Iaşi: Peste 300 de specialişti la Conferinţa Naţională de Bioetică

Data publicării: 10-11-2017

Peste 300 de persoane din ţară şi străinătate se vor afla la Iaşi în perioada 9 - 11 noiembrie pentru a lua parte la a XII-a Conferinţă Naţională de Bioetică.

Evenimentul este organizat de Societatea Română de Bioetică în colaborare cu Asociaţia pentru Educaţie şi Cercetare în Etică şi Drept, Societatea de Medicină de Urgenţă şi Catastrofă din România, Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa' Iaşi şi a Colegiului Medicilor din România.

Conferinţa are ca teme centrale "20 de ani de la Convenţia de la Oviedo" şi "Instituţionalizarea bioeticii".

"Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când statele membre ale Consiliului Europei au semnat Convenţia europeană privind drepturile omului în biomedicină (Convenţia de la Oviedo, Spania), prin care se protejează demnitatea şi identitatea fiinţei umane şi care garantează oricărei persoane, fără discriminare, respectul integrităţii sale şi al celorlalte drepturi şi libertăţi fundamentale faţă de aplicaţiile biologiei şi medicinei. Pentru România este important să analizăm modul în care, după ratificarea de către Parlament (2001), aceste principii sunt respectate în domeniul cercetării şi al asistenţei medicale", se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, vor fi discutate, în cadrul sesiunilor ştiinţifice ale conferinţei, aspecte cu privire la modalitatea de implementare în România a Convenţiei, cu accent pe probleme de actualitate, cum ar fi etica vaccinării (vaccinarea obligatorie versus vaccinarea opţională), procesul de luare a deciziilor în situaţia finalului vieţii, aspecte etice în terapia intensivă şi medicina de urgenţă, aportul Bioeticii creştine precum şi în îngrijirea holistică a pacienţilor cu prognostic sever în diferite specialităţi medicale.

"Se va analiza dacă, cu privire la problemele legate de biomedicină, în România se respectă principiul unei consultări reale a societăţii şi existenţa unui aviz etic pe diferite reglementări, care pot aduce atingere demnităţii şi libertăţii persoanei. De asemenea, instituţionalizarea bioeticii este una dintre preocupările majore datorită impactului pe care crearea şi buna funcţionare a comisiilor de etică şi a diferitelor instrumente de implementare a Bioeticii în mediul clinic, educaţional şi social îl au asupra promovării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale fiecărei persoane", se mai arată în comunicatul de presă.
Sursa: Agerpres, 10-11-2017, Vizualizari 235
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.