Infectia urinara la copii

Infectia urinara la copii

©

Autor:

Infectia urinara la copii
Infectia urinara se defineste ca proliferarea in urina a unuia sau mai multor microorganisme cauzand inflamatie si invazie tisulara.

Etiologie

Agentul patogen cel mai frecvent intalnit este Escherichia Coli un germen Gram negativ, urmat de Enterobacter, Klebsiella, specii de Proteus, Enterococcus, streptococci de grup B, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, adenovirusurile, Candida, Aspergillus.

Factorii de risc

Factorii de risc care duc la infectia urinara la copii sunt:
  • Incompleta dezvoltare a sistemului imun la nou nascuti si sugari. Alimentatia la san in primele 7 luni de viata are rol de protectie impotriva infectiilor urinare.
  • Sugarii de sex masculin la care nu s-a efectuat circumcizia. Exista date care sustin existenta unui beneficiu medical si economic al circumciziei, insa destul de criticat in ultimii ani. Asociatia Americana de Pediatrie nu recomanda circumcizia neonatala de rutina.
  • Colonizarea fecala si perineala. Infectiile de tract urinar sunt rezultatul ascensiunii agentilor patogeni din flora perineala si fecala pe cale ascendenta.
  • Anomaliile anatomice de tract urinar predispun la infectia urinara la copii din cauza unui clearance inadecvat al agentilor uropatogeni. Aceasta situatie se intalneste in special la copii sub 5 ani. La acesti copii se instituie antibioticoterapie profilactica pana la rezolvarea chirurgicala a malformatiei.
  • Anomaliile functionale cum ar fi vezica neurogena, caz in care datorita incapacitatii de umplere apare retentie urinara, staza si clearance scazut al bacteriilor din tractul urinar.
  • Activitatea sexuala este factor de risc la fetele tinere pentru infectia urinara.

Simptomatologia

Simptomele cele mai frecvete pentru infectia urinara la copii cuprinde: febra, frison, anorexie disurie, incontinenta urinara, enurezis, dureri in flancuri, suprapubiene sau lombare.

Simptomele pentru infectia urinara la copii pot fi specifice in functie de varsta copilului:
  • Sugarii pot prezenta: falimentul cresterii, letargie, iritabilitate, febra de etiologie neprecizata, urina urat mirositoare, icter.
  • La prescolari apar: durerile abdominale, varsaturi, febra, urina urat mirositoare, enurezis, polakiurie, disurie.
  • Scolarii prezinta simptomatologie asemanatoare cu a prescolarilor plus o jena in unghiul costovertebral.

Teste de laborator

Sumarul de urina evidentiaza bacteriurie, leucociturie (peste 10-20 leucocite/camp e considerata patologica) proteinurie, hematurie, cilindri.
Urocultura cu antibiograma e metoda de diagnostic standard. Urocultura e semnificativa peste 100. 000 colonii/ml, sub 10. 000 colonii/ml urocultura e negativa.

Teste screening

  • Testul pentru nitriti (testul Greiss) detecteaza nitritii rezultati din reducerea nitratilor alimentari de catre bacterii.
  • Testul esterazei leucocitare - produsa prin activarea leucocitelor in infectiile urinare.
Aceste teste nu se folosesc de rutina datorita sensibiltatii scazute si a ratei destul de mari de rezultate fals negative.

Teste aditionale

  • hemoleucograma,
  • VSH-ul,
  • proteina C reactiva
Aceste teste pot fi utile, iar daca situatia o cere, se va efectua si o hemocultura.

Testele imagistice

nu sunt absolut necesare. Ele se impun a fi efectuate doar daca dupa 2 zile de antibioticoterapie persista semnele si simptomele de infectie urinara. Atunci se va efectua fie ecografie, fie CT-scan pentru a exclude o evolutie severa ca: pionefroza, litiaza urinara, abces renal, anomalie anatomica corectabila chirurgical.
Sugarii si copii care au raspuns favorabil terapiei antibiotice vor fi evaluati dupa rezolvarea infectiei de tract urinar prin ecografie vezico-ureterala si cistouretrografie.
Pentru vizualizarea cicatricilor renale se foloseste scintigrama scan cu Tc99-DMSA (acid dimercaptosuccinic) sau MRI (o metoda mai rapida cu acurateta mai mare).

Tratament

In infectia urinara la copii sanatosi (infectie urinara necomplicata) se va initia terapia orala dupa obtinerea uroculturii. Se folosesc ca prima intentie Amoxicilina, Trimethoprim –Sulfametoxazolul, Nitrofurantoinul si Cefalosporinele (Ex. Cefexim). Sub 2 ani s-au dovedit a fi eficiente curele scurte de 3-5 zile.

In caz de infectie acuta de tract urinar, pacient cu imunodeficienta sau sugar sub 2 luni copilul se interneaza si se va administra terapia antimicrobiana pe cale parenterala dupa obtinerea uroculturii. In general tratamentul antibiotic folosit este Ampicilina sau o cefalosporina plus un aminoglicozid (ex. Gentamicina). Datorita cresterii rezistentei microbiene si a posibilei nefrotoxicitati a aminoglicozidelor se foloseste ca alternativa o cefalosporina de generatia a III-a (Ceftriaxone sau Ceftizidime). Foarte eficiente s-au dovedit a fi si cefalosporinele de generatia a IV-a (Cefepime). Durata terapiei este de 7-14 zile. Daca starea pacientului o permite dupa 48-72 de ore se poate trece pe terapie orala.

Profilaxia

Profilatia in infectia urinara la copii se recomanda in caz de:
  • Infectii de tract urinar recurente 2 episoade la 6 luni sau 3/an - se face profilaxia antibiotica timp de 6 luni
  • In caz de hidronefroza se recomanda profilaxia antibiotica numai in hidronefroza severă (definită prin diametrul antero-posterior al pelvisului renal – DAP a pelvisului renal > 15 mm), reflux vezico-ureteral primar gr. III-IV, suspiciune de obstructie pana la rezolvarea factorului favorizant.
  • Pielonefrita cronica – se va efectua profilaxie antibiotica 2-3 ani sau toata viata.

Bacteriuria asimptomatica nu se trateaza.
Antibioticele folosite in profilaxia infectiilor de tract urinar sunt: Acid nalidixic, Cotrimoxazol, Metenamina, Nitrofurantoin.

Data actualizare: 13-11-2013 | creare: 17-10-2012 | Vizite: 26018
Bibliografie
1.Valeriu Popescu - Actualitati in pediatrie, Editura Medicala Amaltea, 2008, vol.II, 679-687
2.Gheorghe Chiriac Babei - Propunere de modul de diagnostic si tratament ITU la copil,Ghiduri si protocoale in pediatrie, Editura Medicala Amaltea, 2008, 63-65
3.Mircea Nanulescu, Sorin Man - Infectia de tract urinar la sugar si copilul mic - Ghid de diagnostic si tratament, Ghiduri si protocoale in pediatrie, Editura Medicala Amaltea. 2008, 36-46
4. Delia Andreia Bizim, Mihaela Munteanu, Radu V. Russu,Ovidiu Brumariu, Ingrith C.Miron - Rata infectiilor urinare la copii cu hidronefroza congenitala depistati antenatal, Rev.romana de pediatrie, vol. LX, nr. 4, 2011, 348-355
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • InfecÈ›iile de tract urinar reapar din cauza excesului de antibiotice
  • Un simplu simplu obicei ar putea ajuta la evitarea infecÈ›iilor urinare
  • De ce ibuprofenul nu este indicat în tratamentul infecÈ›iilor urinare la femei?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum