Hidrosadenita supurativa

Hidrosadenita supurativa este o afectiune a foliculilor apocrini. Este caracterizata de ocluzii foliculare similar comedoamelor, inflamatie cronica recurenta, eliminare mucopurulenta si cicatrizare progresiva. Boala este predispusa la cronicizare datorita extensiei subcutanate conducind la indurare, sinusuri si formare de fistule.

Cauza exacta a hidrosadenitei supurative nu este determinata. Se iau in considerare frictiunea locala, foliculita, diabetul, obezitatea, drept factori etiologici. Debutul bolii este dupa pubertate, cind glandele apocrine sudoripare incep sa se dezvolte. Leziunile timpurii sunt solitare sub forma de noduli durerosi, prurigeni care persista pentru luni fara modificare. Daca conditia se extinde subcutanat apar placi indurate. Nodulii se vor transforma in pustule si vor elimina la exterior material mucopurulent. Zonele afectate sunt cele axiale, inghinale, periareolare, intermamare, faldurile gluteale.

Nodulii din hidrosadenita supurativa necesita drenaj chirurgical daca sunt mari, fluctuanti si durerosi. Antibioticele sunt indicate daca este prezenta celulita sau febra, iar pacientul pare a fi toxic. In cazurile severe este indicata excizia radicala. Mai sunt optiuni terapeutice si laser terapia, alaturi de radioterapie. In cazul sepsisului sau a starii toxice se indica antibiotice intravenoase cum sunt vancomicina, piperacilina si tazobactamul. Leziunile solitare se vindeca spontan de obicei in 10-30 de zile, cu sau fara drenaj. Recurenta este comuna. Rezolutia spontana complete apare in putine cazuri.

Patogenie si cauze

Conditia este considerata a debuta cind ductele glandelor apocrine devin blocate de catre perspiratie sau nu pot drena normal datorita dezvoltarii incomplete. Secretiile prinse in glande forteaza perspiratia si bacteriile in tesuturile adiacente, cauzind indurare subcutanata, inflamatie si infectie. Studiile mai recente arata ca hidrosadenita este cauzata mai intii de foliculita si ocluzia foliculara care blocheaza glandele apocrine si determina perifoliculita.
Boala este limitata la zonele anatomice care contin glande apocrine. Aceste zone sunt axilele, areola mamara, inghinal, perineal, circumanal si periombilicale. Ocazional acesti pacienti prezinta si acnee, foliculita cronica a scalpului, chisturi pilonidale - tetrada ocluziei foliculare.
Exista o predispozitie genetica pentru hidrosadenita supurativa. Perspiratia excesiva este observata la atleti, obezi, contribuind la blocarea glandelor apocrine. Activitatea conditiei este relationata cu stresul si fumatul.

Afectiunile care se asociaza cu hidrosadenita cuprind:

- boala Crohn, sindromul intestinului iritabil, sindromul Down
- unele forme de artrita, boala Graves, tiroidita Hashimoto
- sindromul Sjogren, herpes simplex.

Exista citeva teorii asupra etiologiei hidrosadenitei:
- prezenta foliculitei concomitente
- frictiunea locala si trauma
- streptococii, stafilococii, Escherichia coli
- diabetul, intolerant la glucoza si obezitatea
- modificarile hormonale din timpul sarcinii si contraceptivele
- fumatul si terapia cu litiu predispun la hidrosadenita.

Simptome si diagnostic

Semne si simptome

Debutul bolii este dupa pubertate, cind glandele apocrine incep sa se dezvolte. Este mai frecventa pe git, axial si submamar la femei si perianal la barbati. Afectarea perianala tinde sa fie mai severa. Leziunile initiale sunt solitare, nodule durerosi, pruritici care pot persista nemodificati saptamini sau luni. Daca intervine extinderea subcutanata acestia se transforma in placi indurate, iar in zonele axilara si inghinala in benzi. Pot fi afectate simultan zone multiple.
Nodulii se transforma in pustule care se rup extern sau dreneaza prin sinusuri si fistule eliminind material mucopurulent. Vindecarea apare cu fibroza densa, iar recurenta este observata in jurul zonei vindecate. Se vor forma sinusuri cornice, ulceratii si abcese. Pot apare episoade de celulita acuta cu febra si toxicitate. Caldura excesiva, perspiratia, hainele strimte si obezitatea par a agrava conditia. Fumatul este un factor declansator. Remisiunile pot dura luni sau ani.

Complicatiile cuprind:
- limfedemul prin injurie limfatica prin inflamatie si cicatrizare
- formarea de contracture la locul leziunilor
- carcinomul scuamos celular
- infectia diseminata - rar
- restrictionarea mobilitatii membrului prin cicatrizare
- fistule uretrale si rectal
- anemie secundar infectiei cornice
- artrita secundara injuriei inflamatorii.

Diagnostic

Studii de laborator:

- se va efectua aspiratia sau drenajul nodulilor, cultura materialului mucopurulent va evidential bacteria saprofitice si patogene
- se vor evalua functiile tiroidiene datorita asocierii cu boala Graves si tiroidita Hashimoto.
Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: candidoza, celulita, erizipelul, furunculoza si foliculita bacteriana, granulomul inghinal, limfogranulomul venerian, chisturile pilonidale, tuberculoza pielii, carbunculul, chisturi dermoide sau epidermoide.

Tratament

Tratamentul variaza in functie de stadiul bolii. Leziunile initiale sunt tratate prin farmacologie, in timp ce leziunile indolente prin chirurgie. Tratamentul nespecific include igiena buna, reducerea greutatii, folosirea de antiseptic si evitarea hainelor strimte.

Terapia stadiului acut al bolii.
Se administreaza antibiotic pentru doua saptamini. Se folosesc combinatii de eritromicina si metronidazol, monociclina sau clindamicina. Se poate opta si pentru cefalosporine si peniciline. Steroizii intralezionali: triamcinolon determina involutia leziunilor in 12-24 de ore.

Terapia stadiului cronic.
Se indica terapie antibiotic pe termen lung, cu eritromicina si tetracicline. Totusi eficacitatea acestora poate fi pierduta dupa cure prelungite. Eficacitatea poate fi recistigata daca tratamentul este oprit o luna si reluat. Steroizii sistemici in doze ridicate: prednisone sunt utili ca adjuvanti la antibiotic si actioneaza prin reducerea inflamatiei.
Se mai folosesc si estrogenii sub forma de contraceptive cu etinil estradiol sau estrogen cu ciproterone acetate. Retinoizii sunt eficienti in boala cronica. Se foloseste isotretinoin pentru 4 luni, etretinate pentru 6 luni este indicat pentru pacientii care nu raspund la isotretinoin. Retinoizii sunt teratogeni si nu sunt indicati in sarcina.

Terapia chirurgicala.
Boala in stadiul I prezinta drept optiuni drenajul si administrarea de antibiotic. Stadiul II si III include procedure minore: extriorizarea tractelor si electrocoagulare, excizie si sutura. Stadiul III cuprinde excizia completa si grefarea.
Recurenta locala este de 30-50%.
Prognostic.
Hidrosadenita este o boala cronica. Cu exceptii rare, interventia chirurgicala este suficienta pentru a stopa boala. Rezolutia spontana este rara. Chirurgia perianala, axilara si virsta inaintata sunt asociate cu recurenta scazuta. Se indica minimizarea expunerii la soare, scaderea in greutate, folosirea de detergenti antiseptic, evitarea hainelor mulate si a antiperspirantelor si deodorantelor.

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum