Hipertensiunea este asociată cu cantitatea de sare din alimentație, indiferent cât de sănătos mănânci

Hipertensiunea este asociată cu cantitatea de sare din alimentație, indiferent cât de sănătos mănânci
Cercetători de la mai multe instituții, printre care Imperial College London și Northwestern University, au analizat dieta a peste 4.000 de persoane și au ajuns la concluzia că persoanele care consumă cantități mari de sare au hipertensiune indiferent de cât de sănătoasă este dieta lor în general.
Rezultatele cercetărilor au fost publicate în revista Hypertension.

Hipertensiunea afectează în prezent unul din patru locuitori în Marea Britanie și reprezintă un factor de risc pentru mai multe boli, printre care infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Printre cauzele hipertensiunii se numără vârsta, greutatea corporală și excesul de sare în alimentație.

Hipertensiunea - boala pe înțelesul tuturor
Topul greșelilor unui hipertensiv
Pentru studiul de față, cercetătorii au folosit datele studiului INTERMAP, care a urmărit dieta a 4.680 de persoane între 40 și 59 de ani din SUA, Marea Britanie, Japonia și China, între anii 1997-1999. Participanții au fost supravegheați patru zile, timp în care au oferit două mostre de urină. De asemenea, voluntarilor li s-a măsurat înălțimea, greutatea și tensiunea arterială.

Autorii au evaluat concentrația de soidu și potasiu din probele de urină. Sodiul este principala componentă a sării de bucătărie, iar potasiu se găsește în legume cu frunze verzi - alimente asociate cu scăderea tensiunii arteriale. Totodată, au evaluat aportul a peste 80 de nutrienți asociați cu scăderea tensiunii, din dieta participanților la studiu. Multe dintre aceste elemente se regăsesc în fructe, legume și cereale integrale.

Dieta în hipertensiunea arterială
Astfel, s-a găsit o corelare între hipertensiune și consumul ridicat de sare, chiar și la persoanele cu un aport mare de potasiu și alți nutrienți benefici. Potrivit datelor, consumul mediu zilnic de sare a fost 8,5 g în Marea Britanie, 9,6 g în SUA, 13,4 g în China și 11,7 g în Japonia. Un consum de 7 g (1,2 lingurițe) în plus peste medie a fost asociat cu o creștere de 3,7 mmHg a tensiunii arteriale.

Citiți mai multe despre consumul de sare
Sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-03-2018 | creare: 07-03-2018 | Vizite: 99
Bibliografie
Healthy diet may not offset high salt intake, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180305093002.htm
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK