Hipnoterapie pentru ameliorarea/tratarea durerilor, afectiunilor sau bolilor, ca tratament complementar

Hipnoterapie pentru ameliorarea/tratarea durerilor, afectiunilor sau bolilor, ca tratament complementar
Advertorial oferit de Croitoru Marinela - Cabinet de psihologie

Hipnoterapia este printre cele mai indicate terapii prin care se poate lucra, folosind imageria dirijata, atat pentru ameliorarea/tratarea durerii, afectiunii sau bolii, statisticile aratand ca are rezultatele pozitive masurabile cele mai rapide, cat si pentru reasezarea emotionala, asociata simptomului, tocmai pentru ca tratarea acestuia sa fie completa.

Durerile, afectiunile sau bolile sunt limbaje simbolice prin care încercăm uneori, fără a conştientiza chiar, să exprimăm cu încăpăţânare, cu disperare ceea ce nu putem exprima prin cuvinte, prin limbajele obişnuite, acel ceva pe care nu îl putem spune direct şi care totuşi strigă în noi, ne frământă şi ne macină.

O importanţă foarte mare, esenţială, o au emoţiile, manifestări ale psihicului nostru, unele pozitive, altele negative, pe care unii dintre noi le controlăm mai mult sau mai puţin, iar unii dintre noi le exprimăm pur şi simplu, le exteriorizăm. Şi totuşi ce sunt, la modul real, emoţiile? Sunt reacţia, răspunsul corpului nostru fizic, la împrejurările sau evenimentele exterioare, cu care avem contact.

Cu toţii am observat că emoţiile pozitive ne umplu de energie, de vioiciune fizică, ne înbunătăţesc tonusul muscular, ne permit să ne relaxăm, să ne destindem; emoţiile negative, în schimb, ne fac să ne crispăm, să ne încordăm, să avem tensiuni musculare sau viscerale de intensităţi variabile, dureri, uneori dificil de depăşit. Explicaţia este că mintea noastra, psihicul (sau, pentru cine preferă, sufletul, termenul grecesc "psyche" semnificând exact "suflet") nu este separată de corpul nostru carnal, material, ci împreună formează un ansamblu corp-minte.

Ca urmare, corpul fizic reacţionează la orice influenţă sau impresie ce se exercită asupra psihicului (sufletului) sub forma emoţiilor. Oamenii descriu aceste stări drept "fluturi în stomac", "durere de cap", "furnicături în picioare", "gheară în inimă", etc., ceea ce arată faptul că emoţiile au o localizare fizică precisă. Explicat în termenii psihosomaticii, spunem ca stările psihice (sufleteşti) se somatizează.

Cum ne afectează stresul provocat de emoţiile noastre negative, de stările afective negative, de sentimentele negative şi de obsesiile noastre:
Prin urmare, ştiind că, starea "sufletească" sau psihică a omului este cea care generează anumite tipuri de reacţii fizice, în anumite zone ale corpului, aceste reacţii, dacă sunt persistente, dacă devin un reflex, o atitudine constantă, pot conduce în timp la boli cu grade variabile de gravitate. Dacă psihicul nostru este supus constant unor factori perturbatori, destabilizanţi (ceea ce numim "stress psihic"), corpul, care receptează toate aceste situaţii, condiţii nefavorabile, reacţionează prin emoţii negative, ele însele reprezentând un stres, ce afectează în mod particular starea de sănătate a persoanei în cauză. Afecţiunile pe care le poate induce stresul datorat unor emoţii sau stări sufleteşti negative (furie, ură, răzbunare, autoînvinovăţire, s.a.m.d) pot fi de foarte multe feluri şi se pot localiza în orice zonă sau organ al corpului.

Un caz ilustrativ al trecerii la act somatic este cel al unui copil care, de câte ori părinţii lui se certau violent, avea dureri mari de stomac. Durerile încetau în momentul în care părinţii încetau cearta. Copilul obişnuia să spună... Dacă voi o să vă certaţi, iarăşi o să mă doară stomăcelul...

Merită remarcat şi faptul că, uneori, simpla atingere a anumitor zone ale corpului nostru (fără intenţia de a realiza procedee gen masaj, presopunctură, acupunctură, etc.) declanşează emoţii sau chiar stări sufleteşti deosebite (amintiri, nostalgii, stări afective, etc.).

Este totuşi necesară o receptivitate de ansamblu a unei persoane, în general, pentru a percepe corect astfel de trăiri apărute în urma unor simple atingeri.

Atunci când organismul nostru, în complexitatea şi în perfecţiunea lui se întoarce împotriva noastră printr-o afecţiune sau boală sau durere, apare firesc întrebarea: Care poate fi, oare, semnificaţia acestei somatizări (acestei boli)? Uneori raspunsul la această simplă întrebare poate calma durerea fizică.

Durerile (care devin uneori boli) sunt limbaje simbolice prin care încercăm să spunem:
  • conflictele cu noi înşine şi cu ceilalţi;
  • situaţiile neîncheiate (şi mai ales resentimentul legat de ele), care sunt tot atâtea răni deschise în adâncul corpului;
  • despărţiri, pierderi, care nu au fost uşurate de un doliu;
  • vechi mesaje de fidelitate, de compensare, de supunere sau de conformare pe care le acceptăm (sau cărora ne opunem cu o cheltuială energetică considerabilă şi cel mai adesea inutilă). Prin culpabilizare, ramânem legaţi de suferinţele celuilalt, prizonierii loialităţii noastre.

"Din toate actele neîncheiate, din toate gesturile neduse până la capăt, din tot acest aproape din care ne ţesem nopţile şi zilele, din toate întâlnirile abandonate cu sine şi cu ceilalţi, într-o zi apare criza"
Christiane Singer, Histoire d ame (Poveste de suflet)

Hipnoterapia este printre cele mai indicate terapii prin care se poate lucra, folosind imageria dirijata, atat pentru ameliorarea/tratarea durerii, afectiunii sau bolii, statisticile aratand ca are rezultatele pozitive masurabile cele mai rapide, cat si pentru reasezarea cognitiv-emotionala, asociata simptomului, tocmai pentru ca tratarea acestuia sa fie definitiva, cu rezultate permanente, prevenindu-se astfel recidivarea bolii sau durerii.

Este important sa se stie ca exista cel putin o solutie la fiecare problema, durere, afectiune sau boala cu care oricare persoana se poate confrunta si aceasta solutie este in interiorul fiecaruia, trebuind doar sa fie scoasa la suprafata, iar pentru aceasta este nevoie ca persoana sa fie hotarata si sa se implice 100% in procesul terapeutic de vindecare, avand alaturi psihoterapeutul, specializat exact in acest tip de problema, pentru a te sustine si directiona intr-un mod profesionist spre a gasi propria solutie, intr-un timp cat mai scurt si cu un consum cat mai mic de resurse.

Data actualizare: 04-07-2017 | creare: 04-07-2017 | Vizite: 276
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK