Jumătate dintre britanicii de peste 65 de ani iau cel puţin cinci medicamente pe zi

Data publicării: 16-11-2017

Aproape jumătate dintre persoanele cu vârste peste 65 de ani din Marea Britanie îşi administrează cel puţin cinci medicamente diferite pe zi, informează miercuri The Telegraph citând rezultatele unui studiu realizat de Universitatea din Cambridge.

Cifra a crescut de la doar 12% în urmă cu 20 de ani, în timp ce proporţia celor care nu iau medicamente s-a redus de la circa 20% la sfârşitul anilo '90 la doar 7% în prezent.

Oamenii de ştiinţă au monitorizat peste 15.000 de persoane în vârstă care au participat la două studii începute în anii '90 şi desfăşurate timp îndelungat.

Unele dintre persoanele care au luat parte la investigaţia pe termen lung au declarat că luau chiar şi 23 de tablete pe zi.

Cercetătorii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la dependenţa din ce în ce mai mare de medicamente administrate cu sau fără reţetă de la medic, practică cunoscută sub numele de ''polifarmacie''.

Studiile au demonstrat că polifarmacia poate creşte pericolul ca urmare a interacţiunilor dintre diferite medicamente şi poate mări riscul de fragilizare a pacienţilor în vârstă.

Potrivit cercetării, mulţi pacienţi sunt lăsaţi să continue tratamentele medicamentoase fără a beneficia de controale medicale periodice.

Voluntarii care au luat parte la studiu au fost rugaţi să ţină evidenţia utilizării medicamentelor, atât a celor prescrise de doctori cât şi a pastilelor pe care le cumpărau fără reţetă de la farmacie, precum analgezice sau vitamine şi minerale.

Rezultatele, publicate în jurnalul ''Age and Ageing'', au demonstrat că procentul celor care iau cinci sau mai multe medicamente diferite pe zi a sărit de la 12% la 47%. Pe de altă parte, numărul persoanelor care nu au nevoie deloc de medicamente s-a înjumătăţit.

Pastilele pentru afecţiuni cardiovasculare, precum statinele, constituiau aproape jumătate dintre medicamentele administrate.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, creşterea procentului populaţiei care utilizează medicamente reflectă parţial îmbunătăţirea diagnosticului şi tratamentului în cazul unor boli potenţial fatale. Însă aceştia şi-au exprimat totodată îngrijorările conform cărora unii pacienţi ar putea să nu aibă nevoie de toate medicamentele pe care şi le administrează şi s-ar putea confrunta un risc crescut de deces.

''Cunoaştem faptul că polifarmacia este asociată cu o creştere a ratei mortalităţii şi că rezultatele în ceea ce priveşte terapiile combinate la nivelul constatat la populaţia în vârstă nu sunt bune'', a declarat cercetător doctor Carol Brayne. Aceasta a precizat că descoperirile studiului subliniază necesitatea unei dovezi solide asupra beneficiilor şi a efectelor adverse ale administrării de medicamente ''cu pumnul''.

O cercetare realizată în 2015 în Spania a descoperit că persoanele care îşi administrau şase sau mai multe medicamente pe zi aveau un risc de aproape trei ori mai mare de moarte prematură în comparaţie cu cele care nu luau deloc pastile, precizează sursa citată. Chiar şi persoanele care luau până la cinci medicamente pe zi prezentau un risc în acest sens estimat la 47%, au avertizat oamenii de ştiinţă.
Sursa: Agerpres, 16-11-2017, Vizualizari 195
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.