Iarna extremă, cu temperaturi de minus 50 de grade, a decimat şeptelul nomazilor din Mongolia

Data publicării: 21-02-2017

Un fenomen meteorologic excepţional caracterizat printr-o iarnă extrem de dură a decimat în acest an în stepele mongole peste 40.000 de vite şi ameninţă zeci de mii de nomazi, determinând Crucea Roşie să lanseze un apel internaţional.

Mongolia este lovită din nou în acest an de "dzud", fenomen meteorologic caracterizat printr-un val de frig extrem în timpul iernii în urma unei veri caniculare, a explicat Federaţia Internaţională a Crucii Roşii (IFRC).

Lipsa păşunilor în timpul verii împiedică caprele, oile şi vacile să se hrănească suficient pentru a suporta apoi iarna grea, când temperaturile scad sub 50 de grade Celsius. Gerul şi ninsoarea excesivă complică şi mai mult accesul animalelor la straturile verzi. Ca rezultat, carcasele congelate de capre şi vaci se înmulţesc în stepă.

Aproximativ 42.500 de animale au murit deja de foame şi de frig, potrivit cifrelor anunţate de autorităţile mongole, actualizate la începutul lunii februarie.

Un dzud a lovit deja Mongolia în timpul iernii 2015-2016, omorând cel puţin 350.000 de vite. Dar "numărul animalelor moarte în acest an va creşte exponenţial în lunile următoare", a avertizat Crucea Roşie la 16 februarie.

Într-adevăr, "în primăvară, când animalele fată, dar sunt epuizate de iarnă, sunt foarte mari riscurile ca ele să nu poată găsi hrană suficientă, nici chiar adăpost şi îngrijire veterinară, de care au nevoie dar care le lipsesc, a explicat Nordov Bolormaa, secretar general al IFRC la Ulaanbaatar, citat de France Presse.

Este un dezastru de mare amploare în această ţară slab populată, unde un locuitor din trei are hrana asigurată de animalele pe care le creşte.

"Iarna a fost foarte dură, ceea ce înseamnă că şi primăvara va fi extrem de dificilă", a declarat un fermier dintr-o regiune îndepărtată.

În opinia Crucii Roşii, ajutorul internaţional rămâne insuficient în faţa acestei tragedii mongole. Caracterul lent şi puţin spectaculos al catastrofei face mai dificilă sensibilizarea opiniei publice.

Fenomenul dzud survine de obicei doar o dată la aproximativ 12 ani, dar în ultima perioadă pare să se manifeste mai frecvent, revenind la fiecare patru ani sau chiar se repetă de la un an la altul, cu o intensitate variabilă, evoluţie pe care unii cercetători o impută schimbărilor climatice în curs.

În 2009-2010, în timpul unui dzud devastator, care a adus cea mai rece iarnă în memoria vie a ţării, cel puţin 8 milioane de vite au murit, potrivit cifrelor oficiale.

Repetarea actuală, pentru al doilea an consecutiv, a dezastrului meteorologic pune în pericol peste 157.000 de oameni, estimează Crucea Roşie care va oferi un ajutor de urgenţă pentru 11.000 de gospodării grav afectate.

În iarna 2015-2016, mulţi fermieri cu datorii au sfârşit prin a-şi vinde animalele care au supravieţuit, făcând să scadă preţurile pe piaţă - ceea ce a diminuat veniturile micilor fermieri, a declarat Gwendolyn Pang, responsabilă a Crucii Roşii la Beijing.

Pierderea şeptelului privează familiile de agricultori de mijloacele lor de trai, forţând-le să migreze către centrele urbane, la marginea cărora îşi instalează corturile, extinzând cartierele sărace lipsite de infrastructură de bază, spune ea.

Pentru crescătorul de vite nomad Bazarragchaa Herder, o astfel de perspectivă nu este pur şi simplu o opţiune: "Acesta este stilul de viaţă pe care l-am moştenit de la strămoşii noştri, aşa cum se practică de mii de ani'', a spus el. "Cum să ne imaginăm Mongolia fără animale?".
Sursa: Agerpres, 21-02-2017, Vizualizari 231
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.