Importanța lecturii în dezvoltarea preșcolarilor

©

Autor:

Importanța lecturii în dezvoltarea preșcolarilor
Aparent, lectura pare a fi o activitate destinată vârstei școlare, după ce copilul învață să citească și chiar este nevoit să ducă la îndeplinire teme pentru acasă ce presupun cititul individual.
În realitate, cărțile, care reprezintă poate cel mai la îndemână instrument pentru a modela intelectual un copil, pot face parte din viața micuților de la vârsta preșcolară.

Cum îi fac cunoștință cu lectura?

Chiar dacă nu știu să citească, micuților le poate fi insuflat gustul pentru cărți încă de la vârste fragede.

Iată câteva sugestii și strategii:

  • Cărțile cu povești ilustrate sunt de obicei primele care intră în viața copiilor. Urmărind succesiuni de imagini care construiesc firul narativ, copilul va fi capabili, prin exercițiu și cu ajutorul unui adult, să înțeleagă povești și să facă cunoștință cu eroi pe care îi va îndrăgi.
  • E bine să alegeți cărți cât mai viu colorate și frumos ilustrate, pentru a-i atrage atenția și să petreceți timp explicându-i poveștile.
  • O altă variantă este să petreceți timpul liber colorând împreună, alegând cărticele cu eroi din basme, cu care preșcolarii se pot astfel familiariza. De atltfel, aceste cărticele pot fi incluse și în rucsacul pentru grădiniță.
  • O variantă plăcută pentru cei mici o reprezintă și cărțile cu modele 3D sau cu efecte muzicale, atunci când sunt deschise. În acest mod, cărțile pot fi percepute și ca o modalitate de joc, de destindere.
  • Pentru învăța mai ușor literele și a-i stimula interesul pentru citire, puteți amplasa pe frigider magneți cu literele alfabetului, cu un aspect viu colorat. Va fi interesat să le pronunțe și vă va cere ajutorul.
  • Tot pentru a învăța alfabetul, vă pot fi de folos planșe cu fiecare literă, pe care puteți lipi sau desena imagini cu obiecte sau ființe ale căror denumiri încep cu litera respectivă. De exemplu: G de la girafă, M de la mașină ș.a.m.d.
  • Când ieșiți la plimbare pe jos sau cu mașina, formați-vă un obicei de a-i arăta și citi plăcuțele cu numele străzilor, afișele, firmele luminoase, explicându-i înțelesul cuvintelor și asocierile. Acestea sunt moduri simple de a-l familiariza pe copil cu literele și cuvintele.
  • Procurați atlase cu animale și plante, cu ajutorul cărora copiii pot învăța speciile și totodată, pot învăța să pronunțe corect anumite cuvinte și să-și antreneze memoria, spiritul de observație și capacitatea de a face diferențe între două sau mai multe obiecte sau ființe.
  • Seara, înainte de culare, este un moment potrivit pentru a le citi copiilor; e chiar indicat să faceți din asta un obicei, o rutină ce va ajunge să fie pe placul celor mici și să se impună ca o activitate de familie.

Metode prin care puteti face mai atractiv obiceiul de a le citi copiilor

  • din când în când, faceți pauze pentru a-i cere celui mic părerea asupra poveștii, asigurându-vă că nu se plictisește. Îl puteți ruga să pună întrebări cu privire la personaje, îl puteți întreba care este partea lui preferată din poveste sau chiar să încercați să găsiți împreună nume noi pentru personaje
  • fiți atent la anumite cuvinte și expresii din cărți, pe care copilul pare să le îndrăgească și inserați-le în conversațiile de zi cu zi
  • puteți asocia momentul lecturii de seară cu mici ritualuri care îi fac plăcere. De exemplu, întotdeauna când citim povestea de seară, bem un pahar de lapte sau ne învelim cu păturica preferată
  • nu prelungiți foarte mult lectura, pentru că cei mici se plictisesc destul de repede
  • adoptați un ton prietenos, vesel și chiar poznaș; pentru copiii mai mici, puteți imita voci sau diverse tonalități amuzante
  • dacă observați că are o poveste preferată, pe care o cere destul de des, rugați-l pe copil să fie el cel care vă spune povestea, pentru a-i stimula capacitatea de exprimare, de rememorare și de atenție
  • întrebați-l frecvent ce fel de cărți îi plac, ce i-ar plăcea să îi citiți mai des, pentru a putea adapta activitățile la preferințele lui
  • dacă volumul din care veți citi este ilustrat, puteți începe prin a-i arăta ilustrațiile și a-l întreba despre ce crede că este vorba, stârnindu-i curiozitatea de câte ori aveți ocazia
  • puteți alege diverse poezii pe care să le cântați împreună, incluzând bătăi din palme, gesturi demonstrative sau chiar sărituri

O altă metodă prin care copilul poate fi atras de partea cărților o reprezintă cercurile de lectură, care pot fi organizate la grădiniță sau la bibliotecă  - aici de obicei sunt citite povești pentru copii de aceeași vârstă și pot fi în același timp un prilej bun de socializare.

Nu uitați că cel mai bun exemplu îl oferiți chiar dumneavoastră. Veți observa că adesea, copiii, mai ales atunci când au auzit o poveste de mai multe ori, vor răsfoi cărțile, pretinzând că citesc. Acest obicei arată tendința copiilor de a copia obiceiurile oamenilor mari și arată faptul că vor să facă ceea ce faceți și dumneavoastră. Din acest motiv, e bine să vă asigurați că cei mici vă observă citind cu plăcere în mod frecvent, pentru a-și forma de timpuriu o percepție pozitivă asupra obiceiului lecturii.

Ce tipuri de lecturi sunt pe placul preșcolarilor:

  • povești
  • povestiri despre personaje care arată ca ei și trăiesc experiențe asemănătoare cu ei sau ale prietenilor lor
  • cărți despre mersul la școală și evenimentele zilnice
  • fragmente simple de text care pot fi ușor memorate: rime, cântecele, proverbe
  • jocuri cu literele alfabetului și numere

De ce e bine să le citim copiilor?

O cercetare  publicată în 2013, realizată de Institutul pentru Educație din Marea Britanie a arătat că acei copii cărora părinții le citeau la vârsta de 5 ani au înregistrat rezultate mult mai bune la vârsta adolescenței, la teste de matematică, vocabular și ortografie decât cei cărora nu li se citea deloc.

Iată de ce o idee bună să îi citești copilului de vârstă preșcolară:

  • momentele pe care le petreceți decoperind împreună cărțile sunt clipe prețioase de timp petrecut împreună, care vă pot da ocazia să vă apropiați, să construiți o conexiune puternică, care în mod obișnuit se diluează odată cu vârsta, când copilul începe să descopere jocul și alte activități sociale ce nu implică și părinții
  • numeroase studii arată faptul că obiceiul de a le citi copiilor preșcolari are un impact pozitiv asupra performanțelor școlare și al capacităților de învățare, asimilare, în general.
  • Un preșcolar care a intrat de mic în contact cu lumea cuvintelor și a informațiilor se va integra mai ușor în peisajul școlar și va fi mai familiarizat cu numeroase noțiuni cu care va trebui să opereze.
  • impactul pozitiv al activității de a le citi copiilor preșcolari poate fi observat, de exemplu, atunci când cei mici învață poezii, deși nu știu să citească. Auzind anumite secvențe de mai multe ori, acesta le va repeta și în cele din urmă le va învăța pe dinafară.
  • intrând în permanență în contact cu termeni și expresii noi, copilul își va dezvolta vocabularul. Lecturile ajută copiii să se familiarizeze cu termeni și idei mai puțin frecvente, care apar mai rar în conversațiile de zi.
  • Un studiu arată că numărul de cuvinte pe care le aude un copil de doar 8 luni influențează densitatea vocabularului său la vârsta de 3 ani.
  • auzindu-vă citind în mod corect, copilul va „înregistra” cum se pronunță corect cuvintele și va învăța să se exprime cu o mai mare ușurință, atât ca nivel de pronunție, cât și în ceea ce privește cursivitatea, coerența.
  • lectura dezvoltă imaginația copiilor. Veți observa că citindu-le frecvent povești, copiii vor avea mai mult „material” pentru a țese întâmplări imaginare cu personajele favorite și nu de puține ori vor crea finaluri diferite pentru povești pe care le-au auzit de mai multe ori.
  • lectura dezvoltă curiozitatea copiilor. Întâlnindu-se cu idei noi și cu personaje deosebite, copiii vor pune mai multe întrebări și vor fi interesați să știe cât mai multe despre întâmplările eroilor pe care îi îndrăgesc.
  • lectura dezvoltă capacitatea copiilor de a gândi logic, de a face legătura între cauză și efect, de a recunoaște diverse tipare de acțiune.
  • cititul poate avea și o finalitate terapeutică, într-o anumită măsură, atunci când copilul se poate identifica cu unul dintre personaje. Dacă de exemplu, îi este teamă de dentist, poate fi ajutat să depășească anxietatea, dacă i se citește despre un personaj cu aceleași temeri, care a reușit să le depășească.
  • povestea de seară, spusă de vocea familiară și caldă a mamei, îl poate ajuta pe copil și să treacă peste momentele de tristețe, irascibilitate, agitație.
  • obiceiurile bune se formează de timpuriu; alocând timp zilnic pentru a-i citi copilului, există șanse mai mari ca mai târziu, când poate citi de unul singur, acesta să aleagă lectura, în fața altor modalități de petrecere a timpului liber.

Așadar, aveți motive suficiente pentru a-i apropia pe copii de lumea cuvintelor și a poveștilor, pentru a vă asigura că se dezvoltă armonios din punct de vedere intelectual!

Data actualizare: 17-06-2019 | creare: 03-03-2014 | Vizite: 16474
Bibliografie
1 - 10 Reasons Why You Should Read to Your Kids, link: https://www.earlymoments.com/Promoting-Literacy-and-a-Love-of-Reading/Why-Reading-to-Children-is-Important/
2 - Reading for pleasure puts children ahead in the classroom, study finds, link: https://www.ioe.ac.uk/89938.html
3 - 10 Tips to Help Raise a Reader, link: https://www.earlymoments.com/Promoting-Literacy-and-a-Love-of-Reading/
4 - Activities -- Helping Your Child Become a Reader, link: https://www2.ed.gov/parents/academic/help/reader/part5.html
5 - WHAT CHILDREN LIKE IN BOOKS, link: https://www.reachoutandread.org/FileRepository/WhatChildrenLikeinBooks.pdf
6 - Importance of Reading Aloud, link: https://www.reachoutandread.org/why-we-work/importance-of-reading-aloud/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copilul școlar și telefonul mobil
  • Cum să spui NU copilului
  • Copilul supradotat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum