ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

*Psihoterapie - Depresia (boala sufletului)

*Psihoterapie - Depresia (boala sufletului)

Iartă-i pe ceilalţi, nu pentru că ei merită iertare, ci pentru că tu meriţi linişte.

Boala apare mai intai in suflet si apoi in trup......
Depresia este o stare care nu dispare asa usor. Ramane in viata ta perioade lungi de timp si umbreste fiecare activitate ce o ai. Tratamentul pentru depresie poate presupune medicatie in faza acuta, urmata intotdeauna de psihoterapie unde problemele vietii psihice pot fi vindecate. Ceea ce psihoterapia face, este sa iti aduca in constient sentimente pe care le-ai negat, sentimente de vina, de rusine sau regret.
Viata este complicata si este firesc sa experimentezi cateodata episoade depresive temporare. Frica este una dintre principalele cauze ale depresiei. Frica de schimbare, frica de singuratate, frica de necunoscut sau frica de a nu fi iubit. Scopul tau nu ar trebui sa fie sa eviti durerea si depresia cu orice pret, ci sa inveti sa tolerezi melancolia temporara, sa iti infrunti fricile si sa vindeci traumele din trecut. Depresia poate fi tratata!


Suferinţa este rezultatul comportamentului nostru. Gân­durile nega­tive la nivel de chimie a sângelui produc în corp un viraj spre aci­di­tate (asta înseamnă îm­bă­trânire, boală). Faptele pozitive duc corpul către un ph alcalin, care inseamna longevitate şi vita­litate. Devenim ceea ce gândim, sănătoşi sau bolnavi, fericiţi sau nefe­riciţi. La nivelul creierului, înnoirea celulelor noastre nervoase este favorizată de o gândire optimistă. Orice emoţie negativă blochează celulele sis­temului imunitar pentru 6 ore. Asta în­seamnă că un gând de invidie, de răutate, un necaz ne lasă organismul fără apărare pentru câteva ore. Pacienţii optimişti, convinşi că se vor vindeca, îşi aju­ta organismul să lupte cu boala, pesimiştii care se plâng mereu, se otrăvesc cu propriile gânduri. Comportamentul este cel care duce la vindecare. A învinge boala înseamnă, a o înţelege şi a nu te revolta contra ei.


Stresul înseam­nă moartea celulei. Avicenna a făcut un experiment şi a pus un miel într-o cuşcă lângă cuşca unui lup. Mielul a murit, pur şi simplu, de frică. Când ne e frică, nu se mai secretă chimia necesară şi celula moare. Pe termen lung, asta înseamnă scleroze, boli degenerative, Parkinson şi demenţă. Ce să mai vorbim despre faptul că epoca noastră e una din epo­cile cu cele mai multe cazuri de depresii şi suicid. Depresia este unul din factorii care favorizează apariţia bolii Alzheimer. Depresia este o otravă pentru organism. - D.C.Dulcan.


Depresia este o tulburare a starii afective, care duce la aparitia unei trairi de tristete sau de pierdere a sperantei pentru o perioada indelungata de timp. Depresia poate debuta cu simptome de anxietate (cum ar fi o ingrijorare excesiva) sau cu simptome precum tristetea sau lipsa de energie, care dureaza de mai multe zile sau luni, inainte de instalarea completa a depresiei.
Pot aparea tulburari in capacitatea de concentrare sau de memorare, sentimentul de pierdere a placerii in activitatile care altadata erau placute, sentimentul de pierdere a sperantei, scaderea energiei, modificari ale somnului si ale poftei de mancare.

 

Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate, de comportament, în schimb, netratată corect, boala evoluează către cronicizare, cu deteriorarea importantă a calităţii vieţii persoanei, la care se pot adăuga complicaţii, precum suicid sau consum de substanţe.


Exista foarte multe simptome ale depresiei printre care putem intalni:
-sentimente persistente de tristete, pierderea increderii in sine sau proasta parere despre sine;
-pierderea bucuriei in fata lucrurilor care altadata ar fi fost placute si interesante;
-pierderea sperantei si sentimente de neajutorare, sentimente inexplicabile de vinovatie si de zadarnicie;
-agitatie sau anxietate, dificultati in munca de la serviciu sau in comunicarea cu colegii, dificultati in concentrare;
-ganduri de sinucidere si de moarte.


Alte simptome fizice pot fi: oboseala, pierderea energiei, probleme cu somnul, pierderea apetitului sau exagerarea cu mancatul, pierderea apetitului sexual sau chiar probleme ale functiilor sexuale, consumul de alcool sau fumatul mai mult decat in mod obisnuit, dureri fizice sau diverse tulburari ale organismului.


Daca ai experimentat patru sau chiar mai multe dintre aceste simptome aproape in fiecare zi timp de peste doua saptamani, trebuie sa ceri ajutor.
Cele mai bune lucruri pe care le poti spune cuiva care trece prin depresie:
Te iubesc! Imi pasa! Nu esti singur(a)! Tu esti important(a) pentru mine!


Nu esti singur! Putem sa facem asta impreuna! Si eu am trecut prin ce treci tu! Sunt langa tine!.

 

IULIANA FŰLAS, Psiholog Clinician, Psihoterapeut Integrativ.
Tel: 0723.08.10.70