Igiena la piscină şi ştrand

Igiena la piscină şi ştrand

©

Autor:

Igiena la piscină şi ştrand
Apa din piscine ÅŸi ÅŸtranduri este clorinată, ceea ce înseamnă că este dezinfectată ÅŸi majoritatea agenÅ£ilor patogeni pentru om sunt distruÅŸi. Însă unele bacterii sau fungi nu sunt ucise instantaneu, având o toleranţă mai mare la substanÅ£ele dezinfectate folosite în acest proces, ceea ce înseamnă că odată ajunse în apă, pot supravieÅ£ui de la câteva minute până la ore sau zile înainte de a fi distruse.

Afecţiunile gastro-intestinale, infecţiile la nivelul ochilor, urechilor sau pielii sunt cele mai frecvente boli pe care le putem contacta după o zi petrecută la piscină sau ştrand.

De aceea este important să ne luăm câteva măsuri de precauÅ£ie atunci când mergem la un bazin public, pentru a ne proteja deopotrivă pe noi ÅŸi pe ceilalÅ£i. (1), (2)

  • MergeÅ£i la o piscină care este bine întreÅ£inută ÅŸi unde puteÅ£i vedea cele mai recente rezultate ale analizei apei.
  • La piscinele ÅŸi bazinele foarte aglomerate riscul de agenÅ£i patogeni este mult mai ridicat, de aceea, pe cât posibil, evitaÅ£i zilele sau perioadele foarte aglomerate.
  • FaceÅ£i duÅŸ înainte de a intra ÅŸi după ce ieÅŸiÅ£i din apă (un duÅŸ cu apă ÅŸi săpun înainte de a pleca de acasă, dar ÅŸi duÅŸuri scurte înainte ÅŸi după fiecare intrare în apă).
  • Nu intraÅ£i în apă dacă suferiÅ£i de diaree! Calea fecal-orală este cea mai comună cale de transmitere a agenÅ£ilor patogeni ÅŸi chiar ÅŸi în cazul unei igiene foarte bune, există riscul ca persoana cu diaree să transmită  microorganisme patogene.
  • EvitaÅ£i să intraÅ£i în apă dacă aveÅ£i o rană deschisă, care nu este acoperită cu un bandaj rezistent la apă.
  • EvitaÅ£i să urinaÅ£i în apa bazinelor publice. În cazul copiilor cu scutece pentru apă, verificaÅ£i frecvent dacă necesită să fie schimbaÅ£i. SpălaÅ£i-vă pe mâini cu apă ÅŸi săpun după schimbarea scutecelor. Cu copiii mai mari, care nu folosesc scutece, faceÅ£i regulat pauze pentru a merge la baie.
  • SchimbaÅ£i scutele în camerele special amenajate (dacă există) ÅŸi evitaÅ£i să faceÅ£i acest lucru foarte aproape de apa din bazin, pentru a împiedica răspândirea eventualilor germeni patogeni.
  • ÎncercaÅ£i pe cât posibil să nu înghiÅ£iÅ£i apa din piscină sau ÅŸtrand. (2), (3), (4)

O prezentare pe larg a celor mai frecvente boli şi infecţii pe care le putem contacta de la piscină găsiţi aici.

Data actualizare: 31-08-2019 | creare: 25-07-2017 | Vizite: 2878
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum