Laboratoare de Citogenetică şi Imunofenotipare, inaugurate la Institutul Clinic Fundeni

Data publicării: 03-10-2014

Două laboratoare, de Citogenetică şi Imunofenotipare, care vor ajuta la efectuarea unor analize performante şi depistarea precoce a leucemiilor acute, au fost inaugurate, joi, la Institutul Clinic (IC) Fundeni.

"Am reuşit acest lucru printr-un proiect finanţat în totalitate de compania GDF Suez. Aceste două laboratoare, împreună cu cele deja existente, formează o platformă de diagnostic şi monitorizare a bolilor hematologice, o platformă unică în România prin complexitatea ei, prin supraspecializarea personalului şi prin calitatea echipamentelor existente. Folosirea acestor echipamente moderne permite îmbunătăţirea semnificativă a activităţii şi a rezultatelor noastre. Analizele efectuate în aceste două laboratoare permit stabilirea unui diagnostic corect şi, mai ales, încadrarea în grupe de risc, alegerea unor terapii adaptate riscului şi verificarea precoce a pacienţilor care trebuie să primească transplant medular. Aceste analize permit urmărirea răspunsului la terapie", a declarat, joi, Daniel Coriu, şeful Centrului de Transplant Medular al IC Fundeni.

Cele două laboratoare au fost realizate prin intermediul programului "Energie pentru o şansă la viaţă", care a demarat în anul 2013.

Laboratoarele au fost renovate complet şi dotate cu două echipamente de ultimă generaţie: un sistem de cariotipare automată şi un analizator automat de citometrie în flux.

"Suntem bucuroşi că am finalizat acest demers împreună cu partenerii de proiect. Investiţia este importantă şi contribuie major la managementul afecţiunilor hemato-oncologice în cadrul Institutului, totul în beneficiul pacienţilor care se confruntă cu astfel de probleme", a declarat managerul IC Fundeni, Carmen Orban.

Laboratoarele au fost inaugurate cu prilejul împlinirii a 55 de ani de funcţionare a instituţiei medicale.

Programul "Energie pentru o şansă la viaţă", derulat la IC Fundeni, contribuie la îmbunătăţirea indicatorilor de supravieţuire în bolile hemato-oncologice la copii şi adulţi, respectiv la creşterea ratei de supravieţuire în rândul acestora de la 50% la 80%.

Totodată, în urma achiziţionării celor două echipamente, sunt realizate anual aproximativ 2500 de analize comparativ cu 700.

Proiectul a avut o contribuţie financiară de 375.000 de euro din partea GDF Suez Energy România fiind implementat cu ajutorul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.

Sursa: Agerpres, 03-10-2014, Vizualizari 716
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.