Intoxicatia cu alcool - primul ajutor

©

Autor:

Intoxicatia cu alcool - primul ajutor
Alcoolul este un drog care deprima sistemul nervos central, actionand ca un sedativ. La unele persoane, prima reactie poate fi de stimulare, dar daca consumul de alcool continua, apar efectele sedative.

La inceput, alcoolul afecteaza doar gandurile, emotiile sau puterea de judecata, insa daca consumul continua, alcoolul afecteaza vorbitul si coordonarea musculara. Consumat in cantitati excesive, alcoolul poate produce coma prin deprimarea centrilor vitali cerebrali.
 
Semnele si simptomele intoxicatiei alcoolice variaza, de la tulburari de articulare a cuvintelor, lipsa de coordonare a miscarilor si comportament zgomotos, necontrolat la voma, letargie si pierderea constientei.

Persoana poate avea un aspect imbujorat si o respiratie mirosind a alcool. Simptome severe pot aparea si atunci cand un consumator cronic de alcool se opreste brusc din baut. Astfel, pot aparea simptome fizice de sevraj, in decurs de ore sau zile. Persoana poate avea un comportament bizar, poate avea halucinatii sau poate fi confuza, nelinistita si poate prezenta tremuraturi ale mainilor.
Aceste simptome poarta denumirea de delirium tremens.

In tratarea intoxicatiei cu alcool, trebuie sa se afle ce tip de alcool a consumat persoana; alcoolul este de mai multe tipuri (metanol, etanol, isopropil alcool), fiecare dintre acestea avand o toxicitate distincta. Este important de stiut si care este cantitatea de alcool consumata, deoarece uneori intoxicatia alcoolica poate fi confundata sau se poate suprapune unei alte patologii.

Intoxicatia acuta cu alcool apare atunci cand s-a consumat o cantitate mare de alcool, urmata de modificari comportamentale, ale starii generale, gandire afectata, vorbire greoaie, pierderea cunostintei.
Efectele fizice ale intoxicatiei alcoolice sunt diverse, incepand de la ameteli, voma pana la deshidratare. In unele cazuri poate surveni moartea.

Semne care indica o intoxicatie alcoolica

  • persoana are mai putin de 12 respiratii/ minut sau se opreste din respirat pe perioade de mai mult sau egal cu 10 secunde
  • daca persoana doarme si nu poate fi trezita
  • daca pielea persoanei este rece, umeda, pala

Care sunt primele masuri care trebuie luate?

Daca incercati sa ajutati pe cineva cu intoxicatie alcoolica sau cu semne de sevraj alcoolic, aflati, daca este posibil, daca sursa simptomelor este ingestia de alcool sau oprirea brusca a acestuia.

Intrebati persoana respectiva despre aceste lucruri intr-un mod calm, pasnic, neamenintator. In acest fel, sansele de a obtine un raspuns cresc considerabil. Intrebati, de asemenea, daca persoana a luat simultan cu alcoolul si un medicament, deoarece consumul simultan al alcoolului cu anumite medicamente poate produce deteriorarea rapida a starii persoanei respective, aceasta asociere devenind amenintatoare de viata.

Daca persoana vomita, incercati sa preveniti inhalarea vomei in plamani, sfatuind-o sa-si aplece capul intre genunchi sau daca persoana este culcata, intorcandu-i capul intr-o parte.

Majoritatea episoadelor de intoxicatie alcoolica au ca urmare doar cateva ore de greata si cefalee in ziua urmatoare. Cu toate acestea, daca observati una din situatiile urmatoare, chemati ajutor medical de urgenta:

  • persoana se opreste din consumul sau obisnuit de alcool brusc
  • persoana nu prezinta niciun semn ca ar fi consumat alcool, dar are un comportament neobisnuit
  • persoana este in stare de inconstienta sau a aspirat voma
  • persoana da semne ca se sufoca

Mahmureala

Mahmureala este starea de oboseala si ameteala aparuta a doua zi dupa consumul de alcool. Au fost incercate numeroase remedii pentru starea de mahmureala, dar nu sunt prea multe dovezi despre eficienta acestora. Unele dintre acestea pot avea chiar efecte negative. Alcoolul deshidrateaza, asa ca este recomandat a persoana care a consumat alcool sa se odihneasca si sa consume o cantitate mare de lichide (apa, sucuri naturale) si sa ia ibuprofen sau alt analgezic, pentru durerile de cap.

Daca dupa o intoxicatie cu alcool, persoana respectiva nu mai face excese, prognosticul este unul bun, pacientul revenindu-si complet. Este important sa se actioneze la timp, pentru a nu se ajunge la afectari neurologice sau chiar coma alcoolica.

Pentru a preintampina o astfel de situatie, este recomandat sa se consume alcool in cantitati rezonabile (vedeti care este consumul normal, aici) si doar ocazional.

Daca insa este vorba despre o persoana care sufera de etilism cronic (alcoolism) si doreste sa renunte alcool, este bine ca aceasta sa apeleze la ajutor specializat, intrucat renuntarea brusca la consumul de alcool atrage dupa sine sevrajul alcoolic.


Data actualizare: 29-09-2019 | creare: 18-09-2012 | Vizite: 108984
Bibliografie
1."Primul ajutor in intoxicatia alcoolica", https://www.alac.org.nz/alcohol-you/how-be-safer/first-aid
2."Simptomele intoxicatiei acute cu alcool", https://alcoholism.about.com/cs/college/a/aa000723a.htm
3."Intoxicatia cu alcool", https://www.sja.org.uk/sja/first-aid-advice/poisoning/alcohol-poisoning.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: