Îngrijirea copiilor modifică în mod pozitiv creierul masculin

Data publicării: 29-05-2014

Îngrijirea copiilor în primele săptămâni de viaţă determină modificări în creierul tatălui. Generează apariţia de noi neuroni şi intensifică reţelele neuronale care ajută la înţelegerea nevoilor nou-născuţilor, informează miercuri ziarul ABC.

Naşterea unui copil este una din cele mai mari provocări cu care se confruntă o persoană. Acest lucru duce la o modificare a creierului pentru a face faţă acestei provocări. S-a studiat deja cum se modifică creierul mamelor, care între altele înregistrează o creştere a materiei cenuşii în ariile asociate îngrijirii copilului şi activează reţelele legate de vigilenţă, plăcere şi motivaţie, astfel încât noul născut să fie bine îngrijit. De asemenea, se creează noi neuroni în acea zona a creierului pentru a strânge legăturile cu bebeluşul.

S-au făcut însă mai puţine studii asupra schimbărilor care intervin în creierul tatălui. S-a aflat astfel că a dedica timpul îngrijirii nou-născutului implică unele avantaje cognitive pentru bărbaţi. Asemeni creierului mamei, cel al tatălui experimentează o creştere a numărului de neuroni pentru a face faţă situaţiei stresante, care este considerată pozitivă. Prin urmare, comportamentul tatălui se schimbă, iar el devine mai atent şi mai plin de solicitudine.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Tel Aviv, pe un eşantion de 89 de familii care au avut primul copil, au fost remarcate modificări în creierul taţilor indiferent dacă a fost vorba de îngrijire parţială sau totală a copilului. Au fost măsurate şi nivelurile de oxitocină, hormonul care intensifică legăturile între bebeluş şi părinţi. S-a aflat astfel că există o activare diferenţiată în creierul ambilor părinţi când aceştia îngrijesc de copil.

La mame s-a observat şi o activare a structurilor mai primitive ale creierului, subcorticale, legate de procesarea emoţiilor, precum amigdala asociată maternităţii mamiferelor. Aceste structuri încep să se modifice încă din timpul sarcinii. La bărbaţii care îngrijeau parţial de copil s-a activat cortexul frontal şi temporal, legat de interacţiunile sociale şi de empatie.

S-a constatat însă că în familiile homoparentale, unde tatăl este principalul îngrijitor, în creierul bărbatului s-a activat amigdala, implicată în răspunsul emoţional, ca şi în cazul mamelor.

Sursa: Agerpres, 29-05-2014, Vizualizari 939
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.