Hipercolesterolemia la vârsta a treia ar putea însemna o mai bună sănătate a creierului

©

Autor:

Hipercolesterolemia la vârsta a treia ar putea însemna o mai bună sănătate a creierului
Un studiu desfășurat de universitatea de medicină Icahn School of Medicine at Mount Sinai din New York a descoperit că un nivel al colesterolului mai mare la vârsta a treia este asociat cu un risc mai scăzut de declin cognitiv. Rezultatele studiului contrastează puternic cu cele ale grupului de vârstă cu 10 ani mai mic.

Dintre persoanele cu vârste 75-84, cele cu un colesterol total mai mare decât nivelul avut la vârsta a doua aveau un risc de declin cognitiv cu 50% mai mare. Totuși, la persoanele de 85-94 de ani, cele cu un colesterol total mai mare decât nivelul avut la vârsta a doua aveau un risc de declin cognitiv cu 32% mai mic.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Alzheimer's & Dementia.

Colesterolul este o componentă ce se regăsește în toate celulele corpului uman, având biologie și funcții complexe. Deși se poate realiza un aport de colesterol din produse de origine animală, ca laptele, carnea, sau ouăle, corpul poate produce și singur colesterolul de care are nevoie.


Pentru studiul de față, cercetătorii au analizat datele a 1.897 de participanți la studiul Framingham Heart Study. Toți participanții aveau funcțiile cognitive intacte la momentul începerii studiului.

Autorii au cercetat legătura între nivelul colesterolului și incidența declinului cognitiv în deceniile ulterioare. S-au folosit cinci tipuri de măsurare a colesterolului:
  • valoarea medie la 40 de ani (vârsta mijlocie)
  • valoarea medie la 77 de ani (vârsta a treia)
  • valoarea medie începând cu 40 de ani
  • fluctuația nivelului (modificare liniară)
  • existența unor modificări de viteză în fluctuație (accelerația modificării liniare)

Unele dintre aceste măsurători s-au dovedit a fi predictive pentru declinul cognitiv. Totuși, unele asocieri între colesterol și cogniție au devenit tot mai slabe odată cu înaintarea în vârstă. Și anume, la persoanele cu o bună sănătate cognitivă la 85-94 de ani un nivel al colesterolului ridicat la vârsta a doua a fost asociat cu un risc mic de declin cognitiv.

„Nu credem că la vârstnici colesterolul este bun pentru cogniție, doar că prezența sa ne-ar putea ajuta să-i identificăm pe acei mai puțin afectați”, a declarat Prof. Jeremy Silverman. „Speranța noastră este să identificăm gene și factori protectivi pentru declinul cognitiv, axându-ne pe vârstnicii sănătoși, care cel mai probabil sunt purtătorii unor factori care îi protejează”.

Pe viitor, autorii intenționează să investigheze și alți afctori de risc, ca hipertensiunea și indicele de masă corporală.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 13-03-2020 | creare: 07-03-2018 | Vizite: 793
Bibliografie
High cholesterol in late life may mean better brain health, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321115.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Relația dintre dietă, hipercolesterolemie și cancerul intestinal
  • Praluent, un medicament pentru reducerea colesterolului a fost asociat cu reducerea riscului de deces
  • Mai multă mișcare și mai puțin sedentarism, cheia pentru o viață mai lungă, fără boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum