Întreținere pentru femeile însărcinate

©

Autor:

Întreținere pentru femeile însărcinate
Pe durata sarcinii o femeie nu trebuie să-și neglijeze frumusețea și îngrijirea corporală. Folosirea anumitor produse și metode de înfrumusețare poate fi problematică, din cauza controverselor sau a miturilor care continuă să le însoțească, deși studiile arată că realitatea e alta.

Vă prezentăm câteva dintre acestea, recomandările și eventualele contraindicații și măsuri de precauție necesare în timpul sarcinii.

Masajul prenatal

Masajul este una dintre metodele recunoscute pentru efectul său de relaxare. Realizat pe durata sarcinii se pare că are și mai multe efecte benefice, atât timp cât masajul este adecvat sarcinii.

Masajul mușchilor antrenează îmbunătățirea circulației sangvine și limfatice, relaxează și elimină disconfortul sau ameliorează durerile. Umflarea articulațiilor și reținerea apei în organism pot fi combătute de asemenea printr-un masaj blând.

Studii realizate în privința utilizării masajului pe durata sarcinii au indicat și o reglare la nivel hormonal, în sensul că dopamina și serotonina (hormonii responsabili pentru buna dispoziție) au crescut, în timp ce nivelul norepinefrinei și cortizolului (hormonul stresului) au fost reduse. 

Masajul este considerat sigur pentru sarcină, indiferent de stadiul ei. Se recomandă alegerea unei poziții cât mai confortabile, care să nu pună presiune pe abdomen, mai ales dacă sarcina este avansată. Dacă e posibil, alegeți un profesionist care are experiență în masajul femeilor însărcinate. În cazul unei sarcini cu risc, preeclampsiei, a unui istoric de nașteri premature etc. este indicat să cereți părerea medicului înainte de o ședință de masaj.

Produsele pentru piele

Pe durata sarcinii pielea poate suferi unele modificări nu tocmai plăcute: vergeturile (apar la aproximativ 90% dintre femeile însărcinate), acneea, petele maronii sau gălbui de pe față, hiperpigmentarea (vizibilă mai ales la nivelul axilelor, areola sânilor, zona genitală). Majoritatea acestora sunt efecte produse de modificările hormonale, sunt considerate normale și în general dispar după naștere.

Unele uleiuri sau creme pot ameliora vergeturile, însă nu există deocamdată un tratament sau o modalitate de a le preveni.

Alte produse de îngrijire a pielii pot fi folosite cu încredere pe durata sarcinii, însă trebuie evitate cele care conțin retinoizi topici și hidrochinona, despre care studiile au arătat că pot avea efecte negative asupra dezvoltării fătului. Citiți cu atenție etichetele produselor pentru piele înainte de a le utiliza.

Epilarea

În timpul sarcinii nivelul mai ridicat al hormonilor masculini are efect asupra creșterii părului de pe corp, mai ales în zonele specific masculine (față, abdomen). La câteva luni după naștere fenomenul dispare.

Epilarea prin raderea părului sau folosind ceara sunt în general sigure pentru sarcină. Pielea este însă mult mai sensibilă în timpul sarcinii, iar anumite zone (în special cele genitale) sunt mai bine irigate cu sânge, ceea ce poate face ca epilarea în zona inghinală să fie mai dureroasă. În schimb cremele depilatoare nu sunt la fel de recomandate, din cauza conținutului de pudră de sulfat de bariu și tioglicolat de calciu, despre care studiile nu au arătat nici că sunt sigure, dar nici că ar dăuna sarcinii.

În privința epilării prin metoda laser sau electroliza în sarcină studiile sunt deocamdată insuficiente, așa că în general se indică amânarea lor până după naștere.

Sauna

Sauna în perioada prenatală este contraindicată, pentru că temperaturile mult prea ridicate pot supraîncălzi organismul, având efecte negative asupra dezvoltării fetale, mai ales în primele 12 săptămâni. O ședință de saună la 70-100°C crește temperatura corpului cu 0,5°C până la 1,3°C.

Nu există foarte multe informații din studii despre efectul saunei asupra sarcinii, însă testele realizate pe animale au arătat că o creștere a temperaturii mamei ar putea fi un factor teratogen. La oameni se presupune că o temperatură cu 2°C mai ridicată a corpului mamei în primul trimestru de sarcină, ar putea afecta dezvoltarea tubului neural la embrion. Pe de altă parte, o analiză realizată pe femeile însărcinate din Finlanda, care fac frecvent saună, a arătat că numărul de malformații congenitale la copii nu este mai mare în această țară decât în alte zone ale lumii.

Pentru că rezultatele în privința saunei în sarcină sunt limitate, dar efectele negative sunt posibile, sauna ar trebui evitată mai ales în primul trimestru, pentru a nu acționa ca factor teratogen. În plus, vă protejați și de alte efecte secundare precum deshidratarea sau leșinul cauzate de temperatura ridicată la care vă expuneți.

Vopseaua de păr

Deși efectele nocive ale vopselei de păr au fost îndelung speculate, studiile realizate până în prezent nu au identificat consecințe asupra siguranței sarcinii. Vopseaua este absorbită de pielea capului, dar într-o cantitate insuficientă pentru a dăuna fătului.

Teste pe animale la care s-a aplicat o cantitate de 100 de ori mai mare de vopsea decât se aplică în mod normal la o vopsire au arătat că puii nu au fost afectați de vopsea. În plus, nu au fost raportate în literatura de specialitate cazuri de copii afectați de vopsirea părului mamei.

Iată câteva sfaturi pentru a vă expune cât mai puțin la posibilele riscuri ale vopselei de păr, dacă aveți totuși dubii în privința acestui produs:
  • alegeți o vopsea fără (sau cu un conținut cât mai scăzut de) amoniac și peroxid
  • vopsiți-vă într-o cameră cât mai aerisită, ca să inhalați cât mai puțin din vaporii vopselei
  • purtați mănuși dacă vă vopsiți singură, pentru a nu permite vopselei să intre în contact cu pielea mâinilor
  • aplicați vopseaua pe păr puțin mai sus de rădăcină (dacă aspectul estetic nu este compromis), astfel încât vopseaua să nu atingă scalpul.

Bronzul

Protecția adecvată împotriva soarelui este necesară mai ales pe durata sarcinii. Pielea prezintă un risc mult mai mare de a se arde, soarele favorizează apariția petelor pe piele, iar unele studii au identificat o posibilă legătură între expunerea la razele ultraviolete și deficiența de acid folic.

Cremele de protecție solară sunt indicate pe perioada sarcinii pentru a ne proteja de efectele nocive ale razelor ultraviolete. Aceste produse au un nivel de absorbție dermic limitat, iar testele realizate pe animale au arătat că nu sunt toxice. Sunt recomandate produsele de protecție cu SPF de cel puțin 30.

Dacă preferați mai degrabă autobronzantele, acestea conțin un aditiv - dihydroxyacetona –  care nu reprezintă un pericol pentru sarcină.  Dihydroxyacetona se găsește într-o proporție ce variază între 1% și 15% în produsele autobronzante și este substanța care conferă culoarea mai închisă pielii.

Se recomandă însă precauție în cazul produselor de tip spray, pentru că nu se cunosc deocamdată efectele inhalării acestor vapori. De asemenea trebuie luate în considerare posibilele reacții alergice ale folosirii acestor produse, ca urmare a modificărilor hormonale ce vă fac pielea mult mai sensibilă. În acest sens testați-le inițial pe o porțiune mică de piele.

Data actualizare: 06-10-2019 | creare: 21-09-2009 | Vizite: 12665
Bibliografie
Massage and Pregnancy – Prenatal Massage, link: http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/prenatal-massage/
Safety of skin care products during pregnancy, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3114665/
Common Skin Conditions During Pregnancy, link: http://www.aafp.org/afp/2007/0115/p211.html
Skin and hair changes during pregnancy, link: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/patientinstructions/000611.htm
Laser Hair Removal and Pregnancy, link: http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/hair-removal-and-pregnancy/
Common Skin Changes During Pregnancy, link: http://www.eadv.org/patient-corner/leaflets/eadv-leaflets/common-skin-changes-during-pregnancy/
Sauna habits of Finnish women during pregnancy, link: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1599303/pdf/brmedj00071-0062a.pdf
Is it safe to use a sauna or jacuzzi if I'm pregnant?, link: http://www.nhs.uk/chq/Pages/2402.aspx?CategoryID=54#close
Is it safe to use fake tan during pregnancy?, link: http://www.nhs.uk/chq/pages/955.aspx?categoryid=54&subcategoryid=131
Hair Treatments and Pregnancy, link: http://www.mothertobaby.org/files/hairtreatments.pdf
Pregnancy and Tanning, link: http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/tanning-during-pregnancy/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum