Larva migrans cutanata

Larva migrans cutanata se datoreaza larvelor de Ankylostoma. Acestea, o data ajunse la nivelul tegumentului formeaza galerii, ramanand cantonate in stratul Malpighi.

Tabloul clinic este dominat de manifestarile cutanate, ce se prezinta ca un cordon linear cu latime de 1-2 mm, foarte pruriginos, care creste zilnic cu 1-3 cm. Aceste linii prezinta la capat o vezicula din care se poate izola larva. Preferential sunt cuprinse tegumentele de la nivelul mainilor, picioarelor, trunchiului si feselor. Leziunea este foarte pruriginoasa, cu precadere in timpul noptii.

Diagnosticul pozitiv se pune pe baza examenului clinic. Paraclinic, examenul coproparazitologic este negativ. Larvele se pot izola din veziculele prezente frecvent la nivelul tegumentelor.

Diagnosticul diferential se face cu scabia.

Tratamentul

Vindecarea poate surveni deseori in mod spontan. Terapia medicamentoasa consta in administrarea de Tiabendazol (Mintezol) in doza de 25mg/kgc/zi, timp de 3 zile.

Larva migrans visceralis (LMV) impreuna cu larva migrans cutanata sunt cunoscute in literature de specilaitate sub numele de Sindromul larva migrans.

Data actualizare: 11-11-2009 | creare: 20-05-2009 | Vizite: 11038
Bibliografie
1. Dan Steriu. Infectii produse de helminti. ÃŽn Infectii parazitare. ILEX, România ed. 2003, 226-229.
2. Klaus Janitschke. Parasitic Infections. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. Lothar Thomas. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany,1 ed. 1998, 1288-1296.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul Boli pediatrice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli pediatrice