Hipertensiunea este asociată cu cantitatea de sare din alimentație, indiferent cât de sănătos mănânci

Hipertensiunea este asociată cu cantitatea de sare din alimentație, indiferent cât de sănătos mănânci

©

Autor:

Hipertensiunea este asociată cu cantitatea de sare din alimentație, indiferent cât de sănătos mănânci
Cercetători de la mai multe instituÈ›ii, printre care Imperial College London È™i Northwestern University, au analizat dieta a peste 4.000 de persoane È™i au ajuns la concluzia că persoanele care consumă cantități mari de sare au hipertensiune indiferent de cât de sănătoasă este dieta lor în general.
Rezultatele cercetărilor au fost publicate în revista Hypertension.

Hipertensiunea afectează în prezent unul din patru locuitori în Marea Britanie È™i reprezintă un factor de risc pentru mai multe boli, printre care infarctul miocardic È™i accidentul vascular cerebral. Printre cauzele hipertensiunii se numără vârsta, greutatea corporală È™i excesul de sare în alimentaÈ›ie.

Hipertensiunea - boala pe înÈ›elesul tuturor
Topul greșelilor unui hipertensiv
Pentru studiul de față, cercetătorii au folosit datele studiului INTERMAP, care a urmărit dieta a 4.680 de persoane între 40 È™i 59 de ani din SUA, Marea Britanie, Japonia È™i China, între anii 1997-1999. ParticipanÈ›ii au fost supravegheaÈ›i patru zile, timp în care au oferit două mostre de urină. De asemenea, voluntarilor li s-a măsurat înălÈ›imea, greutatea È™i tensiunea arterială.

Autorii au evaluat concentraÈ›ia de soidu È™i potasiu din probele de urină. Sodiul este principala componentă a sării de bucătărie, iar potasiu se găseÈ™te în legume cu frunze verzi - alimente asociate cu scăderea tensiunii arteriale. Totodată, au evaluat aportul a peste 80 de nutrienÈ›i asociaÈ›i cu scăderea tensiunii, din dieta participanÈ›ilor la studiu. Multe dintre aceste elemente se regăsesc în fructe, legume È™i cereale integrale.

Dieta în hipertensiunea arterială
Astfel, s-a găsit o corelare între hipertensiune È™i consumul ridicat de sare, chiar È™i la persoanele cu un aport mare de potasiu È™i alÈ›i nutrienÈ›i benefici. Potrivit datelor, consumul mediu zilnic de sare a fost 8,5 g în Marea Britanie, 9,6 g în SUA, 13,4 g în China È™i 11,7 g în Japonia. Un consum de 7 g (1,2 linguriÈ›e) în plus peste medie a fost asociat cu o creÈ™tere de 3,7 mmHg a tensiunii arteriale.

Citiți mai multe despre consumul de sare
Sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-03-2018 | creare: 07-03-2018 | Vizite: 733
Bibliografie
Healthy diet may not offset high salt intake, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180305093002.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Gestionarea diabetului prin dietă reduce tensiunea arterială È™i nevoia de medicamente antihipertensive
  • Consumul a 3 grame pe zi de acizi graÈ™i omega 3 ar putea reduce tensiunea arterială
  • O intervenÈ›ie de adaptare a papilelor gustative poate reduce aportul de sodiu al unui individ
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum