Imaginile postate pe internet pot dezvălui apariția depresiei

Imaginile postate pe internet pot dezvălui apariția depresiei
Un model computerizat poate stabili diagnosticul de depresie cu o precizie de 70%, pe baza imaginilor postate pe o rețea de socializare. Deși nu este un procent extraordinar, totuși este mai mare decât rata de succes a medicilor în evaluarea pacienților - 42%.

La studiul profesorului Chris Danforth de la Universitatea din Vermont au participat 166 de voluntari care i-au oferit accesul la contul lor de Instagram, însumând un total de 43.950 de imagini postate. De asemenea, aceștia au oferit spre studiu fișele medicale privind sănătatea mentală. Un număr de 71 de participanți fuseseră diagnosticați cu depresie în ultimii trei ani. Imaginile au fost analizate după mai multe criterii: dacă includeau fețe umane, luminozitate, culori predominante, filtre aplicate, răspunsuri din partea celorlalți utilizatori, etc.

Analiza pixelară a imaginilor a arătat că persoanele deprimate au postat imagini cu mai multe nuanțe de albastru, gri și negru, față de persoanele sănătoase. De asemenea, filtrele preferate au fost cele care transformă imaginea în alb și negru”, au declarat Prof. Danforth și coautorul studiului, absolventul Andrew Reece.

Participanții cu depresie au postat imagini mai des, însă imaginile includeau mai puține persoane, autorii speculând că motivul ar fi lipsa socializării. Un aspect contraintuitiv al analizei a fost faptul că imaginile persoanelor cu depresie aveau mai multe comentarii decât ale celorlalte persoane.

O parte a studiului a implicat un număr de voluntari care au privit imaginile și au încercat să identifice persoanele cu depresie. Rata lor de diagnosticare corectă a fost mult mai mică decât cea modelului computerizat.

Autorii au remarcat că algoritmul a recunoscut depresia cu mai multă precizie atunci când a analizat imaginile postate atât înainte, cât și după stabilirea diagnosticului clinic de depresie, decât atunci când a analizat doar imaginile anterioare stabilirii diagnosticului. Acest lucru sugerează că o parte a comportamentului utilizatorilor ar putea fi influențată de diagnostic.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 08-08-2017 | creare: 08-08-2017 | Vizite: 305
Bibliografie
Feeling Blue? Social Media Colors Diagnose Depression More Accurately Than Doctors, link: http://www.iflscience.com/brain/feeling-blue--social-media-colors-diagnose-depression-more-accurately-than-doctors/all/
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Depresia la vârstnici
 • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
 • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK