensibilitate la lumină
  • - roşeaţă
  • - erupții cutanate sau vezicule pe pleoape și în jurul ochilor
  • - vedere neclară
  • - umflarea și încețoșarea corneei (3)

Uneori, o persoană poate să sufere de herpes la nivelul pleoapelor. Acestea se aseamănă cu o erupție cutanată care are vezicule. Veziculele vor forma cruste care se vindecă, de obicei, în decurs de 3 - 7 zile. Dacă herpesul afectează corneea, interiorul ochiului sau retina, vederea persoanei afectate se poate încețoșa/ reduce. De obicei, herpesul ocular nu provoacă dureri mari, chiar dacă ochiul unei persoane poate părea foarte inflamat și dureros. (2)

Cauze ale herpesului ocular

Herpesul poate fi extrem de contagios. O persoană poate lua herpes după ce acest virus a fost eliberat prin secreții nazale sau salivă. Virusul din aceste secreții poate călători prin organism și poate ajunge și la nervii oculari. În unele situații, virusul ajunge în corp și nu manifestă simptome. În această fază virusul este latent. Anumiți factori pot determina ca virusul latent să devină activ. Dintre acești factori amintim: (1)

  • -febra
  • -intervențiile chirurgicale majore sau procedurile dentare
  • -stresul
  • -arsurile solare
  • -traume sau vătămări grave (2)


Diagnosticul de herpes palpebral

Doctorii pun diagnosticul de herpes ocular interesându-se în primul rând de istoricul medical al pacientului și rugându-l pe acesta să își descrie simptomele. Ar putea de asemenea să întrebe pacientul când anume au început să se manifeste simptomele și ce aume pare să le înrăutățească. Medicul va realizare o examinare a ochilor. Procedura presupune utilizarea unui microscop cunoscut sub numele de lampă cu fantă, cu ajutorul căreia medicul va analiza suprafața globului ocular. Doctorii pot identifica herpesul doar uitându-se la vezicule/ umflături. Ca parte a diagnosticului, medicul poate să ia o mică mostră de celule dintr-o zonă care prezintă vezicule. El va trimite apoi această probă la un laborator pentru confirmarea prezenței virusului herpes simplex (de tip 1).
Uneori, herpesul ocular poate afecta straturile mai profunde ale corneei, iar atunci el este cunoscut sub numele de keratită. Această afecțiune este mai gravă din punctul de vedere al medicilor, deoarece poate cauza cicatrici pe cornee, care pot afecta permanent vederea. (2)

Tratament

Doctorii vă vor prescrie unguente (pentru pleoape), cum ar fi unguentul cu antibiotic pe care îl veți aplica pe suprafața pleoapelor cu grijă. Unguentele cu antibiotic nu luptă neapărat împotriva infecției cu herpes, dar vor ține la distanță bacteriile din zona ochilor. Medicul poate prescrie un medicament antiviral oral, cum ar fi Acyclovir. Aceste medicamente ajută la reducerea efectelor virusului și pot reduce „durata de viață” a virusul.
Dacă virusul a afectat straturile mai profunde ale ochiului, doctorul poate să prescrie și picături oftalmice. Acestea ajută la reducerea inflamației ochiului. (2)


Data actualizare: 15-08-2018 | creare: 15-08-2018 | Vizite: 8574
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!