Legătura între dieta fără gluten și riscul de diabet

Legătura între dieta fără gluten și riscul de diabet
Dietele fără gluten au câștigat o mare popularitate în ultimii ani însă există multe întrebări cu privire la utilitatea acestora pentru persoanele care nu sunt diagnosticate cu celiachie. Acum, o analiză condusă de Fundația Americană a Inimii indică spre o posibilă legătură între dieta săracă în gluten și creșterea riscului de apariție a diabetului tip 2.

Cercetătorii au aproximat consumul de gluten a 199.794 de persoane înregistrate în cadrul a trei studii pe termen lung: Nurses' Health Study (NHS) I și II, și Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Participanții au răspuns la chestionare la fiecare 2-4 ani, pe parcursul a 30 de ani, între 1984-1990 și 2010-2013.

Per total, participanții au consumat sub 12 grame de gluten pe zi. Consumul mediu de gluten a fost de 5,8 g în studiul NHS I, 6,8 g în studiul NHS II și 7,1 g în studiul HPFS. Pe perioada studiilor au fost identificate un număr de 15.947 de cazuri de diabet tip 2.

Rezultatele cercetărilor au arătat că persoanele care au consumat până la 12 g de gluten pe zi au avut un risc cu 13% mai scăzut de apariție a diabetului, în comparație cu persoanele care au consumat sub 4 g pe zi. Cei care au consumat mai puțin gluten au avut un aport mai mic de fibre, iar fibrele protejează împotriva acestei boli.

Autorii au remarcat că, deși acesta este doar un studiu observațional, este o dovadă ce se adaugă cercetărilor din ultimii ani, care sugerează faptul că dietele fără gluten în lipsa temeiurilor medicale nu sunt o alegere sănătoasă.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 10-03-2017 | creare: 10-03-2017 | Vizite: 367
Bibliografie
1. Too little gluten in our diet may increase the risk of type 2 diabetes, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/316285.php
2. Why gluten-free food is not the healthy option and could increase your risk of diabetes, link: https://theconversation.com/why-gluten-free-food-is-not-the-healthy-option-and-could-increase-your-risk-of-diabetes-73979
Alte articole din aceeași secțiune:

Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK