Hipertensiunea la femeile însărcinate crește riscul de obezitate la copii

Hipertensiunea la femeile însărcinate crește riscul de obezitate la copii
Dacă viitoarea mamă prezintă valori crescute ale presiunii arteriale pe durata sarcinii, atunci și riscul copilului de a dezvolta obezitate în copilărie ar putea crește, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, recenzat de Societatea de Endocrinologie.

Obezitatea infantilă a devenit o problemă serioasă de sănătate publică în întreaga lume. Se estimează în prezent că aproximativ 42 de milioane de copii de 5 ani și mai mici întrunesc criteriile pentru suprapondere sau obezitate, conform Comisiei Organizației Mondiale a Sănătății pentru Eradicarea Obezității la Copii.

Studiul de față este primul care demonstrează la femeile însărcinate o corelație între valorile tensionale și riscul copiilor pentru suprapondere sau obezitate. Chiar și în absența hipertensiunii clinice, valorile crescute ale presiunii arteriale la limita superioară a normalului, le femeile gravide, au fost de asemenea asociate cu un risc mai mare,” afirmă investigatorul principal al studiului Ju-Sheng Zheng.

Despre hipertensiunea indusă de sarcină citiți pe larg în articol

Studiul de cohortă prospectiv a inclus 88,406 perechi de mame și copii, mamelor fiindu-le monitorizată tensiunea arterială în toate cele 3 trimestre de sarcină. În cadrul vizitelor pentru control, copiii cu vârste cuprinse între 4 și 7 ani au fost cântăriți.

Astfel s-a remarcat următoarele:
 • copiii născuți de femeile depistate cu hipertensiune în al doilea trimestru de sarcină au fost cu 49% mai predispuși să fie categorisiți cu suprapondere sau obezitate, comparativ cu cei născuți de mame cu valori tensionale mai mici la momentul respectiv.
 • la copiii născuți de femeile cu valori crescute ale tensiunii arteriale în trimestrul trei au fost estimate cu 19% mai multe șanse să întrunească criteriile de suprapondere sau obezitate la vârsta copilăriei.
 • Indicii antropometrici ai mamei înainte de a rămâne însărcinate nu au influențat asocierea.

Un bun control tensional la gravide, în special în trimestrele doi și trei de sarcină, este esențial atât pentru evoluția normală a sarcinii, cât și pentru sănătatea fătului după naștere.

Informații cu privire la valorile normale ale tensiunii arteriale și monitorizarea corectă a acesteia găsiți aici și aici

Sursa: News-Medical.Net

Data actualizare: 29-09-2017 | creare: 29-09-2017 | Vizite: 317
Bibliografie
High blood pressure in pregnant women linked to greater risk of obesity for their children, link: https://www.news-medical.net/news/20170927/High-blood-pressure-in-pregnant-women-linked-to-greater-risk-of-obesity-for-their-children.aspx
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Copilul obez și rezultatele școlare
 • Hipertensiunea la vârsta adultă poate accelera declinul cognitiv la bătrânețe
 • Care sunt cele mai indicate exerciții pentru adolescenții obezi?
 • Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK