Implant facial - alternativa chirurgicala de reintinerire faciala

©

Autor:

Implant facial - alternativa chirurgicala de reintinerire faciala
Echilibru si armonizarea trasaturilor fetei! Acestea sunt punctele cheie pentru a stabili un aspect facial atragator. Implantul facial este utilizat pentru a amplifica, evidentia aspectul anumitor trasaturi faciale, inclusiv pometii si linia maxilarului. Aceasta interventie reprezinta una electiva, o decizie personala sau una medicala in cazul necesitatii reconstructiei faciale in urma unei traume. Prin intermediul unui implant facial, un chirug plastician poate imbunatati din punct de vedere estetic conturul facial, insa nu va va transforma intr-o alta persoana.
Remodelarea conturului facial va reda armonia si proportionalitatea chipului ceea va determina o crestere a increderii in sine, imbunatatire perceptiei celorlalti sau chiar unele beneficii sociale si profesionale (anumite trasaturi faciale pot inspira senzatii, sentimente).

Interpretarile psihologice

Inca din timpuri medievale, stereotipii asiatice au stabilit anumite corelatii intre trasaturile fetei si caracterul, personalitatatea posesorului: persoanele cu barbia retrasa erau considerate inasertive si indecise, cei fara un contur bine definit al osului maxilar (al obrazului) aveau un aspect vesnic trist si obosit, in timp ce un volum scazut al obrajilor denota neincredere.

Din punct de vedere psihologic iata care sunt perceptiile asupra fizionomiei fetei:

- o barbie iesita in afara anunta ceva pozitiv, in timp ce semnificatia unei barbii retrase este una negativa, de slabiciune. Astfel proeminenta acesteia poate sugera energia si vitalitatea unui individ.
- o barbie mai ascutita, mai lunga inspira incredere, energie in timp ce o barbie ingusta indica o energie scazuta, chiar nervozitate;
- un contur larg al maxilarului denota forta si rezistenta, perseverenta, in timp ce un contur slab indica slabiciune;
- obrajii mari denota o capacitate mai mare de a socializa, pe cand cei mici ofera un aspect lipsit de vitalitate persoanei, ;
- obrajii drepti ofera un aspect fad, indiferent;

Linii faciale si trasaturi ce pot fi corectate cu implanturi faciale

*** riduri glabelare (dintre sprancene) ;
*** riduri periorale (din jurul buzelor) ;
*** liniile din coltul gurii (ce se extind spre obraji) ;
*** riduri atentiei (pe frunte) ;
*** riduri priorbitale (“ laba gastei”) ;
*** riduri nazol- labiale (ridusrile “ zambetului”) ;
*** adanciturile din obraji;
*** marirea buzelor;
*** barbia prea ascutita;
*** cicatricile postacneice;
*** cicatricile faciale.

Ce este implantul facial ?

Implanturile faciale reprezinta substitute sintetice pentru tesut uman, folosite pentru a amplifica/ evidentia nasul, obrajii, barbia, conturul maxilarului, marimea buzelor. Implanturile din tesut uman (tesut osos sau cartilaj), poate fi utilizat pentru aceleasi scopuri insa riscurile si costurile sunt mult mai mari.
Implanturile faciale sunt produse siliconice mai dure sau mai maleabile si pot si modelate astfel incat sa se potriveasca cat mai bine zonei acceptoare.

De ce sa apelati la implanturile faciale?

* Implanturile faciale au fost create pentru a servi scopuri de augmentare, reconstructive si reintinerire faciala.
* Pot fi utilizate pentru a reconstrui anumite zone ale fetei ce au suferit traume sau cicatrizare inestetica.
* Pot fi aplicate in combinatie cu alte interventii chirugicale minore sau majore, in functie de zona si de rezultatele dorite (doar pentru adulti) :lifting facial, liftingul pielii gatului, rinoplastie, marirea buzelor, alte tratamente de reintinerire faciala.
* Motivul predominant pentru care se apeleaza la implanturile faciale este imbunatatirea aspectului facial, prin reconturarea si remodelarea anumitor zone (intensificarea, amplificarea anumitor trasaturi) .
* De diferite forme si marimi, materiale de compozitie- implanturile faciale pot indrepta linia maxilarului si reda proportionalitatea fetei (nas, obraji, barbie) .
* Implanturile faciale pot contribuie la reducerea sau amanarea necesitatii unui lifting facial.
* Caracterul permanent al rezultatelor interventiei – spre deosebire de fillerii dermali (solutii sintetice injectabile de subtitutie a tesutului) care au acelasi scop si rezultate, insa fara efecte permanente (se autodizolva in timp si necesita tratamente repetitive) .
* Capacitatea de a acoperi sau amplifica o suprafata mai mare de tesut, in timp ce cu filleri dermali ar necesita cantitati mai mari – ceea ce inseamna costuri si riscuri mai mari.

Amplasament implanturi faciale

Cel mai frecvent implanturile faciale vizeaza zona barbiei si partea superioara a maxilarului (ce sustine pometii), si mai rar zona nazo-labiala.

IMPLANTUL PENTRU FRUNTE

– ajuta la estomparea efectelor imbatranirii (dererminatate de actiunea gravitatiei) ;
* functioneaza precum un “ umeras” realizand o ridicare a fruntii (lifting) pentru a mentine un aspect tanar in partea superioara a fetei;
* unele sunt create astfel incat realizeaza si o ridicare a zonei medianei si a pometilor;
* este introdus printr-o incizie facuta la nivelul liniei scalpului, fiind mascata de par.

IMPLANTUL DIN ZONA MEDIANA A FETEI

– utilizat pentru a mari obrajii (pometii) si a oferi plenitudine zonei de mijloc;
* este introdus printr-o incizie in interiorul cavitatii bucale, dupa linia de marcatie a parului sau printr-o procedura minim invaziva la nivelul pleoapei;
1. implantul nazal – folosit pentru a mari varful nasului sau baza superioare a nasului (“ podul ” nasului) ;
* exista astfel de implanturi special creste pentru asitici, avand in vedere trasaturile specifice.

2. implantul para- nazal – de umplere a spatiului adancit dintre pliurile laterale ale nasului si coltul gurii.

IMPLANTUL DIN ZONA INFERIOARA A FETEI

– ajuta la refacerea conturului inferior al fetei.
1. implantul pentru maxilar
2. implantul pentru barbie


O categorie aparte de implant facial, in zona mediana spre inferioara a fetei este implantul facial de par. Desi pare neobsinuit acesta a fost creat special pentru barbati pentru a restaura regiunea destinata barbii si mustatii (fie pentru a indesi parul, fie pentru a determina dezvoltarea parului acolo unde lipseste) . Absenta parului facial la barbati se poate datora fie unor factori genetici, aplicarea anterioara a unui tratament de electroliza sau indepartarea pilozitatii cu laser, o trauma in urma unei interventii chirurgicale, arsuri sau alte accidente. Scopul unei astfel de interventii este fie unul pur estetic si subiectiv (de a avea barba si mustata naturala sau cioc), fie pentru a masca prezenta unei cicatrici inestetice. Acest implant este de asemenea permanent, iar parul se va dezvolta normal si va trebui ingrijit corespunzator.

Compozitia unui implant facial

Cele mai utilizate materiale pentru implanturile faciale sunt siliconi si polietilena poroasa (Porex) .
In ceea ce priveste implanturile solide de silicon – acestea nu au fost asociate cu controversele privind implanturile mamare cu silicon, deoarece nu sunt fluide.

Implanturile din Porex sunt poroase, precum un burete, insa solide la atingere, dintr-o substanta solida, al carui principal avantaj este faptul ca permite dezvoltarea tesutului uman printre porii acestuia.

Alte substante care ofera volum tesutului facial:
* politetrafluor-etilena- acest tip de implant ofera posibilitatea de dezvoltare a tesuturilor in structura acestuia; utilizat pentru: implanturile de barbie, obraji, buze si tratarea ridurilor adanci;
* polietilena – folosit in special in chirurgia reconstructiva: barbie, obraji si maxilar; este o substanta poroasa care permiteca reteaua celulara umana sa patrunda printre pori pentru a-l fixa.
* Hydroxyapetite (Ha) – alcatuit dintr-un mineral natural (coral – cunoscut tehnic si sub denumirea de silicon solid medical), acest implant imita structura osului; este poros si permite o modelare mult mai precisa si o integrare mult mai buna in structura osoasa; poate fi utilizat pentru implanturile de barbie, arcada, obraji, maxilar si nas;
* silicon – solid - utilizat pentru implanturile de barbie, obraji, nas si maxilar;

Urmatoarele substante ce detrermina amplificarea trasaturilor faciale reprezinta produse de augmentare injectabile:
* colagen (exceptie : Alloderm®) ;
* acidul hialuronic;
* metacrilat de metil ;
* gel hidrofil poliacrilamida.


Transplantul autolog de grasime

Este o alternativa de reintinerire faciala, prin care se pot obtine aceleasi rezultate ca si cu implanturile faciale, insa efectele nu sunt permanente. Folosind transplantul autolog de grasime (de pe un sit donor al aceluiasi pacient) poate fi restaurata plenitudinea obrajilor, estomparea ridurilor si umplerea adanciturilor pielii, insa nu exista posibilitatea de remodelare precisa sau de reconturare a unor linii clare. Cu timpul, aceasta grasime este reabsorbita de corp astfel incat este necesara repetarea tratamentului pentru mentinerea rezultatelor.
Avantajuul acestei tehnici este de a fi o metoda non-chirurgicala, usoara, rapida (30-60 minute) si timp de recuperare redus. Rezultatele efective sunt vizibile abia dupa 3-6 luni (dupa reabsorbtia surplusului de grasime) .

SoftForm – inovatie in corectia profunda a conturului facial

Este un material natural, moale permanent insa amovibil (care poate fi indepartat ulterior) folosit pentru a trata cutele adanci ale pielii, cum ar fi pliul ce se formeaza intre nas si colturile gurii, oferind o senzatie tacticala naturala.
Implantul este fixat de catre tesuturile corpului sub nivelul pielii, insa daca se doreste poate fi indepartat.
Procedura dureaza aproxiamtiv 30 minute si este efectuata sub efectul unei anestezii locale combinate cu un sedativ.
Rezultatele acestui tratament facial sunt imediate, cu putin disconfort si senzatie de tensiune la nivelul pielii (umflarea, invinetire – aceste efecte dispar intr-o saptamana), Vindecarea este completa la 3- 4 luni de la aplicarea implantului.

Acest tip de implant poate fi corelat si cu alte materiale corective : implanturi de colagen Zyderm sau Zyplast.

Riscuri si complicatii – implanturi faciale

** umflare si invinetire postoperativa (disconfort scazut- moderat – primele 2 zile) ;
** infectie (se administreaza antiobiotice, in unele cazuri necesita scoaterea si reaplicarea implantului) si reactii adverse la anestezie;
** datorita introducerii uni corp strain in organism apare riscul dislocarii implantului (necesita o a doua interventie) ;
** trebuie evitat contactul dur cu implantul facial si activitatea intensa cel putin 4-6 saptamani;
** aparitia cicatricilor;
** sangerare excesiva sau formarea de cheaguri de sange (necesita interventia medicului chirurg pentru indepartarea acestuia) ;
** vatamarea nervilor senzitivi – este o complicatie foarte rara, insa posibila (aceasta este de obicei temporara si dispare natural in aproximativ 6 luni) ;
** pierderea/ scaderea sensibilitatii pielii la atingere (poate fi temporara sau definitiva) .

Implanturile faciale reprezinta o alternativa durabila a tratamentelor repetitive cu filleri injectabili. Mai mult decat atat exista cazuri in care fillerii dermali nu pot rezolva pe deplin problema estetica.
Candidatii perfecti pentru astfel de implanturi faciale sunt cei care cauta o imbunatatire si remodelare a aspectului facial, nu perfectiunea sau “copierea” unei alte fete.

Data actualizare: 12-12-2019 | creare: 25-09-2009 | Vizite: 6687
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: