Infectii la nou-nascut

©

Autor:

Infectii la nou-nascut
Nou-nascutii sunt mai predispusi la infectii, deoarece sistemul lor imunitar nu este inca pe deplin dezvoltat si capabil sa lupte cu bacterii, virusi si paraziti. In prezent ne este mult mai usor sa luptam cu bolile infectioase, in special sa le prevenim, cu ajutorul igienei corespunzatoare, vaccinarilor, antibioticelor si tehnologiei medicale in continua dezvoltare. Cu toate astea, un nou-nascut poate capata o boala infectioasa inca inainte de nastere, pe cale materna. Consecintele bolii depind de agentul patogen si de momentul in care a aparut infectia, acestea putand include avortul spontan, restrictia de crestere intrauterina, nasterea prematura, nasterea unui copil mort, malformatii congenitale si infectii prezente la nou-nascut.

O alta cale de infectare a nou-nascutului este momentul nasterii si trecerii prin canalul de nastere infectat. Daca mama prezinta infectii, acestea se pot transmite la copil - agenti virali (herpes simplex, HIV, citomegalovirus, hepatita B) si agenti bacterieni (streptococi de grup B, bacili enterici gram-negativi, gonococi si clamidia) . Infectiile neonatale, dobandite de nou-nascut dupa momentul nasterii, provin din contactul cu mama, fi direct (tuberculoza), fie prin alaptare (HIV, citomegalovirus), sau prin contactul cu personalul si mediul spitalicesc (septicemie, pneumonie, conjunctivita, meningita) .

Simptomele infectiilor la nou-nascut
Multe infectii au simptome similare, din acest motiv fiind necesara atentia medicului imediat ce observati ca:
• nou-nascutul si-a pierdut apetitul;
• respiratia se face cu dificultate;
• nou-nascutul este apatic;
• temperatura rectala este mai mica de 36ºC sau mai mare de 38ºC;
• pe pielea nou-nascutului apar eruptii si schimbari de culoare neobismuite;
• nou-nascutul plange persistent si aparent fara motiv;
• bebelusul este irascibil;
• apare o schimbare brusca si profunda in comportamentul nou-nascutului;

Factori de risc
Pentru infectiile dobandite de nou-nascut in timpul si dupa nastere, riscurile sunt invers proportionale cu varsta gestationala - cu cat copilul este mai mic (prematuri si nou-nascuti cu greutate mica), cu atat sistemul sau imunitar este mai putin dezvoltat si mai vulnerabil la infectii.

Complicatiile infectiilor la nou-nascut
Deoarece corpul si organele nou-nascutilor se dezvolta rapid, infectiile netratate sau care se extind au consecinte grave - probleme de crestere si dezvoltare, precum si probleme neurologice, cardiace, respiratorii si senzoriale.

Infectiile congenitale la nou-nascut
Sunt numite infectii congenitale acele infectii cu care bebelusul se naste. Acestea sunt transmise de la mama si pot fi dobandite fie in perioada prenatala, fie in timpul trecerii prin canalul de nastere. Aceste infectii sunt produse cel mai adesea de virusi si paraziti, incluzand:
• HIV - produce imbolnavirea cu SIDA
• Escherichia coli - produce infectii urinare, septicemie, meningita si pneumonie.
• Streptococi de grup B - produce o varietate de infectii al nou-nascut, cele mai obisnuite fiind septicemie, pneumonie si meningita.
herpes simplex
Toxoplasmoza
• Citomegalovirus (CMV) - principala cauza a hipoacuziei la nou-nascut
Listerioza - bacterie ce produce pneumonie, septicemie sau meningita la nou-nascut.
Rubeola
• Varicela
Sifilis congenital
• Infectiile cu listerioza, streptococi de grup B si E. coli pot fi dobandite si dupa nastere.

Sunt mai mare sansele de transmitere a infectiei la fat daca femeia insarcinata este infectata pentru prima data; totodata insa este bosibil ca transmiterea sa nu aiba loc. Riscul pe care aceste infectii il prezinta pentru fat depinde de momentul in care mama a fost expusa. Multe infectii (cum ar fi rubeola si toxoplasmoza) prezinta un risc ridicat in primul trimestru al sarcinii, cand pot produce malformatii la inima, leziuni cerebrale, hipoacuzie, orbire, sau chiar pierderea sarcinii. Infectarea spre sfarsitul sarcinii poate avea efecte mai putin grave, insa sunt inevitabile problemele de dezvoltare si crestere a copilului.

Infectiile dobandite de nou-nascuti in spital
Numite infectii nosocomiale, acestea sunt dobandite din mediul spitalului si de la personalul care ingrijeste nou-nascutul. Riscul cel mai mare il prezinta nou-nascutii prematur si nou-nascutii care au probleme ce necesita spitalizare indelungata. Cele mai obisnuite infectii la nou-nascuti sunt septicemia si pneumonia. Printre agentii patogeni la care sunt expusi nou-nascutii se numara: streptococul auriu (Staphylococcus aureus), Escherichia colli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Candida albicans. Pentru mai multe informatii click aici.

Preventia infectiilor la nou-nascuti

Preventia este esentiala in combaterea infectiilor in general, iar in ceea ce priveste nou-nascutii, preventia este esentiala in timpul sarcinii si dupa nastere. Multe dintre infectii pot fi tratate chiar in timpul sarcinii, astfel incat analizele sunt obligatorii pentru o femeie insarcinata. De exemplu, femeile ce sufera de listerioza pot lua antibiotice pentru a preveni transmiterea bolii la fat, iar cele infectate cu HIV iau medicamente retrovirale pentru a scade riscul transmiterii. Alte masuri de preventie pe care le pot lua femeile insarcinate si mamele sunt:

• Imunizarea impotriva rubeolei si varicelei, inainte de a ramane insarcinata.
• Alimentele trebuie sa fie bine spalate si bine gatite.
• Spalarea frecventa pe maini - inainte si dupa gatit, mersul la toaleta sua intrarea in contact cu fluide corporale si excremente.
• Evitarea contactului cu pisicile si alte animale ale caror fecale pot contine bacterii si paraziti ce produc listerioza sau toxoplasmoza.
• Asigurarea protectiei in timpul actelor sexuale.
• Un medic specialist este cel mai indicat pentru instruirea viitoarelor mame.
Pentru mai multe informatii despre infectiile neonatale click aici.

Data actualizare: 24-02-2014 | creare: 30-10-2009 | Vizite: 38752
Bibliografie
1. Infections in newborn babies, link: https://www.childrensmemorial.org/depts/infectious/infections-in-newborn-babies.aspx
2. Newborn Screening for Congenital Infectious Diseases, link: https://www.cdc.gov/ncidod/eid/vol10no6/03-0830.htm
3. Infections in Neonates, link: https://www.merck.com/mmpe/sec19/ch279/ch279a.html
4. Neonatal Infections, link: https://kidshealth.org/parent/pregnancy_newborn/common/neonatal_infections.html
5. Neonatal Infections, link: sunzi1.lib.hku.hk/hkjo/view/20/2000028.pdf
6. Neonatal Hospital-Acquired Infection, link: https://www.merck.com/mmpe/sec19/ch279/ch279i.html
7. Neonatal Infections, link: https://pregnancybaby.glam.com/topics/detail/neonatal_infections
8. Neonatal Sepsis: Causes, Signs and Treatmen, link: https://www.buzzle.com/articles/neonatal-sepsis-causes-signs-and-treatment.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum