Legea 157 are nevoie de metodologie de aplicare

Data publicării: 28-07-2008

Legea 157, per ansamblu, este o una "electorala si populista, dar are si o parte buna," a declarat pentru AGERPRES, conf. dr. Gheorghe Iana, managerul Spitalului Universitar, care considera ca trebuie stabilite serviciile de care poate beneficia bolnavul in cadrul asigurarii de stat si cele de care beneficiaza prin co-plata sau asigurari private.
"Solutiile terapeutice sunt diverse si de aceea trebuie sa se stabileasca prin protocoale terapeutice ce se plateste de casele de asigurari si ce trebuie sa suporte bolnavul. Ar trebui sa existe o anexa la Contractul Cadru care sa prevada ce se deconteaza si ce nu".
El a facut aceste declaratii avand in vedere modul de aplicare a Legii 157, care obliga spitalele sa ramburseze bolnavilor toate cheltuielile efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamentele, materialele sanitare si investigatiile paraclinice daca si le procura singuri.
In plus, conf. dr. Gheorghe Iana este de parere ca, daca nu se fac precizari la lege, aceasta poate duce la abuzuri.
Legea 157, initiata de deputatul PD-L Sorin Paveliu a intrat in vigoare joi si, potrivit initiatorului sau, bolnavii trebuie sa mearga cu chitantele si bonurile care dovedesc plata medicamentelor sau a analizelor la conducerea spitalului si sa faca o cerere scrisa pentru returnarea sumelor.
In cazul in care sunt refuzati, pacientii se pot adresa instantei pentru recuperarea sumelor si plata despagubirilor aferente.
"Practic, si inainte de aparitia acestei legi, bolnavii se puteau adresa instantei, dar, acum, exista cadrul legal pentru ca managerii spitalelor sa le ramburseze sumele cheltuite", a declarat deputatul Paveliu.
Sursa: Agerpres, 28-07-2008, Vizualizari 353
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.