Hipotensiunea ortostatică poate prefigura apariţia demenţei la vârste mai înaintate

Data publicarii: 13-10-2016

Adulţii diagnosticaţi cu hipotensiune ortostatică se confruntă cu un risc cu 15% mai ridicat de a suferi de demenţă la vârste mai înaintate, conform unui nou studiu realizat în Olanda şi publicat în ultimul număr al revistei PLOS medicine, informează Live Science.

Hipotensiunea ortostatică sau hipotensiunea posturală este o formă de tensiune arterială scăzută care se declanşează la schimbarea bruscă a poziţiei corpului (trecerea de la poziţia orizontală sau de la cea şezând la poziţia în picioare). Când o persoană are hipotensiune ortostatică, aceasta poate să ameţească sau chiar să leşine la schimbarea bruscă a poziţiei.

Studiul a fost realizat pe un grup de peste 6.200 de bărbaţi şi femei din Rotterdam. La începutul studiului, media de vârstă a participanţilor era de 69 de ani şi niciunul dintre ei nu suferea de demenţă şi nu avea vreun accident vascular cerebral în trecutul lor medical. La începutul studiului cercetătorii au notat care dintre participanţi aveau hipotensiune ortostatică. După ce au evaluat acelaşi grup de persoane 15 ani mai târziu, cercetătorii au ajuns la concluzia că hipotensiunea ortostatică este asociată cu un risc cu 15% mai mare de îmbolnăvire de demenţă, inclusiv maladia Alzheimer, demenţa vasculară şi maladia Parkinson.

În mod normal, inima încearcă să compenseze în cazul unei scăderi bruşte a tensiunii arteriale bătând mai repede pentru a trimite mai mult sânge către organe. Însă pacienţii care au hipotensiune ortostatică şi la care nu se remarcă această reacţie de răspuns a inimii se confruntă cu un risc de demenţă cu 39% mai ridicat decât oamenii care nu suferă de hipotensiune ortostatică.

Cercetătorii, coordonaţi de Dr. Frank Wolters, un epidemiolog la Centrul Medical Erasmus din Olanda, au menţionat că studiul nu stabileşte o legătură de tip cauză-efect ci scoate în evidenţă o asociere între hipotensiunea ortostatică şi riscul de demenţă. Una dintre posibilele explicaţii este că, dacă fluxul de sânge spre creier scade ori de câte ori o persoană se ridică brusc în picioare, atunci creierul nu primeşte suficient oxigen în general, ceea ce poate duce la afectarea ţesutului nervos.
Sursa: Agerpres, 13-10-2016, Vizualizari 232
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK