Interviu Dr. Bogdan Măciuceanu - Despre tratamentul PRP

Autor: ROmedic

Advertorial oferit de Clinica Zetta

Ce înseamnă tratamentul PRP?
Dr. Bogdan Măciuceanu: PRP sau A-PRP, abrevierea de la Autologus-Platelet Rich Plasma sau Platelet Rich Plasma, înseamnă plasma autologă îmbogăţită cu plachete (trombocite). Informații despre folosirea acestui produs au fost publicate din 2006, când pe această temă au apărut aproximativ 860 de articole.
Numărul lor a crescut până la 2358 în anul 2011, ceea ce denotă interesul în continuă creştere pentru folosirea plasmei îmbogăţite cu trombocite în practica medicală şi implicit în cea estetică.

Ce presupune terapia PRP?
Dr. Bogdan Măciuceanu: Terapia PRP este procesul de injectare a pacientului/pacientei cu plasmă şi tombocite proprii pentru tratamentul estetic al ridurilor sau cicatricilor la nivelul feţei, gâtului, decolteului, mâinilor sau chiar al scalpului, în scopul de a rejuvena pielea.

Terapia PRP este cunoscută şi sub numele de terapia vampire (nume care i-a fost dat de către un chirurg estetician din Alabama pe nume Charles Runels).
Terapia este minim invazivă, necesitând recoltarea de la pacient a unei cantităţi de aproximativ 8ml sânge într-un tub vidat special pentru acest tratament. Proba astfel recoltată este supusă unui proces de centrifugare, ceea ce asigură separarea plasmei şi a trombocitelor de restul elementelor din sânge.

Procesul necesită utilizarea unui echipament special de centrifugare, procesul necesitând o configurare specifică, astfel încât separarea să se desfăşoare optim.

Ce tipuri de afecțiuni/boli sunt tratate prin terapia vampire?
Dr. Bogdan Măciuceanu: Tratamentul PRP sau terapia vampire se adresează oricărui pacient care doreşte o rejuvenare facială reprezentată de reducerea pierderii de volum a feţei, linii fine sau mai profunde, precum şi modificarea texturii pielii.
Zonele de interes pot fi:

 • șanţul nasolabial;
 • cercuri negre infraorbitale;
 • zona obrajilor şi mandibulară - pentru volum;
 • regiunea periorbitală;
 • laba de gâscă – zona lateroorbitală;
 • orice alt rid de la nivelul feţei, gâtului şi decolteului;
 • faţa dorsală a mâinilor - pentru creşterea elasticităţii şi fermităţii tegumentare;
 • scalpul - pentru stoparea căderii părului şi stimularea creşterii acestuia;
 • alte zone: braţe, fese, coapse, gambe şi abdomen.

Cum se administrează acest tratament?
Dr. Bogdan Măciuceanu: Etapele procedurii pot fi sistematizate, astfel:

 • recoltarea de sânge venos în eprubetă specială;
 • centrifugarea în parametri specifici kit-ului de recoltare;
 • injectarea PRP-ului recoltat din eprubetă.


Terapia se desfăşoară fără a fi necesară o anestezie specială, folosirea preparatelor anestezice locale find ideale în combaterea durerii locale. Injectarea preparatului PRP se realizeaza după toaleta locală minuţioasă şi dezinfecţia cu alcool sau clorhexidină.

Ca un ritual terapeutic optez a începe cu toaleta locală (de exemplu faţa), urmată de aplicarea cremei anestezice. Ulterior se recoltează sângele venos, urmat de centrifugarea acestuia şi prepararea PRP-ului. Timpul necesar pentru obţinerea preparatului asigură acţiunea eficientă a anestezicului local, astfel terapia find aproape lipsită de orice durere.

Post terapie se poate aplica un gel de arnică pentru a limita eventualul edem postinjecţional şi posibil mici echimoze ce pot apărea la locul de injectare.

Este necesar să se realizeze un anumit set de analize înainte de intervenţie?
Dr. Bogdan Măciuceanu: Investigaţii paraclinice suplimentare nu sunt necesare, produsul preparat şi injectat fiind unul propriu pacientului.

Cum acționează și în cât timp? Câte ședințe sunt necesare, cât durează o ședință și la ce interval de timp trebuie să se revină cu o intervenţie?
Dr. Bogdan Măciuceanu: Mecanismul de acţiune al terapiei este unul multimodal, ambele componenete al produsului PRP fiind implicate în regenerarea tisulară. PRP conţine trei proteine din sânge care acţionează ca  molecule de adeziune: fibronectina, fibrina şi vitronectina. Deoarece toţi produşii obținuţi sunt autologi, riscul unei reacţii imunologice locale este exclus.

Leucocitele şi trombocitele activate eliberează proteine de semnalizare (cytokine) care vor stimula migrarea macrofagelor din ţesutul conjunctiv. În urma detersiei realizate de macrofage se dă startul regenerării tisulare.

Trombocitele activate eliberează din ce în ce mai mulţi factori de creştere, stimulând astfel proliferarea celulelor mezenchimale nediferenţiate. Aceste celule stem vor căpăta ulterior funcţii specifice. De asemenea, leucocitele eliberează un factor de creştere (VEGF) care stimulează angiogeneza. Administrarea intradermală şi hipodermală de PRP acţionează prin: formarea unei reţele tridimensionale de fibrină, eliberarea de factori de creştere locali de către trombocite şi leucocite, stimularea chemotaxiei macrofagelor şi celulelor stem, proliferarea şi diferenţierea acestora.

PRP-ul favorizează eliberarea de factori de creştere PDGF, TGF-beta, IGF, EGF, VEGF, FGF intradermal, având ca scop accelerarea, stimularea şi regenerearea tisulară prin formarea de neocolagen - tipul I, III,  IV, diviziunea şi diferenţierea celulelor stem mezenghimale şi neoangiogeneză.

Terapia necesită trei tratamente repetate la un interval de 2-3 săptămâni, efectul acestora durând aproximativ un an şi chiar mai mult. Pentru întreţinere este necesar un tratament pe an.

Tratamentul cu PRP poate fi asociat şi chiar este indicat a fi asociat cu injectarea de alte produse cum ar fi Acidul Hialuronic, lipofilling, terapie cu toxina botulinică etc.

Acest tratament este dureros?
Dr. Bogdan Măciuceanu: Tratamentul se face cu aplicare locală de cremă anestezică, deci pot spune că este aproape fără nicio durere.

Există reacții adverse după intervenţie?
Dr. Bogdan Măciuceanu: Metoda este relativ simplă, este sigură, fără reacţii alergice. Folosind sângele propriu al pacientului, riscul de infecţie este eliminat. Procedura de obţinere a PRP-ului se face în prezența pacientului.

Ce riscuri implică intervenția?
Dr. Bogdan Măciucenu: Terapia PRP nu este supusă riscurilor, aceasta este sigură atât din punct de vedere al recoltării, cât şi al injectării produsului preparat.
Kit-urile de recoltare respectă toate normele legale ale siguranţei în manipularea produselor biologice.

De cât timp faceți aceast tip de intervenţie?
Dr. Bogdan Măciuceanu: Am o experienţă de peste 2 ani în practicarea acestui tip de terapie minim invazivă şi o recomand cu încredere, deoarece are un efect mulţumitor pentru pacient.


Doctor Bogdan Mircea Măciuceanu Zărnescu
MD, PhD

 
Clinica Zetta - medici aproape de tine.
Follow us on:
www.facebook.com/ClinicaZetta
www.twitter.com/ClinicaZetta
www.linkedin.com/company/clinica-zetta
www.youtube.com/ClinicaZetta

Data actualizare: 08-05-2015 | creare: 08-05-2015 | Vizite: 4511

Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK