In Romania nu este inca epidemie de gripa

Data publicării: 25-01-2008

Numarul cazurilor de gripa confirmate a ajuns la 38, dintre acestea 16 fiind in Bucuresti, opt in Constanta, doua in Galati, doua in Buzau, opt in Iasi, unul la Brasov, unul la Sibiu, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Publice (MSP) dr. Mircea Manuc.
El a mentionat dupa analizele efectuate la Institutul Cantacuzino, este vorba despre tupina H1N1.
Specialistii afirma ca nu se poate vorbi inca in Romania despre o epidemie de gripa, ci doar de focare locale in Bucuresti, Constanta, Galati, Iasi.
Potrivit prof.dr. Adrian Streinu Cercel, membru al grupului de lucru instituit de ministrul Sanatatii, se previzioneaza insa o panta ascendenta a imbolnavirilor in urmatorul interval, avand in vedere ca in Europa, in ultima saptamana, 14 state au raportat cazuri de gripa, Bulgaria si Austria raportand o intensitate crescuta a activitatii gripale.
Dr. Mircea Manuc a mentionat ca dintre cele 38 de cazuri cu gripa, 34 nu au fost vaccinati antigripal. Cazurile inregistrate sunt cazuri usoare si moderate de imbolnavire, 50% dintre cei diagnosticati fiind internati.
Secretarul de stat a subliniat ca vaccinarea antigripala contine tulpina H1N1 si asigura o protectie de 95% impotriva virusului gripal aflat in circulatie. Se recomanda in continuare vaccinarea antigripala, persoanele afectate fiind din grupa de varsta 30-50 de ani, a precizat dr. Manuc.
Pentru a vorbi despre epidemie, ar trebui ca aproximativ doua milioane din populatia Romaniei sa fie afectata de gripa, a explicat prof.dr. Adrian Streinu Cercel. El nu a exclus posibilitatea aparitiei unei epidemii intr-o saptamana, doua sau trei, dar acest lucru e greu de prevazut.
Specialistul a precizat ca daca temperaturile cresc, vom scapa de epidemie, pentru ca virusilor gripali nu le place caldura, dar daca temperaturile scad, poate exista riscul unei epidemii. El a adaugat ca recomanda populatiei sa nu se imbrace foarte gros, dar nici foarte subtire.
Prof.dr. Adrian Streinu Cercel a facut diferentierea dintre gripa si infectiile acute ale cailor respiratorii superioare. El a mentionat ca sunt peste 300 de virusi care afecteaza tractul respirator, dar din zece oameni, numai unul face gripa.
El a explicat ca persoanele care au simptome minore - tuse seaca, nasul curge apos - se confrunta cu un sindrom pseudo-gripal. In cazul in care apar tuse, febra, dureri musculare, este vorba de gripa.
Incubatia este fluctuanta, de la trei ore la trei zile. Daca are febra 38-39 de grade si nu o doare nimic, persoana trebuie sa se izoleze de colectivitate, pentru a nu raspandi virusul.
Ministerul Sanatatii Publice a inceput campania de vaccinare la mijlocul lunii octombrie, pana in prezent fiind vaccinate 95% dintre persoanele care fac parte din diferite categorii de risc.
Directorul general al Autoritatii de Sanatate Publica, Florentina Furtunescu, a precizat ca s-au vaccinat gratuit 3,1 milioane de persoane, iar vaccinarea pentru grupele la risc continua, acestea trebuie insa sa se adreseze medicilor de familie, care vor primi zilele acestea o noua transa de vaccinuri.
Secretarul de stat Mircea Manuc a subliniat ca nu se impune instituirea carantinei in unitatile sanitare, ci este necesara limitarea accesului apartinatorilor in spitale, in functie de situatia epidemiologica la nivel local.
In fiecare zi se va realiza triajul epidemiologic al personalului medical, iar pentru cei care nu s-au vaccinat, se impune vaccinarea.
Secretarul de stat a mentionat ca in unitatile de invatamant se va face triaj epidemiologic zilnic si copiii bolnavi vor fi trimisi acasa.
Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a dispus constituirea unui grup de lucru ca sa se monitorizeze evolutia infectiilor respiratorii acute, virale, inclusiv a gripei pe teritoriul Romaniei.
25-01-2008, Vizualizari 529
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.