Interventia chirurgicala in patologia tiroidiana reprezinta o practica frecventa

Data publicării: 06-09-2007

Indicatia chirurgicala in patologia tiroidiana acopera o serie larga de afectiuni, pornind de la o gusa retrosternala mare - ce apare in spatele sternului -, si ajungand pana la o gusa nodulara, cu formatiuni chistice sau formatiuni compacte, care din punct de vedere structural pot fi benigne sau maligne, a declarat joi, pentru Rompres, prof. dr. Constantin Dumitrache de la Institutul de Endocrinologie "C. I. Parhon".
    Constantin Dumitrache a explicat ca in cazul gusei nodulare se realizeaza mai intai o punctie, deoarece exista situatii in care gusa compreseaza organele din jur, precum traheea, caz in care apar dificultati in respiratie. In zona laringelui, gusa nodulara poate cauza tulburari de voce.
    Indicatia chirurgicala este valabila si in cazul unei gusi hipertiroidiene, care dupa un tratament medicamentos indelungat nu a avut o rezolvare.
    Prof. dr. Constantin Dumitrache a mai aratat ca interventia chirurgicala este indicata si in patologia autoimuna.
    Specialistul a subliniat ca, in general, patologia tiroidiana nu este foarte severa, chiar si atunci cand e vorba de modificari structurale. De obicei, interventiile nu sunt indelungate, ci dureaza in jur de o ora-doua. Numai in cazurile in care este necesara chirurgia retrosternala, cu ganglioni prinsi, durata operatiei este mai mare, a precizat Constantin Dumitrache.
Sursa: Rompres, 06-09-2007, Vizualizari 2649
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.