Inaugurarea Unitatii de Primire Urgente de la Spitalul Clinic Judetean Oradea, dupa modernizare

Data publicării: 09-02-2008

Doctorul Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, a inaugurat, sambata, la Oradea, Unitatea de Primire Urgente de la Spitalul Clinic Judetean, reamenajata si modernizata din fonduri ale ministerului si ale Bancii Mondiale, transmite corespondentul ROMPRES.
"Va multumesc tuturor pentru ca ati valorificat intr-adevar proiectul nostru, nu numai ca echipare si modernizare, dar si ca schimbare de conceptie in asistenta medicala de urgenta. Acum arata ca orice unitate de urgente din vest, din orice tara cu traditie. Felicitari si va doresc sa nu aveti pacienti", a declarat dr. Raed Arafat.
Fondurile de 1,5 milioane lei de la Ministerul Sanatatii, pentru partea de structura, si de 550.000 de euro de la Banca Mondiala, pentru aparatura, au fost investite, in ultima jumatate de an, pe suprafata de aproape 700 metri patrati, in recompartimentarea spatiilor, astfel incat spatiile medicale sa fie mult mai mari, iar dotarea cu aparatura sa fie de ultima generatie.
Au fost eliminate treptele de la intrarea in sectie, fiind amenajata o curte larga, betonata, la acelasi nivel, care asigura accesul direct din exterior.
Cladirea are o atmosfera placuta, in culori calde, birouri de receptie cu calculatoare, spatii deschise, salon de asteptare cu televizor, aparat de apa, sucuri sau alte bauturi.
Potrivit dr. Hadrian Borcea, medic sef la UPU, pacientii vor fi preluati in functie de gravitatea urgentelor. Cei care sunt adusi pe targa au acces direct in zonele de tratament, pentru ca sunt insotiti deja de un medic. Camera de reanimare este aproape de intrare. Au fost eliminate zonele in care pacientii puteau scapa neobservati, au fost desfiintati peretii despartitori, inlocuiti cu perdele, pentru a crea un circuit functional, optim pentru traseul pacientilor, atat din punct de vedere al investigatiilor, cat si al tratamentului. De la usile cu fotocelule si paturi moderne pana la aparatul de radiologie mobil, UPU este dotata cu toata gama de aparate necesare.
Pentru desfasurarea unei activitati normale este nevoie de 19 medici, dar in prezent sunt angajati doar sase medici, iar in cazul asistentilor, din 53 cat ar fi nevoie, sunt doar 35. In luna februarie vor fi scoase din nou la concurs posturile, dar de trei ani nu se prezinta nimeni la concurs. Potrivit dr. Borcea, lipsa de medici specializati in urgente este urmarea faptului ca acestia se pierd pe parcurs, deoarece din 150 de rezidenti care intra la specializare, anul acesta au terminat doar 22.
Proiectul de modernizare a Urgentelor a pornit de la promotorul programului, dr. Arafat, iar realizatorul programului este Centrul pentru Politici si Servicii in Sanatate. Un rol important in aducerea fondurilor catre Bihor l-a avut si lobby-ul parlamentarului liberal de Bihor, deputatul Cornel Popa.
La inaugurare a fost prezent si secretarul de stat al Guvernului, Ilie Bolojan, alaturi de prefectul judetului Bihor, Mircea Ghitea, alte personalitati oficiale si medicale.
Programul se refera la alte 64 de UPU din tara.
09-02-2008, Vizualizari 357
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.