Îndepărtarea amigdalelor și a polipilor nazali crește riscul de infecții ulterioare

©

Autor:

Îndepărtarea amigdalelor și a polipilor nazali crește riscul de infecții ulterioare
Pentru prima dată, au fost analizate efectele pe termen lung ale intervențiilor de îndepărtare a amigdalelor (amigdalectomie) și polipilor nazali (polipectomie) în copilărie, cercetătorii concluzionând că efectul este creșterea riscului de infecții respiratorii și alergii.
Studiul a fost condus de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga și Universitatea Yale, iar rezultatele au fost publicate în revista Journal of the American Medical Association Otolaryngology Head and Neck Surgery.

Autorii au analizat o bază de date daneză incluzând 1.189.061 de copii născuți între anii 1979-1999. Aceștia au fost urmăriți până la vârsta de 30 de ani. 17.460 dintre ei au suferit o operație de îndepărtare a polipilor nazali, 11.830 au trecut prin operația de îndepărtare a amigdalelor și 31.377 au avut parte de ambele intervenții. „Am calculat riscul de afecțiuni în funcție de faptul dacă intervențiile au avut loc înainte de vârsta de 9 ani, aceasta fiind perioada în care aceste țesuturi sunt la nivelul cel mai ridicat de activitate în cadrul sistemului imunitar”, a declarat Dr. Sean Byars.

Analiza a arătat următoarele:
  • Amigdalectomia a fost asociată cu un risc relativ aproape de trei ori mai mare pentru apariția bolilor tractului respirator superior, cum ar fi astm, gripă, pneumonie, poală bulmonară obstructivă cronică (BPOC).
  • Riscul absolut (care evaluează cât de întâlnite sunt aceste boli în comunitate) a fost substanțial mai crescut, și anume 18,61%.
  • Polipectomia nazală a fost asociată cu un risc relativ mai mult de cât dublu pentru BPOC și aproape dublu pentru bolile sistemului respirator superior și conjunctivită.

În ce privește afecțiunile pe care aceste intervenții chirurgicale doresc să le trateze, analiza a relevat rezultate mixte:
  • Polipectomia nazală a fost asociată cu un risc semnificativ mai mic de tulburări de somn și toate intervențiile chirurgicale au fost asociate cu risc săzut de amigdalită, având în vedere extirparea respectivelor organe.
  • După amigdalectomie sau polipectomie nu s-a înregistrat vreo modificare în cazul respirației anormale până la vârsta de 30 de ani, la fel cum nu s-a observat vreo modificare a sinuzitei.
  • După aceste două intervenții s-a observat o creștere de 4-5 ori a riscului relativ de otită medie și sinuzită.

Rezultatele sugerează că beneficiile pe termen scurt ale intervențiilor nu se mențin până la vârsta de 30 de ani. Dimpotrivă, există un risc mai ridicat de dificultăți de respirație, sinuzită și otită medie. Prin urmare, cercetătorilor sunt de părere că amânarea acestor intervenții până mai târziu în viață - atunci când este posibil - ar fi de ajutor în dezvoltarea sistemului imunitar la copii.

Sursa: News Medical

Data actualizare: 28-04-2019 | creare: 11-06-2018 | Vizite: 3254
Bibliografie
Tonsil and adenoid removal increases long-term risk of respiratory, allergic and infectious diseases, link: https://www.news-medical.net/news/20180607/Tonsil-and-adenoid-removal-increases-long-term-risk-of-respiratory-allergic-and-infectious-diseases.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum