Lansarea unui test clinic in parteneriat public-privat pentru cercetarea cancerului la san

Data publicării: 19-03-2010

Guvernul federal american si cinci mari firme farmaceutice au anuntat miercuri asteptata lansare a unui test clinic pentru stabilirea mai rapida a celor mai promitatoare tratamente impotriva cancerelor agresive la san, transmite AFP.
Medicamentele ar putea ameliora in mod evident timpul de supravietuire al pacientelor al caror tip de tumoare mamara nu raspunde la tratamentele anti-canceroase obisnuite, subliniaza, intr-un comunicat, 'Biomarkers Consortium'.
Acest test, numit I-SPY 2, va recurge la noi modele de studii clinice de varf, care utilizeaza markeri genetici sau biologici din tumorile bolnavelor, pentru a stabili cele mai eficiente tratamente de combatere a cancerului. 'Testul clinic I-SPY 2 vizeaza dezvoltarea unor noi tratamente impotriva cancerului la san, utilizand biomarkeri moleculari', afirma dr Anna Barker, copresedinta a 'Biomarkers Consortium'. Testul 'ne va permite si sa desfasuram cercetari clinice in faza 3 si terminala inainte de a primi autorizatia de vanzare. Acestea sunt mai putin costisitoare si la scara mai redusa, pentru ca se incearca cel mai bun tratament experimental pe un grup potrivit de pacienti', adauga ea intr-un comunicat.
Testul clinic I-SPY 2 ar putea reduce semnificativ costurile de dezvoltare ale tratamentelor anti-canceroase, accelerand procesul de verificare a sigurantei si a eficientei noilor medicamente, apreciaza consortiul. Acum procesul dureaza 12-15 ani si costa peste un miliard de dolari. Prin acest nou demers, 'Biomarkers Consortium' spera sa castige cativa ani in procesul de lansare a unui medicament si sa scada costurile de dezvoltare cu cateva sute de milioane de dolari.
In testul I-SPY 2 au mai fost incluse cinci noi medicamente impotriva cancerului, puse la punct de trei mari grupuri farmaceutice americane in cadrul unui studiu clinic preliminar, numit de faza intai. Ele au proprietatea de a declansa autodistrugerea celulelor canceroase sau de a impiedica tumoarea sa dezvolte vase sanguine care sa 'alimenteze' cancerul.
Sursa: Agerpres, 19-03-2010, Vizualizari 411
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.