Îngrijirea părului și a pielii pe timpul verii

Îngrijirea părului și a pielii pe timpul verii

©

Autor:

Îngrijirea părului și a pielii pe timpul verii
Bucuria adusă de zilele însorite de vară poate fi relativ uÈ™or „umbrită” de efectele negative pe care razele solare le au asupra pielii È™i a părului, acestea fiind cele mai expuse zone ale corpului în anotimpul călduros.

Deoarece razele solare nu pot fi evitate în totalitate, iar scopul oricărei plimbări în aer liber È™i vacanÈ›e în locaÈ›ii scăldate în soare presupune interacÈ›iunea razelor ultraviolete cu pielea È™i părul, este necesară respectarea unor etape pentru îngriirea „accesoriilor” noastre cele mai de preÈ›: o piele sănătoasă, hidratată È™i un păr strălucitor.

O piele bronzată este o piele frumoasă și sănătoasă?

În ultimele decenii, implicit în prezent, bronzul continuă să fie un etalon de frumuseÈ›e, fiind frecvent vehiculat conceptul de „bronz sănătos”, de altfel complet eronat.

Realitatea È™tiinÈ›ifică însă nu corespunde cerinÈ›elor estetice È™i influenÈ›elor socio-culturale È™i trage un semnal de alarmă asupra riscurilor pentru sănătate pe care le presupune expunerea intenÈ›ionată la radiaÈ›iile ultraviolete, cu scopul de a obÈ›ine pielea arămie specifică bronzării la soare.

Mai multe informații cu privire la procesul de bronzare, respectiv riscurile expunerii la soare găsiți in articolele noastre.

Atitudinea È™i comportamentele individuale modelează prioritățile în favoarea sau în detrimentul sănătății în ceea ce priveÈ™te limitarea expunerii îndelungate la soare È™i/ sau adoptarea măsurilor de prevenÈ›ie a efectelor secundare dăunătoare.

DeÈ™i este tentant să credem că o piele bronzată este mult mai atrăgătoare, cred că vorbesc în numele tuturor când spun că o piele îngrijită este cea mai frumoasă.

Sfaturi pentru îngrijirea pielii în timpul verii

Nevoile pielii sunt diferite în perioada verii, când umiditatea aerului este tot mai redusă, nevoile de hidratare ale organismului cresc, dar mai ales, expunerea la radiaÈ›iile ultraviolete devine tot mai intensă. Toate acestea necesită măsuri suplimentare pe lângă ritualul de îngrijire obiÈ™nuit pentru menÈ›inerea pielii sănătoase.

Folosiți autobronzantele pentru un bronz lipsit de riscuri

Utilizarea corespunzătoare a bronzantelor È™i autobronzantelor reprezintă o alternativă sigură pentru a evita efectele nedorite asupra pielii care însoÈ›esc expunerea la razele solare. În acest mod, pielea va căpăta aspectul bronzat mult dorit fără a lua în calcul È™i consecinÈ›ele fotoiradierii.

Este important de reÈ›inut faptul că, aceste creme, loÈ›iuni, spray-uri etc. nu conferă È™i protecÈ›ie împotriva radiaÈ›iilor ultraviolete, prin urmare este importantă utilizarea simultană a cremelor cu FPS de minimum 30.

Mai multe informații despre bronzante, autobronzante și alegerea produsului potrivit pentru toate tipurile de piele găsiți aici.

 

BucuraÈ›i-vă de soare utilizând din abundență creme de protecÈ›ie solară

Cele mai eficiente strategii pentru a proteja pielea de efectele nocive ale radiațiilor solare ultraviolete se numără:
  • limitarea expunerii la soare între orele 10 – 16, interval orar în care razele UV sunt foarte intense, la fel È™i consecinÈ›ele asupra sănătății È™i integrității pielii;
  • utilizarea corectă È™i responsabilă a cremelor de protecÈ›ie solară cu un factor de protecÈ›ie FPS de minimum 15, ideal 30.

