Intoxicatia cu monoxid de carbon - primul ajutor

©

Autor:

Intoxicatia cu monoxid de carbon - primul ajutor
Monoxidul de carbon este un gaz toxic incolor, inodor, insipid. Daca este inhalat, produce o stare de oboseala, confuzie si durere de cap, iar in cantitati mari, chiar moartea.

Daca monoxidul de carbon este prezent in aer, celulele transportoare de oxigen vor transporta monoxidul de carbon in detrimentul oxigenulu; hemoglobina devine saturata de acesta si este incapabila sa transporte oxigenul necesar celulelor.

De aceea, este foarte important ca in fiecare locuinta sau cladire in care sunt folositi combustibili ce produc dioxid de carbon, sa existe detectoare care sa atentioneze, atunci cand nivelul acestui gaz este ingrijorator.

Cele mai multe cazuri de intoxicatie cu monoxid de carbon se produc in locuinte, in timpul noptii, deoarece casele tind sa fie izolate bine de frigul exterior si sunt slab ventilate.
Monoxidul de carbon este produs de arderea incompleta a componentilor a compusilor de carbon in sobe sau diferite dispozitive de incalzit.

De asemenea, exista riscul pierderii de monoxid de carbon si daca aveti aparatura casnica nonelectrica, inclusiv masina de gatit, radiator.

Fiti extrem de precaut cand trebuie sa salvati o victima aflata intr-un mediu intoxicat cu monoxid de carbon. Este preferabil sa nu incercati manevrele de salvare de unul singur.

Inainte de a intra in zona toxica, inspirati si expirati repede de cateva ori; inspirati inca o data adanc  si apoi intrati, tinandu-va respiratia. Stati cat mai aproape de sol in asa fel incat sa nu inhalati fumul in timpul manevrelor de salvare a victimei.
Daca in zona respectiva este extrem de cald sau aerul pare dens, este preferabil ca salvatorul sa aiba asupra sa  un alimentator independent cu oxigen.

Nu incepeti reanimarea pe loc, ci faceti tot posibilul sa scoateti victima cat mai repede din mediu.

Semnele comune ale intoxicatiei cu monoxid de carbon

  • slabiciune
  • confuzie
  • cefalee
  • incapacitatea de concentrare
  • dificultate in miscare
  • durere in piept
  • greata
  • cefalee
  • dificultate in respiratie
  • atac
  • coma
  • iritabilitate si letargie, in cazul copiilor

Concentratia de carboxihemoglobina are o rata de crestere foarte mare in vasele cerebrale si la nivelul miocardului, spre deosebire de periferie, unde concentratia creste foarte lent.

Exista mai multi factori responsabili de relatia dintre concentratia monoxidului de carbon din aer si nivelul carboxihemoglobinei: nivelul carboxihemoglobinei de provenienta endogena, concentratia monoxidului de carbon din aerul respirat, timpul de expunere la acest gaz, venilatia pulmonara s.a.

Carboxihemoglobina are capacitatea de a reduce transportul de oxigen la nivel prin acest mecanism instalandu-se o stare de hipoxie (scadere a nivelului de oxigen) sau chiar anoxie tisulara (insuficienta a oxigenului in tesuturi).

Spre deosebire de alte gaze, in cazul intoxicatiei, monoxidul de carbon stabileste o legatura labila cu hemoglobina; odata cu scaderea presiunii partiale a monoxidului de carbon, acesta se elimina din organism, in functie de volumul respirator si debitul cardiac. Astfel, intr-un interval de paorximativ 2-8 ore acesta ar trebui sa fie eliminat din organism.

Intoxicatia cu monoxid de carbon poate produce, in functie de concentratia acestuia si valoarea carboxihemoglobinei: efecte neurologice, cardiovasculare, fibrinolitice s.a.

Expunerea la concentratii mari de monoxid de carbon in spatii inchise in absenta ventilatiei, poate duce la instalarea intoxicatiei acute, gravitatea acesteia fiind data de nivelul carboxihemoglobinei:

  • 10-20% concentratie: forme usoare de intoxicatie caracterizate de dureri de cap, tahicardie, ameteli
  • 20-40% concentratie: forme grave de intoxicatie caracterizate de dureri de cap, greata, varsaturi, tulburari cardio-respiratorii, hipertensiune arteriala
  • 40-50% concentratie: forme comatoase, cu sanse de supravietuire doar in cazul interventiei rapide, cu toate acestea existand riscul unor sechele neuropsihice
  • concentratii peste 60%: este letala.

Este necesara interventia imediata, in cazul intoxicatiei, pentru a debloca carboxihemoglobina cat mai rapid. Terapia cu oxigen are rolul de a reduce perioada de injumatatire a carboxihemoglobinei, de le 320 minute la 60-80 minute.

Persoane cu risc crescut de intoxicatie grava cu monoxid de carbon, in cazul expunerii

Primele masuri care trebuie luate

  • Daca sunteti dumneavostra in aceasta situatie: in cazul in care intoxicatia nu a fost severa si va treziti, insa manifestati simptomele descrise mai sus, asezati-va la pamant si tarati-va pana la iesire, cat mai repede.
  • Daca victima este o alta persoana, scoateti victima cat mai repede la aer curat.
  • Solicitati ajutor medical de urgenta, daca exista persoane ramase inauntru si nu puteti intra in siguranta pentru a le scoate la aer curat. Nu va riscati viata, in lipsa unor masti cu oxigen.
  • Aerisiti bine incaperea afectata
  • Largiti hainele, mai ales in dreptul gatului si toracelui
  • In cazul in care persoana intoxicata isi pierde cunostinta dupa ce iese afara, asigurati-va ca sunt libere caile respiratorii si initiati masajul cardio-respirator sau respiratia gura la gura.
  • Chiar daca victima se simte bine dupa intoxicatia cu monoxid de carbon, mergeti la cel mai apropiat spital, pentru a primi sfaturi avizate sia beneficia de o terapie cu oxigen, daca este necesar.

Pentru a preintampina o astfel de urgenta medicala, nu lasati aprinse pe timpul noptii dispozitivele care functioneaza cu combustibil, intrucat arderea incompleta a acestuia determina formarea monoxidului de carbon, care odata inhalat poate cauza moartea persoanei in cauza!

Data actualizare: 16-04-2014 | creare: 25-09-2012 | Vizite: 22491
Bibliografie
1. cursuri "Igiena mediului" UMF Carol Davila, dr. Lupulescu
2. "Intoxicatia cu monoxid de carbon- primul ajutor", https://www.netplaces.com/first-aid/serious-incidents/carbon-monoxide-poisoning.htm
3."Ce se intampla in intoxicatia cu monoxid de carbon?",https://firstaid.webmd.com/tc/carbon-monoxide-poisoning-what-happens
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum