Interactiunea gazda-parazit in bolile infectioase

©

Autor: Redacția ROmedic

Raspunsul imun al gazdei

Dupa ce a invadat organismul uman, agentul patogen se va confrunta cu sistemul de aparare al gazdei.

Imunutatea celulara include participarea limfocitelor T, a macrofagelor si a celulelor NK (natural killer), care vor recunoaste si distruge agentii patogeni intracelulari. Sistemul imunitatii celulare este rapid si nespecific, putand combate majoritatea agresorilor: virusuri, bacterii, paraziti sau fungi.

Macrofagul este cel care ,,ingera’’ si prelucraza bacteria patogena; ulterior, acesta va fi capabil sa activeze limfocotele T. Exista doua tipuri de limfocite T: T helper si T citotoxic, fiecare cu actiune diferita in procesul imun. Ly T citotoxic, vor distruge in mod direct patogenul, iar Ly T helper vor activa limfocitele B, resposabile de productia de anticorpi specifici. De asemenea, Ly T vor produce o serie de citokine (molecule semnal), care favorizeaza distrugerea agresorului si aplificarea raspunsul imflamator (febra, cresterea numarului de leucocite, dilatatie capilara). Citokinele inflamatorii sunt responsabile de aparitia socului septic.

Sistemul imunitar este raspandit in intregul organism; celulele cu rol in imunitate, cantonate in diverse organe (plaman, ficat, splina), au rolul de a indeparta bacteriile din circulatie. Desi in cele mai multe situatii macrofagele sau polimorfonuclearele (PMN), pot combate invazia patogenilor, totusi, pentru a creste eficienta procesului imnu, este nevoie de sinteza de anticorpi specifici, indreptati impotriva agresorului. Anticorpii vor recunoaste agresorul si se vor lega la suprafata acestuia. Astfel, bacteriile ,,opsonizate’’ (imbracate / tapetate) cu anticorpi, vor fi mult mai usor recunoscute si distruse.

Anticorpii sunt structuri proteice complexe, secretati de catre Ly B activate = plasmocite. Ei circula liber in sange dar se gasesc si in diferite secretii ale organismului (imunoglobulinele secretorii). Principala caracteristica a anticorpilor, este aceea ca se pot lega specific la antigenele bacteriene de surpafata = mecanism de recunoastere prin complementaritate a unor structuri cu rol de receptor. Organismul poate genera o gama extrem de larga de anticorpi, pentru oricare tip de antigen strain.

Exista 5 clase functionale de anticorpi, diferentiate dupa structura proteica:
- IgG: predomina in circulatie si confera imunitate fatului, transmisa transplacentar;
- IgM: este primul anticorp produs intr-o infectie;
- IgA: secretat la suprafata mucoaselor si in ser;
- IgE: apare in bolile alergice si parazitare;
- IgD: este implicat in maturarea limfocitelor.

Anticorpii pot actiona in mod direct, prin neutralizarea functiilor microorganismelor patogele si prin neutralizarea toxinelor acestora, sau pot facilita recunoasterea si distrugerea microbului de catre celulele fagocitare ale sitemului imun.

O alta componenta a sistemului imunitar, este reprezentata de sistemul complement.
Sistemul complemet  reprezinta un grup heterogen de proteine plasmatice, notate sugestiv cu litera ,,C’’, care vor fi activate ,, in cascada’’ odata cu patrunderea antigenului in mediul intern.

Factorii complementului pot actiona similar cu anticorpii, prin ,,opsonizarea’’ bacteriilor sau pot forma ,,complexul de atac membranar’’ (la nivelul membranei bacteriene), actiune urmata de afectarea integritatii membranei bacteriene si liza acestei. Sistemul complement poate fi activat pe doua cai : calea clasica, initiata de existenta complexelor imune antigen-anticorp si calea alternativa, initiata de componentele microbiene, in absenta anticorpilor.

Macrofagele vor recunoaste atat bacteriile ,,marcate’’ (opsonizate) cu anticorpi, cat si pe cele ,,marcate’’ cu factorii C ai complementului, inlaturandu-le ulterior  din circulatie sau tesuturi.

Celulele leucocitare polimorfonucleare, prescurtat PMN, sunt primele care ajung la locul invaziei microbiene, fiind atrase prin chemotactism pozitiv de anumiti factori ai sistemului complement activat (C5a). PMN sun celule mari, dotate cu un bogat echipament enzimatic, si au rolul de a fagocita si de a distruge agentii patogeni.


Data actualizare: 19-05-2010 | creare: 05-02-2009 | Vizite: 17442
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!