Lansare de carte - o sinteză singulară în literatura noastră medicală și sociologică: Abuzul și violența asupra persoanelor vârstnice, de prof. dr. Constantin Bogdan, în deschiderea Conferinței SAD 2017

Data publicării: 11-05-2017

Lansare de carte - o sinteză singulară în literatura noastră medicală și sociologică: Abuzul și violența asupra persoanelor vârstnice, de prof. dr. Constantin Bogdan, în deschiderea Conferinței SAD 2017 Populația României scade și îmbătrânește. România număra în 2016 aproape 20 de milioane de locuitori, față de 23,3 milioane la începutul anului 1990 (INS 2013- 2015). Se estimează însă că populația României va ajunge la 14,5 milioane de locuitori în anul 2050 (Divizia de populație ONU) și va scădea, până în 2060 cu 7 milioane de locuitori (INS, 2015). Altfel spus, unul din șapte români are în prezent peste 65 de ani și, în lipsa unei îmbunătățiri a natalității, în 2030 un român din cinci va avea peste 65 de ani, urmând ca în 2060, raportul să ajungă unu la trei.

Cu aceste date, prof. dr. Constantin Bogdan își deschide cel mai recent volum, Abuzul și violența asupra persoanelor vârstnice, din dorința de a pune sub lumina reflectoarelor abuzul ca problemă de sănătate publică prin cauze, mecanisme de producere, și în special, prin consecințele imediate și pe termen lung asupra sănătății victimelor.
 
Lansarea oficială va avea loc vineri, 12 mai 2017, ora 13.50, în deschiderea celei de-a IV-a ediții a Conferinței Naționale Interdisciplinare Stresul, Anxietatea, Depresia (SAD) și complicațiile lor,  Hotel Ramada Parc, București.

Încă din primii ani ai activității mele de tânăr medic pentru pacienți vârstnici (geriatru) – la acea dată – 1965 – nu exista specialitatea de geriatrie, care a apărut mai târziu, în 1992, aveam să constat, dincolo de suferințele pricinuite pacienților mei de bătrânețe și boli, alte suferințe supra adăugate, non- biologice ci, ținând de marginalizare, lipsă de respect, discriminare, chiar agresivitate psihologică, fizică, deposedare de bunuri, abandon ș.a., de cele mai multe ori din partea membrilor familiei – descendenți direcți, alte rude […] Am adunat pe această temă, în toți acești ani, o cazuistică numeroasă, am publicat de-a lungul anilor mai multe studii, articole de sensibilizare și educație a opiniei publice, interviuri în mass-media audio-vizuală, în presa scrisă. Toată această experiență nu livrescă, ci bazată pe o practică îndelungată de aproape cinci decenii, culminează cu materializarea acestui proiect, volumul prezent, o sinteză singulară până în prezent în literatura noastră medicală și sociologică”, a declarat prof. dr. Constantin Bogdan.

Medic primar Medicină Internă, geriatrie – gerontologie, prof. dr. Constantin Bogdan s-a remarcat totodată în calitatea sa de cadru didactic asociat la „Universitatea București” – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (1994-2009), „Universitatea Babeș- Bolay” – Cluj Napoca – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (2009-2014), École Nationale de Hautes Etudes de Santé Publique – „Expert formateur extern et maître de stage”, Rennes, France (1999- 2007), Președinte Comitetul Național de Bioetică – UNESCO (din 2002). În ceea ce privește activitatea în Societăți academice și științifice în România, este membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, fondator și președinte în exercițiu Societatea Română de Paliatologie și Tanatologie, membru fondator al Societății de Gerentopsihiatrie din România, vicepreședinte (în exercițiu) al Societății Române de Istoria Medicinii, vicepreședinte (în exercițiu) al Ligii Române de Sănătate Mintală, fiind afliat totodată la numeroase societăți academice și științifice din străinătate. Cu o bogată activitate de cercetare științifică, 300 comunicări științifice, 150 de articole științifice publicate, din care 25 în reviste străine: germania, Franța, SUA, Belgia, Australia, Republica Moldova, prof. dr. Constantin Bogdan posedă și o impresionante activități publicistice de specialitate și culturale.

Volumul Abuzul și violența asupra persoanelor vârstnice este tipărit la Editura ePublishers – ce funcționează din anul 2010, având câteva sute de titluri tipărite până în prezent, dar și în format electronic.

Conferința SAD 2017 este organizată de Houston NPA, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” București, Federația Română de Psihoterapie, Institutul Român De Psihoterapie Integrativă, Liga Română pentru Sănătate Mintală, Asociația Medicilor Rezidenți în Psihiatrie din România și Fundația Ana Aslan International, Centrul pentru Inovare în Domeniul Medical Inomedica.     

Houston NPA
este o companie românească independentă, specializată în comunicarea medicală și socială. Înființată în 2009 de profesioniști entuziaști, cu experiență în industria comunicării medicale, compania și-a început activitatea cu scopul de a acționa ca o punte de legătură între publicul larg-asociațiile de pacienți-cadrele medicale-industria farmaceutică-presă-profesioniști în sănătate-autorități publice locale-structura de management a spitalelor. În prezent, numele Houston NPA este sinonim comunicării pe piața medicală, „rotiței” care pune în mișcare mecanismele sănătății prin proiectele dezvoltate.


Pentru informații suplimentare:
Rodica Buliga – Project Manager Conferința SAD 2017, 0733 076 382, rodica.buliga@houston.ro

Site Conferința SAD: http://despre-depresie.ro

Pentru alte proiecte ale Houston NPA: http://www.houston.ro
Sursa: Houston NPA, 11-05-2017, Vizualizari 371
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.