Infectiile puerperale genitale

©

Autor: Redacția ROmedic

Infectiile puerperale sunt infectiile care se instaleaza in timpul nasterii si lehuziei, cu poarta de intrare genitala, localizate sau diseminate extragenital (inclusiv glanda mamara). Din punct de vedere clinic sunt stari patologice caracterizate prin temperatura peste 38 grade C, masurata la 6 ore, cel putin 2 zile, in prima saptamana a lehuziei (excluzand primele 24 ore).

 

Cauze


Flora patogena este reprezentata de streptococ, stafilococ, escherichia coli, pseudomonas, bacteroides, proteus, gonococ, mycoplasme, chlamydii, virusuri, candida, Trichomonas vaginalis. Factorii favorizanti sunt: ruptura prematura a membranelor, hemoragiile din timpul sarcinii, nasterii, lehuziei, travaliu prelungit, examenul vaginal digital repetat, resturi placentare, manevre obstetricale. La acestea se adauga starea de anergie indusa de sarcina, anemia, malnutritia, bolile infectioase, diabetul, cardiopatiile, profilaxia antibiotica nejustificata.

 

Patogenie


Poarta de intrare a germenilor este reprezentata indeosebi de aria de insertie placentara („plaga placentara”) si solutiile de continuitate de la nivelul regiunii vulvare, vaginului, perineului si colului uterin. Caile de propagare sunt: calea mucoasa, din aproape in aproape (indeosebi pentru gonococ si escherichia coli) si calea venoasa si limfatica.

 

Forme anatomo-clinice


Infectia puerperala cuprinde mai multe forme anatomoclinice, diferite prin localizare, simprome si gravitate: forme limitate sau localizate, forme propagate si forme generalizate.

 

A. Forme limitate sau localizate:
1. Infectiile puerperale genitale joase
2. Lohiometria
3. Endometritele puerperale

 

B. Forme propagate ale infectiei puerperale:
1. Salpingo-ovarita puerperala
2. Celulita pelvina

 

C. Forme generalizate:
1. Peritonita generalizata puerperala
2. Septicemia puerperala


Data actualizare: 22-01-2012 | creare: 24-10-2009 | Vizite: 17821
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: