Limfadenita cu micobacterii netuberculoase

Limfadenita cu micobacterii netuberculoase

Limfadenita cu micobacterii netuberculoase
Micobacteriile netuberculoase pot provoca limfadenita localizata (afectarea unor statii ganglionare limfatice). Limfadenita se manifesta mai ales la copii cu varste intre 1-5 ani. Infectia se localizeaza cel mai frecvent la nivelul ganglionilor din lantul cervical anterior, unde se constata prezenta unui singur ganglion tumefiat, sau prezenta unui grup de ganglioni, mariti de volum si nedurerosi.

Marirea de volum a ganglionilor survine rapid dupa inocularea infectiei, acestia putand fistuliza la piele. Cea mai frecventa cauza de limfadenopatie este reprezentate de infectia cu M. scrofulaceum.

Dupa excluderea diagnosticului de tuberculoza diseminata, se va proceda la excizia grupului ganglionar afectat, fara a fi necesara utilizarea chimioterapiei. Daca excizia nu poate fi practicata (datorita pericolului de lezare a unor structuri nervoase vitale), se va apela la procedee chirurgicale de aspiratie, sustinute de chimioterapie specifica.

Data actualizare: 10-01-2014 | creare: 31-03-2009 | Vizite: 7116
Bibliografie
Harrison, Principiile medicine interne, Ed. 14
pag. 1130-1131

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • De ce se inflamează ganglionii?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK