Hunedoara: Consiliul Judeţean cere stoparea tăierilor de pădure din jurul Sanatoriului TBC Brad

Data publicării: 03-03-2015

Copacii de pe mai multe hectare de teren situate în vecinătatea Sanatoriului de pneumoftiziologie din municipiul Brad au început să fie tăiaţi de firmele de exploatarea a lemnului, situaţie ce a nemulţumit atât conducerea unităţii medicale, cât şi pe cea a Consiliului Judeţean Hunedoara, care a cerut luni stoparea operaţiunilor.

Vicepreşedintele CJ Hunedoara, Dorin Gligor, a catalogat tăierile de copaci ca pe "un gest inacceptabil", având în vedere că pacienţii bolnavi de TBC sau de alte afecţiuni ale plămânilor au nevoie de oxigen suplimentar asigurat de copacii din pădurea care înconjoară sanatoriul. El a apreciat că Direcţia Silvică ar fi trebuit să se consulte cu conducerea sanatoriului înainte de a începe tăierile la arborii din zonă.

"Este un gest absolut inacceptabil. Locul unde este amplasat un sanatoriu este definitoriu pentru acesta. Sanatoriul a fost amplasat într-o pădure, cu concentraţie de oxigen. Acum au loc defrişări masive. Este inacceptabil, un atentat la sănătatea pacienţilor din sanatoriu", a declarat Dorin Gligor, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, CJ Hunedoara se va adresa tuturor instituţiilor statului cu atribuţii de protecţia mediului pentru ca tăierile de arbori din zona sanatoriului TBC să fie oprite imediat.

Operaţiunile de defrişare din vecinătatea sanatoriului se află în al doilea an, iar conducerea unităţii medicale este de părere că acestea ar fi trebuit să prevadă măcar o zonă de protecţie de circa 20 de metri lăţime.

"Este al doilea an în care cadrul nostru natural, o pădure de brad, fag şi stejar, este defrişat cu acordul Ocolului silvic, fără să fim consultaţi. Acest lucru ne-a afectat negativ mediul nostru natural care asigura o zonă nepoluată, cu o concentraţie mare de oxigen şi un grad ridicat de ozon. Se defrişează fir cu fir, până la zero. Au ajuns la cinci metri de curtea sanatoriului. Se taie 'la ras'. A rămas dealul neîmpădurit", a spus directorul Sanatoriului TBC din Brad, Ionel Circo.

În replică, directorul Direcţiei Silvice Hunedoara, Radu Crişan, a declarat pentru AGERPRES că lucrările care se execută în apropierea sanatoriului sunt normale şi au ca scop întinerirea pădurii. El a explicat că aceste operaţiuni sunt cuprinse în programul de amenajament al Ocolului silvic Brad, până la sfârşitul anului 2017. Lucrările prevăd tăieri pe o suprafaţă de 19 hectare, dintre cele 74 de hectare situate în apropierea sanatoriului.

"Este o lucrare silvică normală şi necesară, prevăzută în amenajamentele silvice ale Ocolului silvic Brad. Aceste lucrări se fac o dată la zece ani şi ajută la regenerarea naturală a pădurii. Din cele 74 de hectare administrate de către Direcţia Silvică Hunedoara, 19 hectare o să aibă tăieri progresive ce se execută cu respectarea amenajamentului silvic", a afirmat Radu Crişan.

Sanatoriul de pneumoftiziologie Brad a fost construit în anul 1942 pentru a fi folosit ca o casă de odihnă pentru minerii care munceau la exploatările aurifere din zonă. Ulterior sanatoriul a fost preluat de Ministerul Sănătăţii şi apoi de Consiliul Judeţean pentru tratamentul bolnavilor de TBC.
În fiecare an, în cadrul sanatoriului sunt trataţi circa 1.500 de pacienţi.

Sursa: Agerpres, 03-03-2015, Vizualizari 532
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.