AtenÈ›ie! O cremă cu factor de protecÈ›ie solară 30 nu oferă eficiență dublă față de un FPS 15. În ambele cazuri aplicarea în cantități suficiente È™i reaplicarea la intervalele recomandate constituie o premisă a eficacității. CitiÈ›i pe larg despre acest mit aici.

Aplicarea corectă presupune utilizarea unei cantități generoase de cremă fotoprotectoare pe zonele expuse, inclusiv pe buze, nas, urechi, gât, mâini È™i picioare, cu 15 – 20 de minute înainte de expunerea propriu-zisă la radiaÈ›iile solare. ReaplicaÈ›i la un interval de minimum 2 ore, mai frecvent dacă sudoraÈ›ia este excesivă sau în cazul contactului prelungit cu apa. (1)

Deoarece cremele de protecÈ›ie solară nu oferă o protecÈ›ie 100% a pielii împotriva razelor ultraviolete (un FPS de 15 protejează în proporÈ›ie de 93%, respectiv 97% unul de 30), este recomandată evitarea expunerii intenÈ›ionate la soare È™i pretrecerea timpului în aer liber, atât în cadrul, dar È™i în afara intervalului orar 10 – 16 în zone cu umbră.

Mai multe informații despre cremele pentru protecție solară, alegere și aplicare optime găsiți aici.

 

Hidratarea este foarte importantă – atât la exterior, dar È™i la interior

Extractele uleioase din plante, bogate în vitamina E în special, un puternic antioxidant, dar nu numai, pot prezenta proprietăți emoliente È™i hidratante aplicate constant pe pielea curată, imediat după duÈ™, sub formă de creme, loÈ›iuni sau chiar uleiuri hidratante.

SubstanÈ›ele poluante din mediu pot reduce concentraÈ›iile celulare de vitamina E de la nivelul pielii, fapt care ar putea conduce la sinteza radicalilor liberi È™i la agresiunile specifice la nivelul celulei, dar È™i la nivelul materialului genetic, cum este È™i cazul radiaÈ›iilor ultraviolete. În acest caz, aplicarea topică, locală a vitaminei E ar putea reduce efectele negative ale poluării È™i iradierii la care în mod inevitabil pielea este expusă.

Hidratarea È™i protejarea buzelor prin utilizarea unui balsam cu FPS, aplicat frecvent chiar È™i simultan cu rujul, este foarte importantă în perioada verii.

Exfolierea este de asemenea o etapă esenÈ›ială a ritualului de îngrijire a pielii, astfel vă asiguraÈ›i regenerarea pielii È™i hidratarea, utilizând produse de calitate, de preferat hipo-alergenice. Acest lucru poate fi realizat însă È™i cu ajutorul unei mănuÈ™i exfoliante È™i a gelului de duÈ™, dar È™i a produselor din propria bucătărie: cafea, zaÈ› de cafea, zahăr, făină de mălai, asociată sau nu cu uleiuri  pentru hidratare.

Mai multe informații pentru o exfoliere eficientă găsiți aici.

Temperaturile crescute È™i umiditatea redusă specifice verii presupun adoptarea unor măsuri auxiliare de prevenire a deshidratării. În acest scop, beÈ›i circa 5 pahare de apă în fiecare zi, consumaÈ›i o gamă cât mai largă de legume, vegetale È™i fructe bogate în apă È™i nutrienÈ›i, lapte, iaurturi, È™i alegeÈ›i preparate uÈ™oare, sub formă de supe, ciorbe. Acestea din urmă vor completa necesarul de lichide pe durata întregii zile.

AtenÈ›ie! Consumul de băuturi carbogazoase sau necarbogazoase îndulcite, din comerÈ›, nu reprezintă o alternativă pentru hidratare. CitiÈ›i pe larg despre efectele nocive aici.

EÈ™ti ceea ce mănânci!

Sănătatea pielii vine din interior, de accea o alimentaÈ›ie echilibrată, variată, bogată în vitamine, minerale È™i antioxidanÈ›i, este absolut esenÈ›ială pentru o piele bine nutrită, care va radia prin toÈ›i porii.

Citește pe larg despre dieta pentru o piele sănătoasă aici.

 

ÎncercaÈ›i să renunÈ›aÈ›i la fumat!

DeÈ™i renunÈ›area la fumat reprezintă mai mult decât un efort de voință È™i un munte de motivaÈ›ie, fiind de fapt un proces complex, intim, dincolo de abandonarea dependenÈ›elor fizice È™i psihice de nicotină, este foarte important de subliniat rolul pe care îl are în prevenirea îmbătrânirii premature È™i în menÈ›inerea sănătății pielii.

AflaÈ›i din articol care sunt cele 4 etape de renunÈ›are la fumat. Un prim pas a fost făcut accesând articolul!

 

Cum vă îmbrăcaÈ›i vara?

RadiaÈ›iile ultraviolete penetrează materialele din care sunt realizate articolele de îmbrăcăminte, de aceea unul dintre cei mai importanÈ›i factori de care trebuie să È›ineÈ›i cont când alegeÈ›i îmbrăcămintea este densitatea È›esăturii, care trebuie să fie crescută.

CompoziÈ›ia materialului este de asemenea importantă având în vedere faptul că, unele È›esături absorb un procent mai crescut de radiaÈ›ii ultraviolete, în timp ce altele le reflectă.
Fibrele sintetice cum sunt de exemplu poliesterul, elastanul (lycra), nailonul È™i acrilul tind să ofere o mai bună protecÈ›ie comparativ cu bumbacul albit prin tratare cu hipoclorit sau clorit de sodiu, iar materialele semi-sintetice lucioase sau strălucitoare cum este vâscoza reflectă o cantitate mult mai mare de radiaÈ›ii UV comparativ cu cele mate din in, care tind să absoarbă mai mult razele. (2,3)

De asemenea, culorile influenÈ›ează gradul de absorbÈ›ie al radiaÈ›iilor. Astfel, cele închise la culoare pot să absoarbă o cantitate mai mare a razelor UV decât aceleaÈ™i materiale, însă deschise la culoare, albe sau culori pastelate. Culorile intense, strălucitoare, cum este de exemplu cea roÈ™ie, pot absorbi substanÈ›ial mai multe radiaÈ›ii. De altfel, unele materiale conÈ›in substanÈ›e colorante care pot să absoarbă radiaÈ›iile È™i astfel pot oferi o protecÈ›ie mai mare. Unele È›esături tratate cu agenÈ›i optici pentru albire, cum este È™i bumbacul, pot să absoarbă semnificativ mai multe raze UV, în special pe cele de tip UV-A. (2,3)

Hainele trebuie să vină lejer pe formele corpului, altminteri îmbrăcămintea mulată, întinsă, strânsă pe corp poate reduce potenÈ›ialul de protecÈ›ie anti-UV al materialelor din care este realizată.

Îmbrăcămintea cu factor de protecÈ›ie împotriva ultravioletelor (FPU/ UPF) reprezintă una dintre măsurile „supreme” în ceea ce priveÈ™te fotoprotecÈ›ia. Materialele folosite în producÈ›ia unor astfel de articole vestimentare oferă protecÈ›ie împotriva UV-A È™i UV-B, similar cremelor de protecÈ›ie solară cu spectru larg cu SPF de cel puÈ›in 15, în timp ce îmbrăcămintea obiÈ™nuită nu depășeÈ™te un FPS de 5,7 respectiv 9 în cazul bumbacului .
Acestea pot fi atrăgătoare, având mâneci puÈ›in lungi, materiale uÈ™oare, care permit aerului să circule, protecÈ›ie dublă în zona umerilor, aceasta fiind aria cea mai expusă la radiaÈ›iile UV, fiind răcoroase, confortabile È™i de asemenea oferind o mai bună protecÈ›ie solară. (2)

Dintre accesorii nu trebuie să lipsească o pălărie cu borul lat pentru a proteja pielea capului, a gâtului, urechile, dar È™i părul, predispus la degradare È™i alte efecte negative ale radiaÈ›iilor ultraviolete. Ochelarii de soare sunt de asemenea nelipsiÈ›i, aceÈ™tia protejând nu doar structurile fragile ale ochilor, dar È™i pielea sensibilă din jurul acestora. 

Sfaturi pentru îngrijirea părului în timpul verii

Părul, dincolo de rolul estetic, constituie un factor psiho-emoÈ›ional foarte important. DeÈ™i nu prezintă funcÈ›ii importante la nivel de organism, cum ar fi cea de protecÈ›ie împotriva factorilor de agresiune externi, comparativ cu pielea, „podoaba capilară” necesită o atenÈ›ie deosebită fiind o reflexie a personalității È™i sănătății organismului.

Primii paÈ™i pentru îngrijirea părului È™i a pielii scalpului

Primii paÈ™i pentru îngrijirea pielii scalpului îi consituie alegerea È™amponului È™i a produselor de condiÈ›ionare potrivite tipului specific de păr.

PuteÈ›i afla mai multe informaÈ›ii despre alegerea produselor de îngrijire a părului găsiÈ›i aici.

Pentru a limita manipularea È™i tratamentul termic prelungit în vederea obÈ›inerii aspectului dorit al părului, este indicat să alegeÈ›i un stil al tunsorii cât mai apropiat de structura È™i forma naturală a părului. Tot aici este inclusă È™i reducerea utilizării produselor de styling, în special cele care conÈ›in alcool È™i pot contribui la uscarea, respectiv deteriorarea firelor de păr.

De asemenea, vara este indicat să purtaÈ›i o nuanță a cât mai apropiată de culoarea naturală, în cazul părului vopsit, pentru a minimiza degradarea structurilor părului.

O alimentaÈ›ie echilibrată constituie premisa unui păr atrăgător È™i plin de vitalitate. AflaÈ›i din articol în ce constă dieta pentru un păr frumos, care radiază de sănătate. 

 

Protejați-vă părul de radiațiile ultraviolete!

DeÈ™i efectele radiaÈ›iilor solare la nivelul părului nu sunt la fel de dramatice comparativ cu acÈ›iunea nocivă asupra pielii, acestea nu trebuie neglijate. Expunerea excesivă la soare are drept consecință crearea unor microleziuni superficiale ale cuticulei, care favorizează degradarea structurii proteice a părului, respectiv a pigmenÈ›ilor. Părul închis la culoare, potrivit unor specialiÈ™ti, este mult mai dispus la degradare sub acÈ›iunea radiaÈ›iilor ultraviolete. Însă È™i în acest caz părerile sunt împărÈ›ite.

S-a stabilit că radiaÈ›iile ultraviolete de tip UV-B sunt responsabile de pierderile proteice de la nivelul firului de păr, în timp ce razele UV-A determină modificările de culoare de la acest nivel. Prin urmare, utilizarea cu responsabilitate a produselor pentru păr care conÈ›in filtru anti-UV, dar È™i limitarea expunerii la aceste radiaÈ›ii reprezintă două dintre cele mai eficiente măsuri pentru menÈ›inerea integrității cuticulei È™i implicit a sănătății firului de păr. (4)

În concluzie, hidratarea optimă, factorii hormonali È™i trofici susÈ›inuÈ›i printr-o nutriÈ›ie echilibrată È™i protecÈ›ia solară adecvată sunt indispensabili proceselor de îngrijire al pielii È™i a părului, în special în perioada verii.

Data actualizare: 29-07-2016 | creare: 29-07-2016 | Vizite: 3225
Bibliografie
(1) Sun Safety: Save Your Skin!, link: https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm049090.htm#TipsforApplyingSunscreen
(2) Everyday and High-UPF Sun-Protective Clothing, link: https://www.skincancer.org/publications/the-melanoma-letter/summer-2012-vol-30-no-2/clothing
(3) Global Solar UV Index: A Practical Guide, link: https://www.who.int/uv/publications/en/GlobalUVI.pdf
(4) UV damage of the hair, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19138021
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: