Ingrijirea si intretinerea pielii

Ingrijirea fetei

Perioada adolescentei este o perioada in care pielea trebuie ingrijita cu mare atentie deoarece modificarile hormonale din aceasta perioada duc la hiperseboreee si acnee.Ideal este ca printr-o igiena adecvata pielea seboreica, stralucitoare si ingrosata sa fie transformata intr-o piele normala, evitindu-se astfel neplacerile provocate de acnee.

Pielea grasa suporta bine sapunul si apa. Nu trebuie in nici un caz insa folosit sapunul „de casa” deoarece este prea detergent. Se poate folosi sapunul pentru bebelusi sau sapunurile imbogatite in crema sau grasimi.
In farmacii si in raioanele parafarmaceutice ale super-marketurilor existind mai multe marci de cosmetice de acest fel.
Laptele demachiant pentru piele grasa este o alternativa foarte buna pentru curatirea fetei. Dupa stergerea cu lapte demachiant este obligatorie clatirea cu apa, cea mai buna fiind cea termala, demineralizata, sau o lotiune faciala fara alcool.

Dupa spalarea de dimineata se poate aplica o crema simpla hidratanta sau o crema care are incorporate in ea substante care protejeaza impotriva soarelui (creme ecran).
Cremele care se aplica pe pielea grasa trebuie obligator sa NU FIE COMEDOGENE, adica sa nu inchida porii si sa nu provoace cosuri, de aceea ele trebuie cumparate numai din farmacii sau din super-market de la raionul de parafarmacie!!
Cremele de pe tarabe, cele comandate prin prieteni sau prin posta nu sunt testate dermatologic, pot provoca alergii, infectii si trebuie evitate!

In farmacii exista si game de produse cosmetice cu proprietati antiseboreice destinate ingrijirii pielii grase. Sunt foarte eficace dar trebuiesc folosite la sfatul medicului dermatolog sau a farmacistului, utilizarea lor neadecvata putind duce la iritarea pielii si la eczematizarea ei (caracterizata de mincarime, roseata si descuamare).

Razele solare in exces si mai ales razele ultra violete artificiale, produse de cabinele de bronzare-solarii sunt foarte periculoase petru piele. Senzatia ca soarele amelioreaza aspectul gras si plin de cosuri al pieleii este urmat de o explozie de leziuni datorate ingrosarii pielii si obturarii porilor cu dopuri de grasime oxidata.
In general, dupa o perioada mai mare de expunere la soare pielea capata un aspect granulos, care favorizeaza aparitia acneei.

Daca pe piele, inafara excesului de sebum exista cosuri (acnee), este obligator ca dermatologul sa fie cel care prescrie medicamente si tratamente dermato-cosmetice adecvate. Acneea este o boala care trece in general dupa adolescenta dar care lasa semne toata viata, semne uneori foarte greu sau imposibil de tratat!

Data actualizare: 12-08-2013 | creare: 30-12-2006 | Vizite: 95398
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Imbatranirea pielii
  • Ingrijirea pielii in timpul sarcinii - contraindicatii
  • Ingrijire in timpul si dupa sarcina - recomandari
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum