Intrebari frecvente despre tratamentul ortodontic

Intrebari frecvente despre tratamentul ortodontic

Ce este un medic ortodont?

Medicul ortodont este specialistul in diagnosticul, preventia si tratamentul anomaliilor dento-maxilare. Toti ortodontii sunt dentisti, insa doar aproximativ 6% dintre dentisti sunt si ortodonti.

Ce este un tratament ortodontic si in ce consta acesta?

Tratamentul ortodontic este o modalitate de indreptare a dintilor, de coordonare a maxilarelor si de imbunatatire a infatisarii danturii si a modului in care aceasta functioneaza. Tratamentul mai poate ajuta la ameliorarea sanatatii pe termen lung a gingiilor, dintilor, oaselor maxilare, articulatiei temporo-mandibulare prin uniformizarea presiunii pe toti dintii și a modului de transmitere a acestora asupra articulației temporo-mandibulare.

Primul pas este o examinare completa, ce include radiografii si amprente ale danturii. Apoi medicul va stabili tratamentul si modul in care acesta va decurge. De obicei sunt implicate diverse dispozitive ortodontice si aparate dentare. Pentru succesul unui tratament este foarte importanta determinarea pacientului, contactul strans al acestuia cu ortodontul, prezentarea la sedințele de control, respectarea tuturor indicatiilor date, precum si pastrarea unei igiene dentare corecte.

De ce am nevoie de tratament ortodontic?

Multe persoane au dintii inghesuiti sau strambi, iar indreptarea acestora nu reprezinta doar un beneficiu estetic, ci si o imbunatatire a sanatatii - muscatura este mai buna, musculatura și articulația temporo-mandibulară sunt în echilibru, dintii sunt mai usor de curatat.

In momentul in care dintii nu se suprapun corect, muschii maxilarului sunt solicitati suplimentar, ceea ce duce la probleme ale articulatiei temporo-mandibulare sau chiar la dureri de cap. Tratamentul ortodontic uniformizeaza muscatura si reduce solicitarea nenaturala a maxilarului.

Cand trebuie inceput tratamentul ortodontic?

Academia Americana de Ortodontie si Stomatologie Pediatrica recomanda realizarea primului consult stomatologic la 1 an si o evaluare ortodontica la eruptia primului dinte permanent, respectiv la 6-7 ani.

Majoritatea tratamentelor ortodontice debutează în prima faza a dentației mixte, deci între 6-9 ani, cand medicii pot observa deja eventualele probleme de crestere a maxilarului si a dintilor permanenti. Unele probleme ortodontice sunt mai usor de corectat daca sunt descoperite din timp.

Avantajele unui tratament ortodontic timpuriu sunt:
 • ghidarea dezvoltarii maxilarului;
 • riscul scazut de traumatizare a dintilor din fata care sunt iesiti in afara;
 • corectarea obiceiurilor vicioase;
 • imbunatatirea aspectului si a stimei de sine;
 • ghidarea dintilor permanenti spre o pozitie corecta;
 • imbunatatirea suprapunerii buzelor;

Din ce in ce mai multi adulti apeleaza cu succes la tratamentele ortodontice, fapt ce demonstreaza ca ortodontia functioneaza la orice varsta.

Cum imi pot da seama daca copilul meu are nevoie de tratament ortodontic?

O problema ortodontica nu este intotdeauna evidenta. Chiar si dintii drepti pot ascunde o muscatura gresita. Exista insa cateva indicii:
 • pierderea timpurie sau tarzie a dintilor de lapte;
 • dificultati la mestecare sau la muscare;
 • respiratia pe gura;
 • sugerea degetului;
 • dinti inghesuiti sau iesiti in fata;
 • maxilar inegal.

Cat timp dureaza un tratament ortodontic?

Durata tratamentului depinde de severitatea problemei si poate fi de la cateva luni pana la trei ani. Majoritatea pacientilor sunt tratati pe parcursul a doi ani. In acest timp, sunt necesare vizitele la medic, la fiecare 4-6 saptamani. Dupa indepartarea aparatelor ortodontice, de cele mai multe ori este necesara purtarea unui aparat de contentie, pentru a ajusta la pastrarea noii pozitii a dintilor.

Mi se vor face extractii?

In cazul in care nu exista destul loc pe arcada pentru toti dintii, se impune extractia.

Ce este un dispozitiv mobilizabil?

Un tratament simplu se poate efectua si cu ajutorul unui aparat mobilizabil, care este de obicei o placuta din acrilat prevazută cu diverse sarme, resorturi si suruburi delicate, ce misca dintii punand o presiune usoara asupra lor.

Ce este un dispozitiv functional?

Aparatele functionale sunt dispozitive care, prin constructia lor, actionează asupra activitatii musculare, modificand-o in vederea obtinerii unui efect terapeutic. Forta musculara poate fi astfel modificata si dirijata catre anumite zone ale aparatului dento-maxilar, avand ca efect remodelarea acestora in vederea unei reechilibrări morfo-functionale. 

Ce este un dispozitiv fix?

Cateodata indreptarea dintilor necesita o ghidare mai precisa decat cea obtinuta cu un aparat mobil. In acest caz se folosesc aparatele fixe, cu bracketi si benzi metalice lipite temporar pe dinti. Sarma metalica uneste bracketii si permite schimbarea pozitiei dintilor.

Ce este un expandor?

Expandorul este un dispozitiv ortodontic folosit pentru expansiunea si largirea arcadei superioare, pentru a corecta muscatura sau pentru a face mai mult spatiu pe arcada. Expandorul poate fi cimentat sau mobil. Se insereaza o „cheie” in expandor, apoi se intoarce. Dispozitivul pune presiune asupra maxilarului prin intermediul dintilor, împingându-l spre exterior. 

Din ce sunt facuti bracketii?

Bracketii ficsi nu sunt intotdeauna metalici. Se pot folosi si bracketi fizionomici confecționați din material compozit, ceramică sau safir, in special pentru adultii care sunt mai pretențioși în ceea ce privește aspectul fizionomic.

Ce este un dispozitiv pentru cap si ceafa („fortele extraorale”)?

Cateodata aparatele dentare necesita un ancoraj sporit; acesta va fi obtinut prin intermediul unui dispozitiv (capelina) fixat la nivelul calotei craniene (parietal/occipital/combinat); acesta se va purta doar noaptea sau începând de seara. Daca acest dispozitiv nu este purtat, este posibil ca tratamentul sa se prelungeasca sau la sfarsitul tratamentului rezultatele sa nu fie chiar cele asteptate.

Ce sunt aparatele dentare invizibile?

Aparatele ortodontice invizibile sunt gutiere transparente, din plastic dur, folosite pentru indreptarea dintilor. Este nevoie de mai multe seturi de gutiere, fiecare set fiind purtat cateva saptamani. Gutierele trebuie purtate toata ziua. Acestea se indeparteaza pentru a bea, manca si pentru periaj.

Ce se intampla in momentul in care dintii sunt adusi in pozitia corecta?

Dupa incheierea tratamentului ortodontic, dintii au nevoie de sprijin pentru a ramane in pozitia corecta. Acest lucru se obtine purtand pentru o perioada un aparat de contentie. Acest aparat poate fi fix sau mobil.

Lucrarile ortodontice sunt permanente?

Chiar si dupa tratamentul de contentie, este normal ca de-a lungul vietii dintii sa se mai miste putin. Astfel, rezultatul permanent nu este garantat.

Ce este chirurgia ortognatica?

Cateodata problemele ortodontice sunt insotite de o proasta pozitionare a maxilarului. Tratamentul de indreptare are efecte limitate asupra cresterii si dezvoltarii maxilarului. In acest caz, se apeleaza la interventii chirurgicale. De multe ori aceste interventii implica si chirurgie estetica.

Ce riscuri implica tratamentul ortodontic?

Succesul tratamentului depinde de intelegerea si cooperarea pacientului. Desi aduce multe beneficii, tratamentul presupune si cateva riscuri. O parte din acestea sunt cauzate de igiena necorespunzatoare - carii, boli gingivale, decalcifierea sau eroziunea dintilor. Dintii care aveau dinainte probleme pot fi devitalizati.

Din cauza necooperarii, igienei deficitare sau dereglarii aparatului dentar, durata tratamentului se poate prelungi. De asemenea, dupa tratament poate avea loc o revenire a dintilor la pozitia initiala, chiar si dupa purtarea aparatului de contentie. Acest lucru se intampla cand cresc maselele de minte sau cand sunt folosite instrumente de suflat ori ca urmare a unor obiceiuri vicioase implicand cavitatea bucala.

Data actualizare: 31-07-2014 | creare: 05-06-2009 | Vizite: 10421
Bibliografie
1. Orthodontic treatment (braces), link: http://www.dentalhealth.org.uk/faqs/leafletdetail.php?LeafletID=29
2. Questions About Orthodontics, link: http://lashorthodontics.com/QuestionsAOrtho.html
3. Frequently Asked Questions About Orthodontia, link: http://www.astoriaorthodontic.com/faq.nxg
4. Frequently Asked Questions, link: http://www.ada.org.au/faqs/faq,documentid,27069,category,Orthodontics.aspx
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Aparatele dentare ortodontice
 • Aparatul dentar la copil
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK