Izolarea socială afectează negativ prognosticul pacienților cu boli cardiovasculare

©

Autor:

Izolarea socială afectează negativ prognosticul pacienților cu boli cardiovasculare

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul științific Heart a fost identificată o asociere importantă între izolarea socială și mortalitatea la pacienții cu patologii cardiovasculare preexistente.
Deși factorii de risc convenționali sunt cei care explică cel mai bine relația observată dintre singurătate sau izolare socială și bolile cardiovasculare, lipsa suportului social rămâne un factor de risc independent de deces la pacienții cu afecțiuni cardiovasculare preexistente.

Depresia și bolile coronariene sociate cu un risc mai mare de deces prematur 
La studiu au participat 480,000 adulți cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani incluși în UK Biobank Study, care au fost monitorizați o perioadă medie de 7 ani. Aceștia au oferit informații detaliate cu privire la parcursul educațional, venitul pe gospodărie, stil de viață, simptome de depresie și nivelul de izolare socială și singurătate.

Circa 10% dintre respondenți au considerat că sunt izolați social și 6% singuri. În ambele cazuri, persoanele care s-au simțit singure și cele izolate social au prezentat frecvent afecțiuni cu evoluție pe termen lung și erau fumătoare. De asemenea, persoanele care au declarat că se simt singure au înregistrat mai multe simptome depresive.

Studiul a mai constatat în rândul participanților că izolarea socială a fost asociată cu un risc mai mare cu 40% de a face un prim infarct sau accident vascular cerebral atunci când rezultatele au fost ajustate doar în funcție de vârstă, sex și etnicitate. Când au fost luați în considerare factorii comportamentali, psihologici, socioeconomici și care țin de sănătate, asocierea inițială nu a mai prezentat semnificație statistică. Rezultate similare au fost observate și în ceea ce privește singurătate și riscul de a suferi un prim infarct sau eveniment cerebrovascular.

 

În schimb, la persoanele cu afecțiuni cardiovasculare deja existente, izolarea socială a fost asociată cu un risc crescut de deces, luând în considerare toți factorii, inclusiv cei comportamentali, psihologici, sociali și econimici.

Trebuie menționat că acest studiu este unul observațional și nu a stabilit o relație de tip cauză-efect între izolare socială și mortalitate la pacienții cu boli cardiovasculare.

Conform afirmațiilor autorilor, numărul mare de participanți și natura reprezentativă a studiului sugerează că izolarea socială ar putea fi inclusă alături de depresie în categoria factorilor de risc și predictivi pentru prognosticul nefavorabil al afecțiunilor cardiovasculare.


De ce este mai frecventă depresia la persoanele cu boli coronariene? 
Sursa: University of Helsinki

Data actualizare: 09-05-2019 | creare: 29-03-2018 | Vizite: 1001
Bibliografie
Social isolation worsens the prognosis among cardiovasculat disease patients, link: https://www.helsinki.fi/en/news/health/social-isolation-worsens-the-prognosis-among-cardiovascular-disease-patients
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Singurătatea dăunează longevității
  • Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
  • Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare
  •