Inflamaţia din corp la vârsta medie, un indiciu ''precoce'' al riscului de boală Alzheimer (studiu)

Data publicării: 03-11-2017

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 şi 60 de ani care prezintă semne de inflamaţie au un risc ridicat de scădere a volumului creierului pe măsură ce îmbătrânesc, în special în regiunile cerebrale asociate bolii Alzheimer, sugerează un studiu publicat miercuri, citat de AFP.

''Aceste rezultate sugerează că inflamaţia (apărută) la vârsta mijlocie poate contribui precoce la schimbările survenite în creier asociate cu boala Alzheimer şi cu alte forme de demenţă'', a explicat doctor Keenan Walker de la Facultatea de Medicină a Universităţii Johns Hopkins din Baltimore (Maryland), autorul principal al acestei lucrări publicată în jurnalul medical american ''Neurology''.

''Procesul ce duce la pierderea celulelor cerebrale începe cu câteva decenii înainte ca oamenii să prezinte simptome, aşa că este important să înţelegem acest fenomen care îi va afecta mult mai târziu", a adăugat el.

Şi alte cercetări efectuate anterior au dezvăluit o legătură între demenţă şi inflamaţie, o reacţie a sistemului imunitar la stres şi boală, precizează sursa citată.

De asemenea, studiul publiat în ''Neurology'' a relevat că persoanele care prezintă un nivel ridicat de inflamaţie şi de atrofie cerebrală au, în medie, scoruri mai mici la testele de memorie.

Pentru această cercetare, autorii au testat nivelurile a cinci markeri sanguini ai inflamaţiei - inclusiv numărul de leucocite - în cadrul unui grup de 1.633 de persoane cu vârsta medie de 53 de ani.

Aproximativ 24 de ani mai târziu, participanţii au fost supuşi unor teste de memorie. De asemenea, aceştia au trecut printr-un proces de scanare a creierului prin care s-a măsurat volumul mai multor zone cerebrale.

Spre deosebire de persoanele care nu aveau semne de inflamaţie, cele care aveau niveluri ridicate ale trei sau mai mulţi biomarkeri inflamatori au prezentat, în medie, o reducere cu 5% a volumului hipocampului şi a altor zone cerebrale asociate maladiei Alzheimer. Efectul era similar cu acela al deţinerii unei copii a unei gene - numită apolipoproteina E (ApoE) E4 - ce predispune boala Alzheimer, notează oamenii de ştiinţă.

De asemenea, persoanele fără semne inflamatorii au obţinut rezultate mai bune la un test de memorie la care au fost supuse, având o medie de aproximativ 5,5 de cuvinte memorate dintr-o listă de zece, comparativ cu cinci cuvinte pentru participanţii care aveau cel puţin trei biomarkeri de inflamaţie.

"Această cercetare indică faptul că inflamaţia reprezintă un potenţial indicator precoce al degenerării creierului (manifestată) mai târziu în viaţă, însă nu se poate spune dacă inflamaţia este cauza posibilă sau un răspuns la alte procese patologice", a declarat Carol Routledge, de la institutul de cercetare Alzheimer Research UK, care nu a participat la studiu.
Sursa: Agerpres, 03-11-2017, Vizualizari 171
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.