Laptele de vacă interferă cu absorbția levotiroxinei

©

Autor:

Laptele de vacă interferă cu absorbția levotiroxinei
Administrarea concomitentă a levotiroxinei, utilizată cel mai frecvent în terapia de substituție cu hormoni tiroidieni, cu un pahar de lapte de vacă, poate reduce semnificativ capacitatea organismului de a absorbi medicamentul. Aceasta a fost concluzia unui studiu prezentat în cadrul congresului anual al Societății de Endocrinologie, ENDO 2017 (Orlando).

Rezultatele studiului susțin cercetările anterioare care au identificat interacțiuni între suplimentele de calciu și absorbția levotiroxinei,” afirmă autorul principal al studiului, medic doctor Deborah Chon. „Prin diminuarea absorbției se înțelege faptul că pacientul nu primește întreaga doză de hormoni tiroidieni prescrisă.

Levotiroxina este recomandată pacienților cu hipotiroidie pentru a substitui tiroxina (T4) care este produsă în cantități insuficient, respectiv în cazul persoanelor cu cancer tiroidian pentru a inhiba producția hormonului de stimulare tiroidiană (TSH).

Deși este de la sine înțeles că laptele este o sursă importantă de calciu și prin urmare poate acționa similar suplimentelor și astfel să interfere cu absorbția levotiroxinei, niciun studiu nu a evaluat această reacție până acum.

Chon și colaboratorii au analizat un număr de 10 adulți, 6 bărbați și 4 femei cu vârsta medie de 33.7 ani, care nu prezentau afecțiuni tiroidiene sau valori anormale ale hormonilor tiroidieni la începutul studiului. De asemenea, participanții nu sufereau de alergie la proteinele laptelui de vacă sau levotiroxină, iar femeile nu au fost însărcinate și nu utilizau pilule contraceptive.

Participanții au ținut post în noapte dinaintea celor 2 vizite din cadrul studiului, stabilite la un interval de 1 lună. La prima vizită aceștia au primit 1000 micrograme de levotiroxină pe cale orală, individual, iar la cea de a doua vizită și-au administrat aceeași doză de hormoni împreună cu 285 ml lapte de vacă 2% grăsime. Participanților li s-au recoltat probe de sânge înainte de a primi medicația, respectiv la 1, 2,4 și 6 ore după ingestia levotiroxinei, în vederea stabilirii concentrațiilor plasmatice de tiroxină (T4).

În intervalul de 6 ore de la administrarea levotiroxinei, în cazul adulților care au consumat lapte de vacă în același timp cu medicația s-a observat o absorbție scăzută, 67.3 comparativ cu 73.5 în rândul participanților ce nu au primit lapte când au ingerat levotiroxina.

Producătorii acestui medicament generic recomandă administrarea levotiroxinei pe stomacul gol, cu 30-60 minute înainte de servirea mesei sau utilizarea altor medicamente sau vitamine.

Mesajul cheie al acestui studiu se adresează pacienților care nu ar trebui să utilizeze laptele de vacă dulce, ca lichid de înghițire a levotiroxinei având în vedere interacțiunile tip aliment-medicament care pot să apară.

Sursa: Endocrine Society 

Data actualizare: 13-11-2022 | creare: 03-04-2017 | Vizite: 4724
Bibliografie
Cow's milk interferes with absorption of thyroid supplement levothyroxine, link: https://www.endocrine.org/news-room/current-press-releases/cows-milk-interferes-with-absorption-of-thyroid-supplement-levothyroxine
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul tulburărilor tiroidiene ușoare în sarcină nu ar avea beneficii
  • Care este legătura dintre hormonii tiroidieni și riscul aterosclerotic?
  • Alternativele vegetale pentru laptele de vacă și deficitul statural la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum