Indigestia si arsurile la stomac in sarcina

©

Autor:

Indigestia si arsurile la stomac in sarcina

Indigestia si arsurile la stomac afecteaza aproape toate femeile insarcinate, acestea fiind cauzate de hormoni si de cresterea in volum a uterului. Hormonii produsi in timpul sarcinii reduc activitatea muschilor din tractul digestiv, astfel incat tranzitul intestinal este incetinit iar digestia se desfasoara cu greutate. Asa se face ca numeroase femei se simt balonate in timpul sarcinii.


Hormonii relaxeaza valva care separa esofagul de stomac, permitand astfel alimentelor si acidului sa se intoarca din stomac in esofag si provocand arsurile. Pe masura ce se dezvolta fatul, uterul apasa pe stomac, iar arsurile devin mai frecvente in sarcina avansata.


Indigestia si arsurile la stomac in sarcina sunt cauzate de schimbarile hormonale, iar ulterior, pe masura ce sarcina avanseaza, indigestia se datoreaza cresterii in volum a uterului ce preseaza astfel stomacul.

Opt din zece femei sufera de indigestie la un moment dat in timpul sarcinii. Aceste simptome de indigestie pot include senzatie de plin, senzatie de rau sau greata, eructatie excesiva. Aceste simptome de obicei, apar dupa consumul de alimente.

Arsurile la stomac se manifesta printr-o durere puternica, caracterizata printr-o arsura in piept, cauzata de sucul gastric ce trece din stomac in esofag care este facilitat de valva dintre stomac si esofag ce se relaxeaza in timpul sarcinii.

Puteti usura disconfortul de indigestie si arsurile la stomac prin a face schimbari in dieta si in general in stilul de viata si deasemenea cu ajutorul unor tratamente care nu afecteaza bunul mers al sarcinii. (1)

Simptomele indigestiei

Simptomele de indigestie si arsuri la stomac in timpul sarcinii sunt aceleasi ca pentru oricine altcineva care sufera de aceasta afectiune. Principalul simptom este durerea sau o senzatie de disconfort in piept sau stomac. Acest lucru se intampla de obicei imediat dupa ingerarea de alimente sau bauturi, dar este posibil ca uneori sa existe o pauza intre masa si aparitia simptomelor de indigestie.
Este posibil ca indigestia sa apara in orice moment in timpul sarcinii, desi simptomele pot fi mai frecvente si mai severe pe masura ce sarcina evolueaza catre saptamana 27.

Reactii provocate de indigestie

  • o senzatie de arsura cauzata de acidul care trece din stomac in esofag
  • senzatie de disconfort
  • eructatii
  • balonare
  • greata (senzatie de rau)
  • varsaturi (stare de rau)
  • pierderea poftei de mancare


Cauzele indigestiei in timpul sarcinii

Indigestia si inclusiv arsurile la stomac sunt cauzate de acidul din stomac care vine in contact cu mucoasa sistemului digestiv.
Acidul gastric descompune mucoasa stomacului, care provoaca iritatii si duce la aparitia indigestiei. Atunci cand esti insarcinata, ai mai multe sanse de a avea indigestie datorita unor schimbari ce apar in organismul tau, precum:

  • schimbarile hormonale
  • cresterea pantecelui ce apasa pe stomac
  • relaxarea sfincterului esofagian inferior, care actioneaza ca o poarta intre stomac si esofag, permitand acidul din stomac sa ajunga in esofag.


Esti predispusa catre indigestie in timpul sarcinii, daca:

  • ai suferit de indigestie inainte de sarcina
  • ai mai fost insarcinata
  • te afli in ultimul trimestru de sarcina


Medicul tau va avea posibilitatea de a diagnostica indigestia sau arsurile la stomac prin constatarea simptomelor. De obicei va vrea sa stie:

  • modul in care simptomele indigestiei te afecteaza viata de zi cu zi
  • ce obiceiuri alimentare ai
  • daca ai incercat vreun tip de tratament deja
  • daca ai avut indigestie sau orice alte boli de stomac inainte de a ramane insarcinata


Tratamentul indigestiei si arsurilor la stomac in timpul sarcinii

In unele cazuri, schimbarile de dieta si a stilului de viata pot fi suficiente in tratarea si mentinerea sub control a indigestiei, in special in cazul in care simptomele sunt usoare.
Daca suferi de indigestie severa, sau daca schimbarile in dieta si stilul de viata nu functioneaza, medicul iti poate sugera utilizarea anumitor medicamente pentru a usura simptomele aparute. Exista o serie de medicamente utilizate in tratarea indigestiei ce pot fi administrate fara probleme in timpul sarcinii. Cu toate acestea, este indicat sa consulti un medic inainte de a folosi orice medicament care nu necesita o prescriere medicala.

Antiacidele

Antiacidele reprezinta un tip de medicament care pot oferi o ameliorare instanta a indigestiei. Acestea neutralizeaza acidului din stomac astfel incat acesta nu mai poate irita mucoasa sistemului digestiv.
Un numar de antiacide sunt disponibile in farmacii, fara prescriptie medicala. Intreaba farmacistul cu privire la care medicamente sunt cele mai potrivite pentru tine. In unele cazuri se recomanda adminsitrarea acestora in momentul declansarii primelor simptome de indigestie sau arsuri stomacale. Alte ori tratamentul este luat preventiv, inaintea aparitiei simptomelor, inainte de masa sau inainte de culcare.
Atat timp cat nu depasesti doza recomandata nu exita niciun risc de a te trata medicamentos in timpul sarcinii. Urmeaza instructiunile de pe prospectul care insoteste medicamentul pentru a te asigura de corectitudinea metodei de administrare. Efectele secundare ale antiacidelor sunt rare, dar pot include diaree sau constipatie.

Suplimentele de fier

Daca ti se prescrie un medicament antiacid si iei deja suplimente de fier, evita administrarea in acelasi timp. Antiacidele pot impiedica absorbtia corespunzatoare a fierului in organism. Astfel este indicat ca administrarea antiacidului sa se faca cu cel putin doua ore inainte sau dupa administrarea unui supliment de fier.
Daca medicamentele prescrise nu sunt eficiente, medicul iti poate recomanda consultarea unui gastroenterolog. Acest fapt este de asemenea indicat in cazul in care se suspecteaza ca aparitia indigestiei poate fi determinata de o afectiune mai grava cum ar fi sindromul colonului iritabil (o afectiune care pe termen lung afecteaza sistemul digestiv).

Scapa de indigestie!

Indigestia si arsurile stomacale pot fi tratate si fara ajutorul medicamentelor in anumite cazuri. Medicul iti poate sugera o serie de schimbari in dieta zilnica precum si a stilului de viata. In multe cazuri, aceste schimbari pot fi de ajuns pentru a usura simptomele.

Spune NU fumatului

Fumatul in timpul sarcinii poate provoca indigestie pe langa afectarea grava a sanatatii tale in general dar si a starii de sanatate a copilului nenascut.
Fumatul creste riscul de:

  • nastere prematura (inainte de saptamana 37 de sarcina)
  • bebelusul are o greutate scazuta la nastere
  • sindromul mortii infantile subite

Cand fumezi, produsele chimice inhalate pot contribui la aparitia indigestiei si a arsurilor stomacale. Aceste substante chimice pot provoca relaxarea valvei de la capatul inferior al esofagului. Daca fumezi, renuntarea este cel mai bun lucru care il poti face pentru tine si sanatatea copilului tau.

Evita alcoolul

Indigestia poate fi favorizata de consumul de alcool. In timpul sarcinii, consumul de alcool poate provoca copilului nenascut dezvoltarea de malformatii congenitale grave.
Este recomandat ca toate femeile insarcinate sa evite consumul de alcool. Se recomanda ca, in cazul in care alegi sa consumi bauturi alcoolice, pentru a diminua aparitia anumitor riscuri, limitarea la cel mult 10ml de alcool o data sau de doua ori pe saptamana. Institutul National pentru Sanatate si Excelenta Clinica din UK (NICE) recomanda femeilor gravide si femeilor care intentioneaza sa ramana gravide sa evite consumul de alcool in primele trei luni de sarcina, intrucat exista un risc crescut de avort spontan.

Manca sanatos

Supraalimentatia reprezinta una dintre cauzele principale ale aparitiei indigestiei, consumul regulat cantitati mari de alimente inrautatind manifestarea simptomelor acesteia. Daca esti gravida, poti fi tentata sa mananci mai mult decat ar fi normal, desi acest lucru iti poate dauna grav atat tie cat si copilului tau. Conceptul „manca pentru doi” este de cele mai multe ori prost inteles si mai ales daunator.
In timpul sarcinii, nu este neaparat necesara adoptarea unei diete speciale, dar este important sa consumi o varietate de alimente zilnic, cu scopul de a obtine un echilibru corect de nutrienti necesari tie si copilului tau.

Schimba obiceiurile alimentare

Digestia poate fi inlesnita de o serie de practici sanatoase referitoare la modul in care mananci. De exemplu:

  • alege sa mananci de mai multe ori pe zi, in cantitati mai mici, mai degraba decat sa ai mese bogate, de trei ori pe zi
  • evita sa mananci cu trei ore inainte de a merge la culcare in timpul noptii
  • mentine-ti pozitia corecta a coloanei verticale in timp ce mananci pentru a evita presiunea asupra stomacului
  • evita activitatea fizica dupa mese
  • mesteca atent toate alimentele
  • evita consumul apei in timpul meselor (1, 2, 3)

 

De retinut: Consumul unui pahar de lapte poate ameliora arsurile la stomac. Ai putea incerca sa pastrezi un pahar de lapte langa pat, in cazul in care te trezesti cu arsuri stomacale peste noapte.

 

Evita declansarea indigestiei si a arsurior stomacale

Exista o serie de factori care agraveaza simptomele de indigestie si arsuri stomacale. Printre acestia mentionam:

  • bauturile carbogazoase
  • sucurile de fructe
  • ciocolata


Incearca sa observi si sa retii orice alte alimente sau obisnuinte alimentare care par sa provoace indigestia si evita-le pe cat posibil. Acest lucru poate insemna:

  • reducerea consumului de alimente picante sau grase
  • reducerea consumului de bauturi care contin cafeina, precum ceai, cafea si cola
  • atunci cand te duci la culcare, foloseste mai multe perne pentru a-ti sprijini capul si umerii la un nivel mai ridicat decat restul corpului. Panta astfel formata ar trebui sa contribuie la prevenirea deplasarii catre esofag a acidul din stomac in timp ce dormi.


Vorbeste cu medicul tau daca folosesti si alte medicamente, cum ar fi antidepresive sau medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, ce pot contribui la aparitia indigestiei. Medicul de familie poate fi in masura sa-ti prescrie un medicament alternativ. Nu intrerupe administrarea unui medicament fara a cere opinia medicului responsabil de ingrijirea ta in timpul sarcinii!


Data actualizare: 27-05-2014 | creare: 24-01-2007 | Vizite: 47879
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum