Ingrijirea si intretinerea pielii

Zece legi de ingrijire a pielii

Pentru a proteja pielea si a-i mentine functiile in stare buna, pentru a evita aspectul neplacut de stralucire exagerata a fetei sau de luciu gras al parului urmeaza cele zece legi de ingrijire:

1) Nu fuma, nu exagera cu alcoolul si nu incerca nici de curiozitate gustul drogurilor! Toate pot da dependenta, mai ales drogurile injectate sau in pastille oferite la inceput gratis de dealerii de droguri la iesirea din scoala sau in baruri!

2) Evita expunerea prelungita la soare si vint. Daca stai la soare evita orele de insorire maxima (11-16) si foloseste creme si lotiuni protectoare solare cu indice de protectie solarea mai mari de 30 (cifrele sunt inscrise pe ambalaj)! Daca iti plac sporturile in aer liber nu uita ca vintul si soarele usuca tare pielea, modificindu-I posibilitatea de ase apara si de a apara organismul. Foloseste sapunuri grase fara substante antibacteriene si utilizeaza cit de des poti uleiuri sau lotiuni hidratatnte pentru corp.

3) Odihneste-te in medie 8 ore pe zi si maninca echilibrat fructe, legume si produse lactate.

4) Spala-te sau demachiaza-te zilnic, de doua ori pe zi pe fata si fa dus pe tot corpul o data pe zi. Demachiantul trebuie sa fie potrivit tenului tau. Demachierea se face cu miscari usoare, mai ales in jurul ochilor, cu vata si demachiant sau cu demachiante care se spala cu apa. In general, daca nu ai probleme dermatologice poti alege orice „pentru ten normal sau mixt”. Adolescentii si fac singuri rau utilizind fara sfatul dermatologului sapunuri si lotiuni antibacteriene care omoara microbii normali ai pielii sau sapunuri si lotiuni pentru ten gras, care exagereaza degresarea pielii pina la iritare si eczematizare. Atentie, sapunul chiar daca este lichid sau gel pentru dus poate irita pielea. Ca sa eviti problemele obisnuieste sa cumperi produse destinate igienii bebelusilor! Sunt testate dermatologic !

5) Zona genitala trebuie spalata doar la exterior, o data sau de doua ori pe zi de preferinta cu un sapun pentru bebelusi sau cu unul pentru igiena intima. Spalaturile interioare la femei (dusurile vaginale) se fac numai la prescrise de ginecolog sau dermatolog si numai daca ai o infectie!!

6) Spala-ti parul! Face si el parte din invelisul corpului! Nu folosi prea mult geluri si lacuri sau sprayuri fixatoare! Vei face matreata, parul va avea aspect de uns cu ulei, poti sa faci cosuri pe frunte! Este gresita idea ca parul se spala rar, o data pe saptamina! Poti sa-l speli si de doua ori pe zi daca folosesti un sampon blind, pentru par normal sau sampon pentru bebelusi. Daca ai matrata, daca parul tau devine gras in 24 de ore, daca ai mincarimi sau usturimi pe pielea capului, daca se inroseste pielea capului in coroana, la baza firelor de par consulta un dermatolog. Alegindu-ti singur samponul in aceste cazuri poti agrava unele boli ale parului sau pielii capului.

7) Curata-ti unghiile fara sa tai pielita din jurul lor. Pielita apara de infectii si nu permite fisurarea si valurirea unghiilor. In mod normal unghiile au forma migdalata. Nu le taia exagerat colturile (ar putea duce la incarnarea unghiilor, durere si infectii). Evita folosirea unghiilor false (lipirea, indiferent de tehnica sau lipici duce la distrugerea unghiei naturale). Daca folosesti lacuri de unghii prefera pe cele cumparate de la magazinele mari ca sa eviti utilizarea lacurilor contrafacute !

8) Nu te epila cu ceara refolosita, cu lama altcuiva sau cu masinuta electrica imprumutata. Nu te epila pe fata! Daca te jeneaza parul axilar sau pubian prefera sa folosesti crema epilatorie sau eventual lama de ras, aceste zone sunt sensibile si se suprainfecteaza usor daca smulgi parul cu ceara sau masinuta electrica. Daca te deranjeaza parul de pe picioare poti folosi ceara „la rece”, (ceara calda sau fierbinte duc in timp la deteriorarea pileii si aparitia varicelor!), masina electrica de epilat sau lama de ras cu conditia sa -ti apartina. Daca mergi la cosmeticiana refuza cind vrea sa refolosesca ceara de la altcineva! Daca constati ca parul de pe corp se indeseste si se ingroasa sau iti apare par pe fata du-te la dermatolog sau la endocrinolog. Este contraindicata epilarea fetei (barbii sau mustetii) la femeie. Smulgerea pufului cu ceara sau penseta duce la ingrosarea si indesirea lui. Daca incepi sa ai par pe fata du-te la dermatology sau endocrinolog, inseamna ca faci o boala numita hirsutism!

9) Du-te la dermatolog cind ai probleme cu pielea. Nu cosmeticiana trateaza petele rosii, petele maro, petele albe, mincarimea pielii, bubitele de pe spate sau de pe fata.

10) Nu te lasa amagit de reclamele de la televizor, din reviste si din ziare. Nu toate produsele cosmetice sunt bune, nu toate produsele cosmetice: farduri, rujuri, creme, demachiante, sapunuri, lapte de corp, spume de barbierit, lotiuni dupa barbierit sau dupa epilat, creme de epilat, etc.. sunt fabricate tinind cont de normele igienico-sanitare, unele sunt alergizante, iritatante, otravitoare!!  

Data actualizare: 12-08-2013 | creare: 30-12-2006 | Vizite: 95390
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Imbatranirea pielii
  • Ingrijirea pielii in timpul sarcinii - contraindicatii
  • Ingrijire in timpul si dupa sarcina - recomandari
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum