Importanța produselor emoliente pentru pielea cu dermatită atopică

©

Autor:

Importanța produselor emoliente pentru pielea cu dermatită atopică
Un studiu recent examinează efectele produselor emoliente asupra microflorei pielii și a funcțiilor barierei de protecție în cazul copiilor cu dermatită atopică.

Dermatita atopică este cunoscută și sub numele de eczemă, fiind o boală dermatologică inflamatorie ce cauzează prurit, uscarea pielii și aspect solzos al porțiunii de piele afectată. Afectează în special copiii și este considerată o problemă de natură genetică.

Sunt diverse teorii la baza acesteia, și anume:
  • este un dezechilibru la nivelul sistemului imunitar, făcându-l să atace celulele pielii;
  • bariera pielii este afectată din cauza deshidratării și creșterii susceptibilității la alergeni;
  • este un dezechilibru al microbiomului sănătos al pielii ce permite patogenilor, ca Staphylococcus aureus (S. aureus), să se dezvolte.

Pentru managementul eczemelor, aplicarea de produse emoliente este recomandată de medici. Produsele emoliente sunt produse hidratante non-cosmetice sub formă de creme, unguente, loțiuni sau geluri. Reduc uscăciunea și pruritul pielii și o mențin hidratată. Mecanismul prin care substanțele emoliente refac integritatea barierei de protecție a pielii este însă prea puțin cunoscut.

Un studiu recent publicat în Pediatric Dermatology a examinat beneficiile produselor emoliente asupra dermatitei atopice ușoare. Un număt de 54 de copii cu eczeme ușoare au participat la studiu. Acestora le-au fost aplicate pe piele produse de igienă (grup control) sau produse de igienă împreună cu balsam emolient (grupul de studiu) de două ori pe zi timp de 28 de zile. Rezultatele au arătat că grupul de studiu a prezentat o reducere a pruritului comparativ cu cei din grupul de control. Pielea a rămas și mai hidratată, iar nivelul de involucrin, o genă a barierei de protecție asociată cu inflamațiile pielii, a scăzut. Infecțiile stafilococice prezente au rămas însă la fel în grupul de studiu, dar în grupul de control s-au intensificat. Biodiversitatea microflorei a rămas stabilă pentru ambele grupuri.

Rezultatele studiului indică faptul că emolientele protejează pielea de dezvoltarea infecțiilor stafilococice și îmbunătățește calitatea pielii, menținând și biodiversitatea microflorei.

Sursa: Medical News Bulletin

Data actualizare: 18-08-2019 | creare: 28-04-2017 | Vizite: 2590
Bibliografie
Keep Your Skin Microflora Happy with Emollient Treatment, link: https://www.medicalnewsbulletin.com/keep-skin-microflora-happy-emollient-treatment/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Duritatea apei și rolul ei în apariția eczemei
  • Astmul, febra fânului și eczemele au peste 100 de mutații genetice comune (Studiu)
  • Este eficientă administrarea probioticelor pentru a preveni apariția eczemei sau a astmului?
  •