Inelul vaginal ce poate proteja femeile de infecțiile cu HIV sau herpes

Inelul vaginal ce poate proteja femeile de infecțiile cu HIV sau herpes

©

Autor: Redacția ROmedic

Inelul vaginal ce poate proteja femeile de infecțiile cu HIV sau herpes
În cadrul Universității Jean Monnet din Saint-Etienne (FranÈ›a) a fost creat un dispozitiv ce permite eliberarea unor medicamente împotriva virusului imunodeficienÈ›ei umane (HIV)  È™i virusului herpetic.

Inelul vaginal din silicon permite eliberarea de molecule hidrofilice bioactive datorită proprietăților sale fizico-chimice. Este vorba de substanÈ›e active cum ar fi tenofovir – activ în majoritatea tulpinilor virusului HIV, sau aciclovir, activ împotriva virusului herpetic. Inelul a fost creat pentru prevenirea expunerii femeilor la virusul HIV sau la bolile cu transmitere sexuală. La crearea sa a participat o întreagă echipă de virologi, chimiÈ™ti È™i ingineri.

Tehnologia de eliberare controlată a medicamentelor pe baza materialelor polimerice nu este una nouă. A  fost utilizată prima dată pentru tratamentul simptomelor menopauzei È™i pentru dezvoltarea unor metode contraceptive, presupunând eliberarea prelungită a hormonilor steroizi.

Dispozitivul are capacitatea de a elibera doze de 1,5-3,5 mg/zi de aciclovir È™i între 3-5 mg/zi de tenofovir, pe o perioadă de până la 50 de zile. Astfel de doze sunt capabile să prevină infecÈ›ii cu HIV, hepatita B sau herpesul genital. Siliconul din care este făcut inelul permite eliberarea continuă a medicamentelor antivirale hidrofilice pe o perioadă îndelungată, într-o concentraÈ›ie ce poate neutraliza virusurile prezente.

Cercetătorii doresc evaluarea inelului prin intermediul unor studii clinice, urmând ca ulterior acesta să fie comercializat în cantități crescute È™i la costuri reduse. Acest aspect este important, deoarece dispozitivul vizează femeile din zone defavorizate, unde astfel de infecÈ›ii reprezintă o problemă majoră de sănătate.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 21-09-2015 | creare: 21-09-2015 | Vizite: 1771
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum